När Sagoprojektet möter julen får barnen möta barnkonventionen

Vårt Sagoprojekt spänner som ett paraply över allt vi arbetar med under året i förskolan, så även våra traditioner. På Tuvehagens förskola, på avdelningen Hagen, har pedagogerna skapat en julkalender där barnen tillsammans med bokens karaktärer, Kurran och Pigan, får möta och fundera över värdegrundsfrågor.

Barnkonventionens artiklar blir utgångspunkt för berättelser diskussioner och dilemman och genom barnkonventionen tar vi upp aktuella dilemman och konflikter i barngruppen upp i relation till värdegrundsuppdraget. Kurran och pigan hamnar i olika situationer och stöter på frågor och utmaningar som barnen får vara med att hitta lösningar på och sätt att hantera.  

Varje dag hjälps barnen och pedagogerna åt att programmera sin “robot-kompis” så att den landar rätt på dagens datum. Därefter följer ett “samtalsuppdrag”, något att diskutera kring i barngruppen. En fråga, ett dilemma eller en utmaning. Något som barnen får fundera kring och komma med förslag till lösning eller förklaring. 

Den 1 december när barnen öppnade den allra första luckan i Kalendern, berättade Kurran och Pigan att deras kalender skulle handla om barnkonventionen – en lag som alla vuxna måste följa för att alla barn ska må bra.

I första luckan pratade man om likheter och olikheter kopplat till barnkonventionens artikel nummer 2 – barns lika värde.

Barnen fick frågan: Vad har Kurran och Pigan för likheter och olikheter?

“Kurran är större än pigan.”
”Kurran har långt hår, Pigan har inget hår.”
“Pigan har prickar.”
“Pigan har inga öron, det har Kurran.”
“Kurran har nos, det har inte Pigan.”
“Pigan har inga kläder, det har Kurran.”
“Pigan har inga ben…. jo! Hon har ben. Hur många? Hon har 6. Kurran har 2.”
“Kurran är en mus. Pigan är en nyckelpiga.”
“Pigan är gul, Kurran är röd.”

Samtalet om Kurran och Pigan ledde till att barnen och pedagogerna började prata om hur vi kompisar är lika och olika.

“Vi är inte lika långa.”
“Alexandra och Mia är större.”
“Vi har inte samma hårfärg, Men vi har hår!”
“Morfar har kort hår.”
“Mamma har mer hår än pappa.”
“Några är lika många år.”

Slutsatsen blev att alla är olika, men lika bra!

Målet med aktiviteten var att synliggöra likheter och olikheter och samtidigt lyfta och prata om allas lika värde oavsett hur man ser ut, hur gammal man är, om man är stor eller liten.

Tisdagen den 7 december fick barnen möta artikel 27 som handlar om barns rätt till bostad kläder och mat. 

Mitt i samtalet hör barnen hur någon går omkring på avdelningen och ropar “hallå…..hallå….” Det är Pigan som har kommit på besök till Förskolan, och hon är hungrig. Ingenstans finns det någon mat och ingenstans kan hon hitta Kurran heller… Vad kan vi göra? Barnen blir genast engagerade och vill bjuda på något så att pigan ska slippa gå hungrig. De vill gärna dela med sig av sin frukt och Pigan får sitta ner med dem och äta.  På förskolan äter vi med jämna mellanrum och fyller på med energi under hela dagen så att vi ska orka att lära oss nya saker och ha roligt tillsammans.

Denna dagen låg det också en liten liten lussekatt i luckan. Vilken tur att det snart är Lucia och att det är dags att baka lussekatter. Kurran blir inbjuden att vara med och baka. 

Slutligen vill vi önska alla er som följer oss här en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR! Vi ses igen under nästa termin med nya spännande möten och utmaningar i sagans värld.