Pedagogiskt center – allt pedagogiskt stöd under samma tak

Susanne Fras är chef för avdelningen pedagogiskt center.

Pedagogiskt center är en plats för lärande och utveckling för dig som arbetar i Helsingborgs stads skolor. Susanne Fras är chef för avdelningen för pedagogiskt center, som har i uppdrag att stödja, inspirera och utmana personal i förskola och skola för att skapa bästa möjliga förutsättningar för barn och ungdomars lärande i Helsingborg.

På Pedagogiskt center hittar du kollegialt lärande och nätverkande​, rådgivning och handledning, kompetensutveckling​, inspiration​, teknisk support och mycket mer. Pedagogiskt center är arbetsplats för två stora stödfunktioner – avdelningen för flerspråkighet och avdelningen pedagogiskt center.

Hej Susanne Fras! Vad jobbar du med?

– Jag är chef på avdelningen pedagogiskt center och har varit här i snart 6 år. Förutom att leda avdelningens arbete håller jag också i en del ledarutveckling inom Helsingborgs stads skolor. Det kan vara att jobba med ledningsgrupper, enskilda rektorer eller till exempel arbetslagsledare på förskolor och skolor.

Vad kan jag som pedagog och lärare få för hjälp av Pedagogiskt center?

– Det är massor! Dels gör vi många insatser för våra pedagoger inom Helsingborgs stads skolor som vi gör utifrån en behovskartläggning och som huvudmannen har beställt. Det kan till exempel vara sambedömning av nationella prov, utbildningar i digitala system, kompetensutveckling för specifika yrkeskategorier så som till exempel barnskötare, språkutvecklande insatser på skolor, professionsutveckling i matematik och mycket mycket mer. Till dessa träffar är det din rektor som anmäler sina medarbetare utifrån ett identifierat behov.

– Dels kan en enskild förskola eller skola kontakta oss och beskriva ett behov man har av stöd eller utbildning inom ett särskilt område. Det kan vara att spela in poddar, jobba språkutvecklande på en förskola eller inspireras kring utomhuspedagogik. Det är alltid rektor som kontaktar Pedagogiskt center i dessa fall. På Hbg Learns, vår lärplattform för alla medarbetare, finns många utbildningar för dig. Det är utbildningar som du kan gå digitalt när du vill. Ta en titt där. Det finns massor av matnyttigt och vi fyller ständigt på med nya.

– Inom No och teknik har vi ett stort utbud. Vi har NTA-lådor för utlåning där du även får en utbildning inom det tema du ska jobba med på din förskola eller skola. Vi har två fantastiska naturskolor dit du som lärare kan åka med din klass på lägerskola och få hjälpa att planera hur ett bra upplägg kan se ut på plats. Dessutom kan du med dina elever besöka KomTek för att med hjälp av våra teknikpedagoger jobba praktiskt inom det område ni jobbar med just nu. KomTek ligger på Tryckeriet och det är verkligen något jag vill rekommendera. Oj, detta är bara en bråkdel av allt kul som händer på Pedagogiskt center!

– Ni har väl heller inte missat att vi bjuder in till förskole- och skolbio samt har ett enormt utbud av streamad film att använda i undervisningen? Ungefär som ett Netflix för förskola och skola kan man säga.

– En gång i månaden bjuder vi också in alla pedagoger till en Inspirazonsträff där pedagoger i staden berättar om spännande projekt, arbetsmetoder med mera. Vi delar och inspireras. Välkommen på det!

Hur gör jag för att få hjälpen?

– Håll alltid koll på intranätet och framför allt läs det nyhetsbrev vi skickar till alla chefer och personal i våra verksamheter i Helsingborgs stads skolor. Där får du ta del av några delar av det som pågår. Ett annat tips är att följa Pedagogiskt center på Facebook.

Om du inte får mejlet kan du gå in på intranätet och börja prenumerera.

Varför är det bra att ta hjälp av pedagogiskt center?

– Mötet! En bonus när man kommer till Pedagogiskt center är att du får träffa kollegor från andra förskolor och skolor. Här kan du även titta på material att inspireras av och vissa saker som vi lånar ut.

Kollegor har möte på Pedagogiskt center.
Kollegor har möte på Pedagogiskt center.

Vilken är din bästa egenskap som ledare?

– Oj, det var en svår fråga, men jag är lösningsinriktad och ser ofta lösningar före hinder. Det är stor hjälp i mitt uppdrag på Pedagogiskt center. Jag har stor tillit till mina medarbetare och visar det. Dessutom är jag nästan alltid glad, det smittar förhoppningsvis av sig.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– När vi i våra uppdrag bidrar till utveckling på en förskola, skola eller för en enskild pedagog. Det är det allra bästa med det här jobbet. Jag är en social person och tycker mycket om alla möten, stora och små.

Pedagogiskt center – allt pedagogiskt stöd under samma tak - Pedagogsajten Familjen Helsingborg