Padlet och exit ticket

Ni vet den där känslan man kan få som lärare… Man vet vad man vill göra men man vet inte hur man ska göra det? Precis så kände jag det i höstas. Jag ville utveckla mina lektioner och mina elever och kom fram till att jag ville använda mig mer av så kallade exit tickets. Men jag hade svårt att få till det med frågorna. Till slut tog jag hjälp av det utvidgade kollegiet och forskare som Dylan William och plötsligt fick jag mängder med bra frågor att använda mig av!

Jag sammanställde frågorna som jag fick ihop i ett dokument och om du vill ha tips på frågor kan du se dem här: Exit tickets

Till att börja med skrev jag upp någon fråga på tavlan men jag ville hitta ett bra och enkelt digitalt verktyg att använda mig av. Jag testade Socrative och Kahoot men det var inte riktigt det jag var ute efter. Till slut fick jag tips om Padlet och där var verktyget jag letade efter! Padlet är enkelt, smidigt och snabbt. Man kan säga att Padlet är som en interaktiv anslagstavla som man sätter upp post-it lappar på.

Du som lärare skapar enkelt en ny padlet och ger en länk som eleverna kan gå in på. Du kan välja hur din anslagstavla ska se ut genom att bestämma hur lapparna ska sättas (huller om buller, på linje eller i rad) och du kan också bestämma hur din bakgrund ska se ut. Du kan välja mellan färdiga bakgrunder eller lägga till en egen bild. En av de bästa, och viktigaste valen, som jag gör är att välja om post-it lapparna ska vara synliga eller inte för eleverna.

Exempel på inställningar i verktyget Padlet

När alla valen är gjorda, är det bara att ge länken till eleverna och de kan börja skriva! Padlet kan användas till så mycket i vår undervisning, det är bara vår fantasi som sätter gränserna.

Här är några exempel på användningsområden av Padlet

(tips från Mikael Bruér):

  • Interaktiva lektioner – Låt eleverna få uppgifter som de skriver och som lyfts fram i klassrummet med hjälp av projektor.
  • Mindmapp – Använd Padlet som en sorts mindmapp där elever använder det till att brainstorma kring någon uppgift.
  • Föreläsningsanteckningar – Låt eleverna skriva anteckningar under genomgång i klassrummet. På så vis kan de ta del av varandras anteckningar.
  • Redovisning – Eleverna kan redovisa ett arbete i Padlet. De kan inkludera olika sorters media, texter och liknande och bygga en interaktiv vägg kring sin redovisning.
  • Läxor – Lägg upp klassens läxor på en Padlet
  • Anslagstavla – Lägg upp en gemensam Padlet inför ett prov eller liknande och låt eleverna lägga upp alla bilder, texter, anteckningar etc som de arbetat med.
  • Samtalsunderlag – Presentera frågeställningar eller tips inför muntliga prov eller liknande för att underlätta för eleverna att komma igång och diskutera.
  • Samla källor – Låt eleverna posta sina källor på en Padlet för att alla i klassen ska kunna ta del av dem.
  • EPA – Låt eleverna fundera själv över en frågeställning som de svarar på. Gör sedan allas lappar synliga och sätt eleverna i grupper där de kan diskutera varandras svar.
  • Exit ticket – Det jag själv har använt Padlet till mest. Låt eleverna svara på frågor efter dagens lektion. Gör inläggen osynliga för eleverna (de bör bara se sitt eget inlägg för att inte skriva av en kompis).
Elevutvärdering i Padlet
Ett exempel på en utvärdering som eleverna fick göra

Om du vill läsa mer om Padlet kan du göra det här: How to use Padlet – a fantasic tool for teaching – https://www.coolcatteacher.com/how-to-use-padlet-fantastic-tool-teaching/

Annika Ahlfors
Svenska/sva lärare åk 7-9

Twittter: @ahlfors3