Nyfiken på Amanda Solvang – förstelärare i fritidshem

Amanda Solvang är förstelärare på Brunnsparksskolans fritidshem. På skolan sker en ständig utveckling och det är just det som Amanda tycker är något av det bästa med hennes arbete.

I Pedagogsajtens serie Nyfiken på får medarbetare svara på frågor från andra medarbetare. Den här gången svarar Amanda Solvang på frågor hon fått från Mollie Thelin Möller.

Hur är det att arbeta på Brunnsparksskolan?

Det är fantastiskt att få arbeta på en naturnära skola där ständig utveckling pågår. Just nu förändrar vi vår fysiska lärmiljö, vilket är en spännande process och vi implementerar även ett kooperativt arbetssätt. På Brunnsparksskolan är fritidshemmet en viktig del av skolan. Lärare i fritidshem har därför en viktig roll på skolan för att prioritera fritidsverksamheten och planera verksamheten utifrån styrdokumenten. Tillsammans med Elinebergsskolan anordnar vi nätverksträffar för utvecklingen av fritidshemmets verksamhet. Då samtalar vi bland annat om kooperativt lärande, SKA och hur vi utformar undervisningen utifrån Lgr11 i fritidshemmet, vilket gör arbetsplatsen utvecklande.

Vad är det bästa med att arbeta som lärare i fritidshem?

Att få skapa de bästa förutsättningarna för att eleverna ska lära och lyckas i olika sammanhang på ett roligt och stimulerande sätt. Men även att få utforma verksamheten utifrån elevernas intressen och utmana de vidare till nya upptäckter. Det är så roligt att se när eleverna får upp ögonen för nya intressen som introduceras på fritidshemmet.

Vad brinner du för i din roll som lärare i fritidshem?

Utvecklingen av fritidsverksamheten är något jag brinner för i min yrkesroll. Att alla elever ska ges möjlighet till utveckling och lärande under hela sin skoldag på ett meningsfullt sätt. Att få synliggöra värdet av en kvalitativ fritidsverksamhet och skapa rätt förutsättningar för lärare i fritidshem är viktigt för mig.

Du är nybliven tvåbarnsmamma, hur kombinerar du din yrkesroll med familjelivet på bästa sätt?

Omställningen har varit tuff att gå från föräldraledig till att gå tillbaka till sitt arbete fulltid. Det är minst sagt fullt upp både på jobbet och hemma med två busiga killar men även det är superkul och ger energi. Att koppla bort jobb är därför viktigt på hemmaplan och i så fall välja ut någon dag för arbete av eget intresse.