”Börja aldrig röka” – Film och undervisningsmaterial

”Börja aldrig röka” är en film gjord av elever på Nicolaiskolan. Filmen och sex tidigare filmer om tobak kan du använda som lektionsmaterial i din undervisning. Att involvera och göra våra ungdomar delaktiga är viktigt. Kanske framför allt i vissa ämnen.

Tobaksindustrin lägger ofantligt mycket pengar på att marknadsföra sina produkter. Samtidigt arbetar Helsingborg stad med att få färre att bruka deras varor och framförallt vill vi att våra ungdomar ska förbli tobaks- och nikotinfria.

Enligt mig ligger Helsingborg i framkanten i det förebyggande arbetet med tobak och nikotin. Vi har ställt oss bakom Rökfritt Sverige 2025 vilket visar vårt ställningstagande. Vi anordnade Sveriges största förebyggande tobakskonferens, LUFT 2021 i september. Jag var en av föreläsarna under konferensen. Då lyfte jag bland annat Helsingborgs skolors arbete med tobak.

Se film och diskutera innehållet med eleverna

Till konferensen hade några elever skapat filmen Börja aldrig röka och vilken succé det blev!

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Filmen och sex tidigare filmer om tobak kan du använda som lektionsmaterial. Se film och diskutera därefter följdfrågorna.

Alla filmerna hittar du på verktygsladanhbg.se där du också hittar mycket annat material.

Helsingborgs stads skolor har en tobakshandlingsplan och tobakspolicy som är uppskattad och bra uppbyggd. Fokus ligger på det främjande- och förebyggande arbetet.

Här kan du läsa handlingsplanen för förebyggande arbete mot tobak i Helsingborgs stads skolor.

Uppmärksamma Tobaksfria veckan

Nu närmar det sig vecka 47, vilket innebär ”Tobaksfria veckan”. Jag tror att det är viktigt att uppmärksamma denna vecka för att våra barn och ungdomar ska kunna förbli tobaksfria. På verktygsladanhbg.se finns mycket material som till exempel affischer, filmer, faktainformation och lektionsmaterial. Det viktiga är att man gör något på sin skola, stort som smått.

Läs mer