Föräldrars delaktighet i arbetet med språket

I hela vårt område har vi satsat på att få föräldrarna delaktiga, det var till och med ett prioriterat mål förra året.

Våra föräldrar ska känna att de får möjlighet att vara med och påverka hur förskolan arbetar med deras barns utveckling och lärande.

Vi gör på olika sätt på våra förskolor, och i det här blogginlägget ska vi tipsa om några sätt som kanske andra vill ta efter.

Lässugen

På Kattarps förskola har femårsavdelningen en Lässug, de blev inspirerade av UR´s programserie som heter just “Lässugen”. Den syftar både till att man ska bli sugen på att läsa och att det faktiskt finns en fysisk sug som förflyttar en person som ska läsa en saga. Det är olika kända personer som läser och dessa program har många avdelningar tittat på.

På Diamanten ville man helt enkelt göra en egen lässug. Med hjälp av en kryptunnel, lite glitter och annat pynt skapades sugen och den hängdes upp i taket på avdelningen.

Magi

Någon gång ibland tittar barnen i en “kikare”, säger en magisk ramsa och drar i en spak i hallen och det är då det magiska händer. En person, det kan vara en kollega, chef eller just en förälder, sugs in till avdelningen för att läsa. Otroligt spännande och givande. Det blir en mångfald i läsandet och barnen får nya bekantskaper.

Lässugen på UR´s hemsida

Film om IKT

Vid årskiftet fick vi en IKT-pedagog till området. Hon gör allt från att inspirera hur man kan jobba med digitala verktyg i barngruppen till korta instruktionsfilmer om våra olika system. Hon har även gjort en film som riktar sig till våra föräldrar om digitala verktyg i förskolan. Syftet med filmen är att visa hur vi jobbar med verktygen i vår verksamheter, och att poängtera att iPaden är ännu ett pedagogiskt verktyg, inte en spelkonsol eller “barnvakt”.  Allt vi gör med iPaden har ett syfte och det vill vi visa! Filmen visades på föräldramöten nu under början av hösten och fått väldigt bra mottagande.

https://youtu.be/d3XdV1ATLPE

Språkhörna

På Snöbollsgatans förskola finns en korridor som mest bara har använts som passage till de olika avdelningarna. Tanken har funnits att utnyttja den mer och nu efter sommaren togs det nya tag. Det resulterade i en språkhörna och en IKT-hörna. Syftet är att synliggöra böcker, arbetet med litteratur och vad IKT är. Språkhörnan inbjuder till en lässtund och ofta ser man föräldrar sitta och läsa böcker tillsammans med sina barn efter hämtning.
Biblioteket här i Ödåkra har gått med på att låna ut 100 böcker till förskolan just för det här projektet, och det är vi otroligt tacksamma för!

Språkhörnan på Snöbollsgatans förskola
Språkhörnan på Snöbollsgatans förskola

/Språkutvecklarna