Halloween – Grej of the day (GOTD)

Den 31 oktober är det Halloween, en högtid som blir allt större i Sverige. Här bjuder Pedagogsajten, tillsammans med Inger Edforss Fuchs, förstelärare på Västra Ramlösa skola i Helsingborg, på en minilektion om Halloween, som du kan använda nu innan höstlovet.

Halloween, eller All Hallows’ Eve, infaller den 31 oktober, kvällen innan Alla helgons dag.

Högtiden härstammar från keltiska skördefester, främst den gaeliska (skottska) högtiden Samhain. När kristendomen kom till Skottland gjordes Samhain om till Alla helgons afton, Halloween, av kyrkan för att de hedniska kelterna lättare skulle anpassa sig till den nya religionen.

När irländarna och skottarna emigrerade till Nordamerika på 1800-talet tog de med sig högtiden som sedan dess har vuxit och blivit enorm, både i och utanför USA.

Maskerad och pumpalyktor

en läskig maskeraddräkt

Det vi i Sverige främst tänker på när vi pratar om Halloween är att man får klä ut sig, äta godis och göra lyktor av pumpor.

Oftast klär man ut sig till övernaturliga varelser som vampyrer, spöken, häxor, zombies och monster, men det är också vanligt att man klär ut sig till kändisar, tv-figurer, prinsessor och djur.

Förresten, vet du varför man gör pumpalyktor egentligen? Jo, lyktan är tänkt att skrämma bort elaka andar under högtiden.

Bus eller godis

Bus eller godis är när barn klär ut sig på Halloween och går till grannar och vänner och ber om godis eller någon annan gåva. Om personen som öppnar dörren inte delar ut något godis får man göra ett bus.

Den här traditionen är dock mer vanlig i USA, medan det i Sverige ibland kan vara svårt att hitta en granne som faktiskt också firar Halloween.

Halloween är inte samma som allhelgona

Halloween ska inte misstas för allhelgonahelgen som inträffar lördag-söndag mellan 31 oktober och 6 november. Under allhelgonahelgen ska man minnas och hedra sina döda släktingar och vänner. Då smyckar man deras gravar med blommor och ljus.

Ljus på kyrkogård

Här kan du läsa mer

Klicka här för att ta del av minilektionen om Halloween: GOTD: Halloween och Alla helgons dag

Vill du arbeta med minilektioner om Grej of the day (GOTD) med dina elever? Här finns tips på hur du kommer igång.

Här hittar du fler av Ingers minilektioner, eller mikrolektioner, som du gärna få använda med dina elever. Presentationerna är gjorda via presentationsverktyget i GAFE.


Redaktionen