Bygga Brygga vid problematisk skolfrånvaro

Allt för många barn som är i en problematisk skolfrånvaro har insatser från många olika aktörer men ofta fattas den insats som skulle kunna hjälpa barnet. Om barnet behöver återhämtning för att kunna komma tillbaka till studier finns inte alltid sådana insatser att tillgå och barnet hamnar i ett limbo. Bygga Brygga i Ängelholm fokuserar på att fylla detta och liknande mellanrum. Alltså de situationer där barn riskerar att falla mellan stolarna och inte få det stöd de behöver.
En blivande modell för samverkan
Projektet ska erbjuda både individuellt anpassade och gruppanpassade aktiviteter för att hjälpa elever att återintegreras i skolan och motivera dem att fortsätta sina studier. En viktig del av Bygga Brygga är att:
- kartlägga elevernas behov
- skapa insatser som möter dessa behov
- att sprida kunskap om arbetet med problematisk skolfrånvaro.
Långsiktigt syftar projektet till att etablera en modell för samverkan mellan skolor, elevhälsa och socialtjänst som kan tillämpas brett i Ängelholms kommun och som kan spridas till andra kommuner.
Brobyggare som länk mellan elever, skola och socialtjänst
Projektet kommer att genomföras tillsammans med Nyhemsskolan och Kungsgårdsskolan där två brobyggare, Maria Karlsson och Charlotte Nekander, har anställts. De kommer att fungera som en länk mellan elever, skola och socialtjänst, och arbeta med att skapa relationer och bygga broar. De ska organisera och följa upp elever med problematisk skolfrånvaro men även finnas där hela vägen för att underlätta elevernas återgång till skolan efter frånvaro.
Brobyggarna kommer tillsammans med projektledaren Linda Lemheden bland annat att arbeta med att testa och utveckla nya insatser. Ett exempel är natur- och aktivitetsbaserade insatser som ska skapa positiva upplevelser, bidra till återhämtning och främja motivation hos eleverna.
– Vi vill att insatserna ska vara något man längtar till och som utvecklar mod och motivation, säger Linda.
Relation, Resiliens och KASAM
Dessa tre begrepp är centrala för vårt arbete. Bärande, trygga och professionellt relationsarbete bidrar till att barns trygghet och känsla av att höra till. Barnets motståndskraft tänker vi ökar med känslan av att vara trygg och ha goda relationer. Med ökad resiliens kan barnet klara av situationer som tidigare känt omöjliga. Känslan av sammanhang, KASAM, är väsentlig för att öka möjligheten för barnet att vara med i aktiviteter. Barnet behöver förstå varför så att insatserna blir meningsfulla, begripliga och hanterbara.

Möjliggörare
Lärande och familj, som är ett av kommunens fyra huvuduppdrag, har beviljats medel från Europeiska socialfonden för projektet som har fått namnet Bygga Brygga 2.0. Projektet ska utveckla och implementera effektiva insatser för att stödja elever med problematisk skolfrånvaro i åldrarna 13–16 år.

Projektet arbetar under tre år och Eva Pennegård som är lektor inom Lärande och familj i Ängelholm arbetar med utvärdering av arbetet i en så kallad ”ongoing evalutation” vilket innebär att vi lär oss och utvecklar insatser genom de erfarenheter som dras efter hand.
Vill du veta mer om projektet kontakta projektledaren Linda Lemheden.