1000-tals lyktor + Corona = sant 

Sedan 2005, med start i Umeå, har förskolor och barn över hela Sverige skapat 1000-tals färgglada ljuslyktor inför Internationella barndagen-Barnkonventionens födelsedag den 20 november varje år. Och vet ni vad, vi tror att vi hittat ett sätt att göra detta trots Coronaåret 2020!

Under samma himmel, under samma kväll har barnens lyktor fått lysa ikapp med himlens alla stjärnor för att uppmärksamma och synliggöra barnen och ge dem en gemensam röst i det offentliga rummet. I Helsingborg har vi tänt tusentals lyktor tillsammans och manifestationen har uppmärksammats de senaste åren på olika sätt. Allt från stora, gemensamma manifestationer på stadens torg till mindre sammanhang på förskolans innergård, på en viktig plats eller i en park med utsikt över staden. På olika sätt, på olika platser, men alla lika viktiga! En nationell manifestation för, av och om barn, för deras rätt till sin röst i det offentliga rummet.

Redan under våren 2020 börjar vi ana att 1000-tals lyktor kunde komma att se annorlunda ut i år, för 2020 är minst sagt ett annorlunda år. I september nås vi av ett meddelande från Umeå “Det är med vemod som vi i Umeå beslutat att skjuta årets 1000-tals lyktor till 2021.”

Umeå har länge varit vår inspirationskälla och därför är meddelandet tungt att läsa, men meddelandet leder till något hoppfullt. Det börjar nämligen trilla in meddelanden som signalerar en kreativ kraft runtom i Sverige, förskolor som väljer att ställa om, istället för att ställa in.

I samma veva uppmärksammar vi att Västerås Kreativt återanvändningscenter, KÅC, valt att föregående år förvandla sina 1000-tals lyktor till en ljusfest med ljusverk som barn skapat tillsammans i olika material och tekniker. Ljusverken tog sedan plats i Botaniska trädgården och runt Stadsbiblioteket i Västerås för barn, familjer och andra nyfikna besökare att ta del av och mötas i dialog kring.

I min roll som ateljerista inspireras jag starkt av Västerås ljusfest, hur de valt att låta barnen utveckla ljuslyktorna till spännande ljusverk och på så vis tyckt sig se en större delaktighet bland barnen. Då jag arbetar i två förskoleområden i vår stad tänker jag att kanske kan en ljusfest i form av en ljuspromenad vara ett alternativ för våra förskolor att hålla i och hålla om en viktig manifestation i en annorlunda tid. Kan barnens ljusverk och ljusinstallationer leda vägen från ett område i staden till ett annat för att belysa vikten av barnens röster i det offentliga rummet, men även öppna upp för nya relationer och bjuda in till nyfikenhet på barnens projekt?

S:t Jörgens förskolors projektrubrik “Hållbara relationer för en hållbar framtid” och Wieselgrens förskolors projektrubrik “Barnen i staden, staden i barnen” har många gemensamma nämnare och våra förskolor har en gemensam vision om att låta barnens röster ta plats i samhället.

Vi beslutar oss för att en ljuspromenad blir ännu ett sätt för oss att kroka arm och bygga vidare på en relation som under våren påbörjats i dialog kring förskolans demokratiuppdrag. Nu är det dags för våra förskolor att tillsammans låta barnens projekt ta plats i staden.

Planeringen av ljuspromenaden sätter igång, vi samlar in material till ljusverken och ljusinstallationerna. Vi ritar ut kartan från Viskängen till Vikingsbergsparken och tillbaks. Barn och pedagoger påbörjar arbetet och just när det är dags att köpa in ljusslingorna och batterierna kommer rapporter om nya, hårdare restriktioner.

Med nya restriktioner kommer oro och med oro kommer frågor. Med nya restriktioner kommer också sorg över att vi inte är lika fria att göra det vi önskar. Att våra kreativa visioner om en ljusmanifestation genom staden för, av, med och om barn inte går att fullfölja. Men likt de hoppfulla meddelanden som trillade in under september månad bestämmer vi oss för att inte ställa in, utan istället ställa om.

Vi har bestämt att vår ljuspromenad ska förverkligas på Internationella barndagen-Barnkonventionens födelsedag. Genom film kommer vi bjuda in alla som är nyfikna och sugna på att ”vandra” mellan våra förskolors gårdar för att ta del av varje avdelnings ljusinstallation. Barnens ljusverk och ljusinstallationer kommer lysa upp och sprida glädje i en mörk och annorlunda vintertid.

Men nästa år, då kommer ljuspromenaden bli av, IRL, det kan vi lova!

Emma Lewis
Ateljerista i S:t Jörgens förskoleområde och Wieselgrens förskoleområde, i Helsingborgs stads skolor.
Emma.lewis@helsingborg.se

Som ateljerista har jag ett särskilt ansvar för de 100 språken och att främja en ateljékultur. Mitt uppdrag är att möta barn och pedagoger i skapande, kreativa processer. Att utmana och handleda med fokus på estetik, lärmiljö, materialkunskap och tekniker. Min drivkraft är en likvärdig förskola för alla barn med möjlighet att bjudas in till meningsfulla sammanhang.

Instagram: @el.ateljerista

Bilder från förberedelserna inför ljuspromenaden kan du se nedan. Kolla in instagramkontot @el.ateljerista för möjlighet att ta del av ljuspromenaden.