Årskurs 1 på G med programmering
På Sandlyckeskolan i Torekov har eleverna i årskurs 1 testat lite olika saker med programmering. Här delar NT-utvecklarna med sig av sina tips och idéer.
Pedagogerna på Sandlyckeskolan i Torekov har tillsammans med eleverna provat skriva binära koder, gjort ”dansprogrammering”, testat code.org och kört Bluebot på ”programmeringsmattor” (som årskurs 4 tillverkat) och använt appen A.L.E.X. Helt enkelt full fart framåt!!
Nu önskade pedagogerna hjälp av NT-utvecklarna med hur de skulle knyta ihop allt detta görande i en fortsatt planering för att kunna utvärdera att barnen faktiskt utvecklas i den riktning som de önskar, att de lärt sig något. Att gå från enbart ett görande till ett lärande med tydligt syfte.
Bluebot som verktyg i programmering
Då barnen redan stiftat bekantskap med Bluebotarna så kändes det som att detta var det programmeringsverktyg vi skulle använda. Vi valde ut innehåll utifrån det förändrade läroplansinnehållet . Vi valde ut lämpliga begrepp och diskuterade uppdrag för barnen att lösa.
Pedagogen hade hämtat sin inspiration från ”kodboken” och ville ha lite mer tips. Pedagogen hade inte tidigare tagit del av filmserien ”Programmera mera” så det blev en bra utgångspunkt för att komma vidare. Tillsammans skapade vi pedagogisk-planering-enkel-programmering-i-vardagen.
Programmering i vardagen
Vi bestämde att vi NT-utvecklare skulle komma ut i klassen och ge eleverna deras bluebot-uppdrag och pedagogen skulle själva diskutera och reflektera med eleverna kring programmerade saker i deras vardag.
Det blev en väldigt spännande förmiddag där eleverna löste uppdrag och bytte koder med varandra. Efter lunch blev det nästa uppdrag att bygga labyrinter och att skriva kod för denna. Eleverna var så engagerade och uppslukade i problemlösning och ville inte avsluta, vilken tur att deras pedagoger sa att de skulle fortsätta även efter rasten och en vecka framåt.
NT-utvecklarnas uppdrag för denna gång i Torekov är avslutat men förhoppningsvis inte arbetet med ett tydligt syfte när det gäller programmering.
Maria Lejon och Karin Höjman
NT-utvecklare i Båstads kommun
Läs fler inlägg i denna blogg: NTutvecklarna i Båstad