Läsmagi del 1 – res och upplev med böcker

Nu ska vi läsa och skapa magi. När jag läser kan jag resa i tiden till förr eller till framtiden. Jag har varit i Australien massor av gånger, i böcker, men aldrig på riktigt. Att resa och uppleva med böcker är gratis om man lånar böcker på biblioteket och alldeles, alldeles magiskt!

Materialet till den här lektionen finns att ladda hem på lektion.se

Idag fick en grupp i år 3 välja böcker. Jag delade in eleverna i lärpar. Det är i de lärparen de ska läsa och arbeta med olika uppgifter till läsningen. Sedan lade jag ut många böcker i olika svårighetsgrad på alla fyra borden i klassrummet. Eleverna fick cirkulera och känna på böckerna, läsa baksidestexter och se på bilderna på framsidan. Uppgiften var att de skulle välja ut två böcker som de vill läsa tillsammans. På de två böckerna skulle de sätta en postitlapp med sina namn. Om två par vill läsa samma bok kan vi lotta. Detta hände inte. Eftersom vi ska träna läsflyt också var instruktionen att välja en bok som är lite för lätt. Det flöt på bra och vi vuxna kände hur läslusten i rummet blev påtaglig. Eleverna fick fotografera böckernas framsidor och sedan börja läsa så smått.

En av våra elever som är nyanländ fick läsberätta tillsammans med mig och en läskompis som kan elevens modersmål. Till nästa gång har studiehandledaren förberett boken så eleven förstår innehållet.

Här är de böcker eleverna valde.

Detta är första delen av flera blogginlägg om läsmagi.

/Susanne Jönsson
Förstelärare matematik, språk och IKT, Dalhemsskolan, Helsingborg
Facebook: Susanne Jönsson Pedagog
Andra bloggar: 4U – upptäcka, undervisa, utforska, utmana Att lära för livet
Hitta fler inlägg i denna blogg: Matematik, språk och IKT