Emily är spindeln i skolans hälsonät

Hälsosamma mellanmål och mat- och bakskola är bara två av flera inslag som Emily bidrar med i Drottninghögsskolans verksamhet. I skolans hälsosatsning bidrar skolvärdinnan på sitt sätt. 

Emily Weber är skolvärdinna och arbetar både med teori och praktik kopplat till hälsa, med mest fokus på kost och riktat mot fritidshemmet. En viktig del i fritidshemmets hälsoarbete, har varit att införa hälsosammare mellanmål. Vi är såklart nyfikna på hur Emily arbetat och arbetar utifrån detta mål.

– När jag började på skolan uteslöt vi allt med socker i mellanmålet. För mig är det viktigt att det alltid ska finnas frukt OCH grönsaker till eleverna. Vi bytte från vitt bröd till en lite nyttigare mörkare variant som barnen gillar. Vi införde även havregrynsgröt en gång i veckan med en station med olika tillbehör. Eleverna kunde välja bland annat riven kokos, skivad banan, kanel, hemmagjord (från eleverna på fritids) sockerfri sylt och russin, säger hon.

Mellanmål på fritidsMellanmål på fritidshemmet.

Emily samarbetar mycket med köket och tillsammans har de diskuterat fram nyttigare alternativ. Utöver det får eleverna möjligheten att baka utan tillsatt socker under loven och även göra egna mellanmål. Under en dag på sportlovet, fick eleverna möjlighet att baka sockerfria ”Devils Chocolate muffins”.

Mellanmålet viktigt på fritidshemmet

Under en skolvecka erbjuds eleverna olika sorters mellanmål, vilka är de mest/minst populära?

– Vi har bröd och fil med puffar en dag, knäckebröd och ägg en annan dag , vi serverar havregrynsgröt och vi har ibland havreplättar eller någon pannkaka. Eleverna älskar fil och knäckebröd. I början när vi  införde havregrynsgröt, var det inte så populärt, men nu skrapar dem rent grytan. Våra barn äter mest mackor med grönsaker på som paprika och gurka.

Emily, har inte bara en viktig roll i skolans restaurang utan arbetar på olika sätt med skolans hälsoarbete.

Berätta mer om din roll på skolan.

– Utöver mellanmålet så håller jag i matråd där vi samtalar om nyttiga måltider, tallriksmodellen och att röra på sig. Jag är även med på rasterna när vi har pulsglädje. Under loven håller jag i en mat- och bakskola där eleverna kommer till mig och bakar nyttigt, lagar enklare rätter och lär sig mycket om hygien, säger Emily.

Inspirerar till hälsosammare val

Emily arbetar lite som spindeln i skolans hälsonät. Hon träffar elever från alla årskurser, är både inne och ute. Sitter i råd och välkomnar eleverna till lunchen. För att beskriva hennes roll, skulle jag säga att hon inspirerar eleverna till bättre val såväl i skolan som hemma. För valmöjligheterna finns alltid och kommer säkerligen alltid och göra det. Men har våra elever kunskap kring vad som påverkar hälsan och välbefinnandet, ligger de ett steg före.

Mellis på fritidsFrukt OCH grönt är en viktig förändring i skolans mellanmål.

Avslutningsvis vill vi såklart höra vilka som är Emilys topp tre mellanmål som kan användas såväl hemma som i skolan.

  1. Havreplättar med hemmagjord jordgubbssylt och grädde.
  2. Havregrynsgröt med goda och nyttiga tillbehör
  3. Smoothie och macka/knäckebröd med ägg och grönsaker.

Lina Mårtensson
Hälsopedagog och projektledare
Drottninghögsskolan, Helsingborgs stad

Läs fler inlägg i denna blogg: Hjärna-puls-glädje