Är näthat ett problem för skolan?

Safer Internet day uppmärksammades tisdagen den 11 februari i år. Dagen är instiftad för att öka kunskapen och informera om barns och ungas närvaro på internet, men även för att visa på och utbilda inom säkerhet på internet. En av de saker som barn och unga framför allt behöver informeras om och skyddas från på internet är ju näthat.

Statens medieråd och andra sajter

Läs om Safer Internet Day på saferinternetday.org

Statens medieråd gör en rad insatser i samband med Safer Internet Day. Bland annat en fin broschyr som heter Inte Okej (på flera språk). Och information om No Hate Speech Movement, en kampanj som Statens medieråd driver på uppdrag av regeringen, den genomförs i syfte att höja kunskapen om rasism och liknande former av fientlighet på internet bland barn och unga.

Även Surfa lugnt och Lajka är två sajter som motverkar näthat. Bra för både vuxna och barn.

Behöver vi prata näthat i skolan?

Då kvarstår ju frågan om det här är något som ska lyftas i skolan? Är inte det här ett problem för föräldrar att ta tag i? Svaret är ja på båda dessa frågor!

Absolut är det framför allt föräldrars ansvar att ta tag i problemet om deras barn utsätts eller utsätter andra för näthat, men… inom ramen för skolans uppdrag ligger ju också att arbeta för en lärandemiljö där alla bemöts med respekt. En del av det arbetet handlar om att motverka kränkningar och mobbning. Och näthat sker inte endast på fritiden utan när som helst på dygnet och alltså även under skoltid.

I skolans värdegrundsarbete anges att alla elever ska respektera andra människors egenvärde och ta avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling. Så visst är näthat ett viktigt ämne även i skolan.

Vilka andra resurser finns för skolan?

I mediekatalogen för Helsingborgs stads skolor finns en hel del bra program som du kan använda med dina elever från runt åk 3 och uppåt. Här kommer exempel och vilken ålder de är tänkta för:

Lös problemet – Bekämpa näthatet

Ida, som jobbar med nätmobbing, kommer till problemlösarna med ett allvarligt problem. Hon behöver hjälp med idéer om hur man skulle kunna bekämpa näthat bland svenska skolungdomar. Det här är något som problemlösarna känner väl igen – och de har många idéer. Rekommenderas från 10 år.

Världen online – Näthat

Idun har tänkt på det här med varför folk kan vara så elaka på nätet. Var går gränsen för hur elak man kan vara? Idun och Samson träffar Marcel Jehrlander, influencer. Hans budskap är att alla ska få vara sig själv. Han berättar att han själv har blivit utsatt för näthat och nätmobbning. Tillsammans med Marcel gör Idun och Samson en antinätmobbningsvideo. Katarina Gospic, hjärnforskare, förklarar varför det är enklare att vara elak på nätet än i verkligheten. Rekommenderas från 10 år.

Berätta för mig – Chatten

I Roddes klass går Max. Max har problem hemma, hans mamma dricker för mycket och klasskompisarna hånar honom för det. En lärare sa till klasskompisarna men då fortsatte mobbningen i en chatt på nätet. Rodde är själv rädd för att bli mobbad så han skriver också elaka saker om Max i chatten. Har Rodde fallit för ett grupptryck? Rekommenderas från 10 år.

Tv- serien #hashtag

En dramaserie i åtta delar som är inspirerad av instagramupploppen i Göteborg 2012. Vi får följa Maryam, Freja, Aju och Bim, fyra tjejer med olika bakgrund och drömmar som drabbas av näthatet på olika sätt. Det är en historia om vänskap, kärlek, avundsjuka och om hur fruktansvärt fel det kan bli när man skriver först och tänker sen. Maryam hör en sak som hänt en tjej i hennes klass och lägger upp den på nätet. Men vad händer när hundratals ungdomar vill döda den som publicerat historien? Hur känns det för den som drabbas? I serien #hashtag skapas ett instagramkonto, @Paaach, där tjejer och killar hängs ut som horor. Vänner vänds mot varandra och de uthängda ropar efter hämnd. Allt urartar snabbt och slutar med upplopp. Vuxenvärlden vaknar och försöker skapa rättvisa, men det är redan för sent. Rekommenderas från 12 år.

Orka plugga – Näthat

Man kan fråga sig varför det är så mycket lättare att skriva något taskigt online än att säga det ansikte mot ansikte. Har du fått elaka kommentarer i sociala medier? När ska du anmäla näthat? Och hur går det till? Rekommenderas från 13 år.

Programserien Näthat med Nellie och Daniel

Bloggarna Nellie Berntsson och Daniel Paris har tröttnat på allt näthat. De undersöker varför det hatas och vad man kan göra för att inte ta åt sig. De vill också ta reda på varför inget händer när man anmäler näthat. Samtidigt försöker Nellie bota Daniels hästfobi. Rekommenderas från 13 år

Vanheder

En kortfilm. Veckans sista lektion. Precis innan helgens ledighet kapas lektionen av Niclas som ska byta skola efter att ha uthärdat flera års mobbning. Nu kräver han en förklaring. En stark film om skuld, civilkurage och svek. Stephane Mounkassa och Stefan Sundins Vanheder handlar om mobbning och att våga säga ifrån när någon blir utsatt. Filmskaparna menar att mobbningskulturen har blivit hårdare sedan dess. – När vi gick i skolan fick folk någon slags frizon när de kom hem. Idag, med sociala medier, blir folk mobbade 24/7, säger Stefan Sundin. Rekommenderas från 13 år.

Det handlar om dig – Mobbningens guldålder är nu

Programledare Musse Hasselvall träffar Alicia som under flera års tid fått höra elaka och kränkande kommentarer. De flesta och grövsta påhoppen har skett på nätet. Alicia träffar juristen Johanna Bardon som berättar att det är samma regler som gäller på nätet som i verkliga livet. Marwa har också blivit mobbad på nätet. Hon fick mängder av elaka kommentarer på sin blogg och övervägde att ta sitt liv när det var som värst. Till slut började hon skriva om mobbningen på bloggen och fick mängder av svar från andra med samma upplevelser. Hon svarade och hjälpte dem och det räddade henne. Forskarna Robert Thornberg, Patricia Agatston och Ann Frisén berättar om varför det är lättare att kränka på nätet än annars. Rekommenderas från 16 år.

Det handlar om oss – Nätet, den nya fritidsgården

Barn och ungdomar tillbringar mycket av sin tid på sociala medier och i spelvärlden. Där formar de till stor del sitt sätt att vara och relatera till andra. Här formas även värderingar och normer. Problemet är att i dessa världar är vuxna ofta frånvarande. Jesper Englin från Sverok pratar om det viktiga i att uppfostra sitt barn på nätet. Gör man inte det är det som att man uppfostrar sitt barn bara halva tiden. Beteendevetaren Olle Cox menar att skolan har ett ansvar för mobbning som sker utanför skoltid om det påverkar eleven i skolan. Rekommenderas för föräldrar och pedagoger.

Lärlabbet – Nätmobbning

Konflikter som uppstår i skolan fortsätter ofta ute på nätet. Hur ska skolan jobba med mobbningen som sker på nätet? Och är det verkligen skolans ansvar? Vi besöker Drottning Blankas gymnasium i Stockholm där rektor Norma Aznar har bestämt att de måste ta tag i nätmobbningen. De använder bland annat en app där eleverna när som helst på dygnet kan anmäla vad de ser eller råkar ut för. Rekommenderas för pedagoger.