Nyfiken på Matilda Dahl – programproducent för barn och unga på Dunkers kulturhus

Matilda Dahl är programproducent för barn och unga på Dunkers kulturhus som har ett stort pedagogiskt program för förskola och skola. Hur gör man för att sätta ihop ett programutbud som riktar sig till förskolor och skolor? Vem kan boka ett besök på Dunkers med sin barngrupp? På vilket sätt förhåller sig ditt arbete till undervisning i förskola och skola?

I Pedagogsajtens serie Nyfiken på får medarbetare svara på frågor från andra medarbetare.

Läs alla Nyfiken på-artiklar här.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det är ett privilegie att få arbeta med det jag gör! Som programproducent för barn och unga är min främsta uppgift att skapa ett relevant utbud av scenkonst och programpunkter både för skolan och för offentligheten.

– Det roligaste med mitt jobb är att utveckla och försöka stärka strukturerna mellan konsten och skolan. Att hitta kommunikationsvägar där vi förstår varandras organisationer och stärka förutsättningarna för att barnen och eleverna ska få möjlighet och tillgång till kulturupplevelser som kan berika dem.

På vilket sätt förhåller sig ditt arbete till det lärare i förskolor och skolor gör i sina klassrum?

– Det är en hårfin balans att konstupplevelser både ska kunna vara ett verktyg för att stärka läroämnen men också ska få utrymme att få stå helt för sig själva. Jag tror att vi i dag på många sätt kan underskatta den kraft som finns i att vara en del av en konstnärlig upplevelse. Det öppnar upp för nya synsätt, reflektion och kreativt tänkande.

Vem tycker du ska boka ett besök på Dunkers med sin barngrupp? Hur vet jag vad jag ska välja?

– Vad sägs om alla klasser? Så får jag se hur långt min kapacitet räcker. Om man är osäker på vad man ska välja så är man varmt välkommen att ringa mig och prata om det. Annars skulle jag våga vara så kaxig och säga att läser du om en teater eller dansföreställning på Dunkers som är bokningsbar för din klass så kommer den vara berikande för dina elever. På något sätt.

– Så, go for it!

Okej, men vad gör en programproducent på Dunkers kulturhus? Hur ser en vanlig dag ut för dig i ditt arbete?

– Jag håller mig uppdaterad över vad scenkonstsverige har att erbjuda i form av teater och dansföreställningar och andra spännande kulturprojekt, både genom att gå på föreställningar och genom trailers. Jag har tät kontakt med många Svenska teater och dansgrupper. En stor del av mitt arbete är att bedöma deras kvalité och relevans. Samtidigt samspelar jag med husets andra producenter för att få till en intressant helhet i husets utbud. När det väl kommer till konkreta bokningar är jag spindeln i nätet som håller i kommunikationen mellan vår interna koordinering med tekniker mm , scenkonstgruppen och vad som ska kommuniceras ut marknadsföringsmässigt till skolorna och allmänheten.

Kan du beskriva kort hur det går till att sätta ihop ett programutbud som riktar sig till förskolor och skolor?

– När jag sätter ihop ett program till skolan/förskolan så tittar jag i första hand på innehållet och om jag bedömer att det håller en hög konstnärlig kvalité. I ett andra steg försöker jag få en bra balans mellan olika formspråk. Dans, teater, abstrakt eller linjärt berättande, färgsprakande scenografi eller en enkel setting. Jag försöker också blanda innehållet i föreställningar mellan de som kan kopplas till direkt till de olika läroämnen och mer rena konstnärliga upplevelser.

Vem har tillgång till skolprogrammet? 

– Alla har möjlighet att boka. Kommuner i Familjen Helsingborg har möjlighet att boka först två veckor innan evenemanget äger rum.

Finns det något du skulle vilja säga till pedagoger som har möjlighet att nyttja Dunkers program i undervisningen?

– Föreställningarna på Dunkers kostar oftast 30 kr/elev. Bussen till oss är gratis. Om du som pedagog inte vet hur eller på vilket sätt du ska få pengar för en sådan utflykt. Ta upp det på din arbetsplats och gör gången transparent och tydlig för hur ni möjliggör för era elever att få ta del av scenkonstupplevelser. Vi ses på Dunkers!

Om du vill boka in din klass på ett besök läs mer på skol- och fritidsförvaltningens intranät