Äntligen sagofest igen!

Efter två år av pandemi och avsaknad av gemensamma träffar och aktiviteter i vårt område, var suget stort hos både barn och vuxna efter att få samlas alla och fira tillsammans igen.

Till årets sagofest fick alla komma utklädda, både barn och vuxna, vilket medförde att alla våra “gamla” karaktärer från tidigare projekt kom med på festen. Ett lyckat upptåg där årets karaktärer, Kurran och Pigan, fick möta Hugo, Ebba och August, Lilla Ärtan och många andra sagokaraktärer. För de äldsta barnen i våra verksamheter blev det ett återseende och för de yngre nya bekantskaper. Under två dagar fick vi mötas och känna glädje och stolthet tillsammans över allt som vi arbetat med under det senaste året.

Året med sagoprojektet

Samtidigt som vi avslutar årets projekt tillsammans med barnen så pågår förberedelserna inför nästa års projekt för fullt. Vi har en årsklocka över de delar av projektet som är gemensamma för oss alla i Ödåkra förskolor, där de avslutande delarna överlappas av de delar som startar upp ett nytt projekt.

En tid efter sagofesten hade alla pedagoger i området planeringsdag, och förutom att sammanfatta läsåret så påbörjade vi också resan med vårt nästa sagoprojekt. De tre böcker som nominerats som kandidater i vårt sagoval “promotades” en sista gång av de arbetslag som nominerat dem.

Våra fantastiska pedagoger bjuder på sig själva i sång, musik och drama. Denna glädje och gemenskap blir en fantastisk språngbräda att starta upp det nya projektet från. Av årets kandidater fick vi fram en klar vinnare…

Så redan nu när vi precis avslutat läsårets arbete, vet vi vilken bok som kommer att ligga till grund för vårt sagoprojekt under nästa år. Läsåret 2022/2023 kommer Ödåkra förskolors sagoprojekt att ha sin utgångspunkt i Sagotjuven av Graham Carter. En fantastisk berättelse där själva boken och läsande och berättande har en central roll. En berättelse där böckerna blir skatter, precis så som vi känner att de är hos oss i våra verksamheter när vi skapar möten i böckernas magiska värld runt om på alla våra avdelningar i vårt område.

Mycket av vår tid under denna sista delen av vårterminen har också gått åt till att förbereda oss inför konferensen Rethink Education som ägde rum här i Helsingborg under två intensiva dagar i juni. Vi presenterade vårt projekt. Hur det har utvecklats under åren och hur det ser ut idag. Framgångsfaktorer och utmaningar, men framförallt hur fantastiskt givande det är att arbeta med sagan som utgångspunkt. Hur mycket engagemang vi skapar tillsammans, barn och pedagoger och vilka fantastiska möjligheter till lärande som det bjuder på. Stort tack till alla er som kom och lyssnade på oss under våra pass. Vi känner oss stolta över det vi skapar tillsammans i vårt område och den känslan växer ännu mer genom er positiva återkoppling.

Om någon känner sig nyfiken så kan vi berätta att ett av våra pass filmades och kommer att finnas tillgängligt i Hbg Learns (för medarbetare i Helsingborgs stad), för den som önskar att lyssna.

Efter en intensiv vår går vi nu mot lugnare veckor och tid av lite ledighet. Vi återhämtar oss och förbereder för en ny spännande resa i sagans magiska värld!

Ha en skön sommar alla, vi ses i igen till hösten 🙂