Öppna upp för H22 City Expo med hjälp av superhjältarna

H22 är Helsingborgs stora välfärdssatsning för att utveckla morgondagens lösningar för en ökad livskvalitet i en smartare och mer hållbar stad. Superhjältarna Vinda, Blubba, Eldar och Larve kommer ta hand om stadens och City Expots yngsta deltagare. Djupdyk i varje superhjältes ämnesområde och fördjupa på så sätt arbetet inom olika områden av läroplanen.

Superhjältarna har bosatt sig och specialiserat sig i de områden av staden där deras intressen bäst tas tillvara. Du som lärare har möjlighet att arbeta utifrån läroplanen så fort du börjar presentera H22 för barn och elever i din grupp eller klass. Det kommer konkreta förslag inom kort. Här nedan kan du läsa om tematiken kopplat till varje superhjälte och huvudområde.

Ladda ner och skriv ut affischer med superhjältarnas namn och egenskaper här (pdf)

Blubba i OCEANHAMNEN – Open up for Circularity

Under H22 City Expo möter nyfikenhet och lekfullhet vetenskap och lärdomar under temat Open up for Circularity, där vatten är den gemensamma nämnaren. I Oceanhamnen kan du ta en närmare titt på fascinerande cirkulära lösningar som gör livet bättre – ovan och under vattenytan. Utforska en marin park och testa mängder av vattenaktiviteter.

”Jag heter Blubba och jag älskar vatten, fiskar, korallrev och havsdjur. Ja till och med hajar och brännmaneter. Jag bor i Oceanhamnen här i Helsingborg och här skapas ett Havoteket, en park under vattnet. Där kanske du träffar fler av mina vänner när du hälsar på?”

Oceanhamnen handlar om cirkularitet, om kretslopp och om hur vi som invånare kan återanvända våra resurser på ett hållbart sätt. Det handlar om att tänka nytt och hur både Öresund och Helsingborg kan bli en bättre platser att leva i. Superhjälten Blubba guidar i Oceanhamnen. Utforskandet kan du som lärare koppla till olika mål och områden i läroplanen samt fördjupa arbetet med de globala målen, snart kommer mer information. Under tiden kan ni läsa på intranätet om utsmyckningen av Oceanbadet och börja skapa.

Vinda i CITY CENTER – Open up for The world

Under H22 City Expo är Cityområdet en portal för besökare och öppnar därigenom upp för världen. Cityområdet blir en portal för besökare från hela världen och ett nav för möjligheter. Det är ”här det händer” och platsen för konferenser, hackatons och stora evenemang. En hållbar stadskärna som designats för framtiden och som skapar plats för nya sätt att träffas, arbeta och njuta av livet. Här möter stadens spännande historia modern innovation och här ska smarta lösningar bana väg för högre livskvalitet.

“Jag heter Vinda och jag trivs högt uppe bland molnen och rymden. Det är när jag swishar fram där uppe och tittar ner på vår jord jag får syn på en massa coola uppfinningar. Kom och hälsa på mig i Helsingborgs centrum i sommar så ska jag visa dig och hela världen vad jag fått syn på!”

Cityområdet handlar om kreativa lösningar för att skapa en hållbar stad. Kreativiteten ger utlopp i lösningar som robotar, självbevattnande gräsmatta och en flyttbar trädpark. Det är här visioner om framtidens Helsingborg synliggörs och visas upp. Superhjälten Vinda guidar dig genom centrum. Utforskandet i city går att koppla till olika mål och områden i läroplanen samt arbetet med de globala målen, förslag kommer inom kort.

Eldar på DROTTNINGHÖG – Open up for Co-Creation

Drottninghög blir ett huvudområde under H22 City Expo med temat Open up for Co-creation, det vill säga öppna upp för samskapande. Utforska nya sätt att leva sida vid sida, nyskapande boendekoncept som knyter samman människor och lekplatser tagna rakt ur ett barns fantasi. Upptäck stadsodlingsprojekt som får folk att umgås och en marknadsplats med knorr.

“Jag heter Eldar och jag brinner för gemenskap på kärlek. Jag älska alla människor, barn, tonåringar, vuxna och till och med de gamla och jag vill att alla ska vara tillsammans. Jag bor på Drottninghög och när du hälsar på kan du få se hur vi bygger för att vi alla ska trivas tillsammans.”

Drottninghög handlar om att skapa tillsammans. Skapa hållbart så väl i konstruktion som i relation. Här bygger staden för att utöka utrymmena där unga och gamla ska vistas och trivas tillsammans på gemensamma ytor. Gemenskapen och den demokratiska värdegrunden genomsyrar hela Drottninghög, olikheter bli grunden till gemenskapen. Superhjälten Eldar presenterar och visar med varm hand runt på Drottninghög. Inom kort kan du som lärare i förskola och grundskolans tidigare år få förslag på hur besök och utforskande kan kopplas till olika mål och områden i läroplanen samt arbete med de globala målen.

Larve i SLOTTSHAGEN – Open up for quality of life

Under H22 City Expo är detta platsen där vi öppnar upp för livskvalitet. Det handlar om balansen mellan arbete och fritid, staden och landet, vila och rörelse. Utforska spännande utomhusaktiviteter, och upplev hur hälsa och hållbarhet hänger ihop.

Larve heter jag och jag älskar allt som växer och lever i jorden. Visste du förresten att träd har superkrafter? De renar luften och får människor att må bättre genom att bara finnas till. Jag bor i Slottshagen och här finns det träd och annat som är bra för människors hälsa. Kom och hämta energi hos mig i sommar så berättar jag mer.”

Slottshagen handlar om hälsa och välmående, om hur god hälsa är grunden för hållbart liv alltså nyckeln till en hållbar framtid i en hållbar stad. Här synliggörs grönska och fysisk aktivitets positiva effekter på hälsan. Superhjälten Larve presenterar och visar runt i Slottshagen. Hen bjuder på rörelse och odling. Men även utställningar som ger oss tillbaka blick till dåtid.

/Emma Nilsson, förskollärare Ängslyckans förskola.

Allt material kommer inom kort finnas tillgängligt på sidan Pedagogiskt material för superhjältarna.