Här bygger cirka 1000 barn på sin framtida stad

För ungefär ett år sedan arbetade Maria Pettersson och hennes klass på Maria Parkskolan för fullt med att göra allt de kunde för att göra H22 begripligt och angeläget för fler elever i skolorna i Helsingborg. Hur gick det och vad har hänt med Barnens H22 sen sist? Vi har pratat med Maria igen.

I vilken fas befinner Barnens H22 just nu?

– Just nu håller tio deltagande skolor och cirka 1 000 barn på att arbeta för fullt med sina fantasistäder. Alla involverade pedagoger har tillgång till instagramkontot @barnensh22 och med jämna mellanrum poppar där upp lite olika alster. Så himla kul! Jag har fått så positiv feedback från pedagogerna och det arbetas verkligen flitigt på många skolor.

Har det blivit som du trodde? Vilka nya tankar och insikter har uppstått hos dig?

– Själva projektet med Barnens H22 har blivit ungefär som jag tänkt mig, med undantag för sjukdomen som inte behöver nämnas vid namn. Den har tyvärr gjort att utställningen som jag planerade på Tryckeriet under våren fick ställas in. Istället tittar vi på andra lösningar för att kunna ta del av både barnens bygge och deras fantastiska tankar bakom, virtuellt. Jag har ju såklart hoppats att ännu fler pedagoger hittat sin väg till projektet men samtidigt förstår jag hur maxad tiden är i skolorna och därför är jag så nöjd att i alla fall några hängde på.

Berätta om Pladdra och kopplingen mellan era projekt?

– Jag blev tillfrågad att vara med i Pladdra eftersom det har samma beröringspunkter som Barnens H22, involvering av barnen i staden. Pladdra undersöker möjligheten att med AR och en nydesignad app, låta barn och unga vara med och upptäcka, tänka, innovera och designa kring stadens lekområde. Vi har redan nu sett stora pedagogiska vinster i arbetet, något som vi kommer att undersöka vidare.

– Jag behöver kanske inte förklara att jag brinner extremt mycket för att göra barn och unga delaktiga i staden och att de ska få en chans att vara med! Det kanske inte alltid är möjligt att genomföra alla deras tokiga och härliga idéer men känslan av att vara med i ett större sammanhang tror jag är viktig, i alla åldrar! Under tiden som jag arbetat med Barnens H22 har jag fått uppleva vilket fantastiskt driv det finns i staden när det gäller just dessa frågor. Många olika förvaltningar vill verkligen involvera barnen i framtiden och det gör mig så himla glad!

Maria Pettersson, idébärare Barnens H22.

Finns det något du skulle vilja säga till de som deltar i projektet?

– Kämpa på, ni göra ett fantastiskt jobb! Detta ger så mycket för era barn! Senast idag var jag hos Västra Ramlösa skolas förskoleklass och hämtade upp ett fantastiskt bygge. Barnen hade så mycket att berätta om deras fantasistad, där skolan för övrigt hade fått sin plats under jorden, det ni! Jag blir så full av lycka när ni delar med er av projektet på instagram, fortsätt med det! Och ni som inte följer oss – gör om gör rätt!

Finns det något du skulle vilja säga till alla andra? Kanske till den som känner sig nyfiken på innovationsarbete men inte själv vet vart en ska börja?

– Börja med att formulera vad du vill och varför. Sedan är det bara att slänga iväg ett mail till den fantastiska Cecilia Larsson, som varit min innovationsledare under projektet. Hon stöttar och hjälper med kontakter vidare och det är så värdefullt! Jag tror att jag sagt detta miljoner gånger men en sak jag älskar med att arbeta i Helsingborgs stad är att det finns alltid någon som är redo att hjälpa till, vad jag än kommer med för tokiga tankar eller idéer. Det tror jag, är en förutsättning för att innovation ska ske!

Stadsdelen ”Klippan” skapad av barn på Västra Ramlösa skola

En av de klasser som deltar i Barnens H22 är förskoleklassen Vind på Västra Ramlösa skola. Där har barnen tillsammans skapat stadsdelen Klippan. De döpte den till just Klippan med motiveringen ”Det låter coolt och så har den höga hus”.

Stadsdelen (se bild ovan) består av köpcentrum med flera butiker och ett bibliotek. Låga hus med blomstrande trädgårdar och trädgårdsland så våra bin kan må bra. Höga hus med parkeringsmöjligheter på taket för framtida flygande bilar. Pizzeria, badhus, en uppbyggd ö med en bro, parker och förskola/skola som är under marken, för vi måste utnyttja all plats.

Kanske är du också intresserad av det här?