Full fart i arbetet mot matsvinn
Nu mäter alla Helsingborgs kommunala skolor sitt matsvinn. Men hur går vi vidare? Hur kommunicerar vi resultaten från mätningarna med elever och pedagoger och viktigast av alla, hur får vi matsvinnet att minska? Vi har hälsat på i några skolor där arbetet är i full gång.
Maria Park västra
Skola med årskurserna F-9.
Hur redovisas matsvinnet?
I kilo på en whiteboardtavla vid diskinlämningen.
Vilka deltar i arbetet?
Måltidspersonalen väger i köket och skriver upp på en whiteboard bredvid diskinlämningen. Köksansvarig, Mattias, skickar veckovis ett foto på tavlan till alla pedagoger som arbetar i huset. Pedagogerna använder siffrorna i undervisningen i till exempel matematiken. Biträdande rektor, Ulrica, har precis startat ett samtal med pedagogerna omkring hur man tar nästa steg i arbetet. Nu mäter de och har ett sätt att kommunicera ut siffrorna, men hur får man tillsammans siffrorna att minska? Spännande att följa!
Råå
Skolan med årskurserna F-5 började sina mätningar redan 2014. Köksansvarig, Sanne, reagerade på hur mycket matsvinn som uppstod och ville göra någonting åt saken.
Hur redovisas matsvinnet?
Matsvinnet redovisas i portioner på en tavla som står på serveringen där maten hämtas.
Vilka deltar i arbetet?
Pedagogerna tittar tillsammans med eleverna på tavlan i matsalen. För att få ner matsvinnet går alla pedagoger i förskolan in i köket och skriver varje morgon hur många ätande de har på respektive avdelning.
Hur har man gjort för att minska matsvinnet?
Sanne ordnade för några år sedan en tävling för att få ner mängden svinn. Varje klass fick en egen kompostpåse att samla sitt svinn i efter avslutad lunch. Vägningarna pågick en vecka och klasserna tävlade sinsemellan om vem som fick minst svinn. Rådet från Råå är att genomföra liknande tävlingar med försiktighet eftersom det ledde till att vissa barn valde att inte smaka istället för att riskera att klassens resultat blev sämre.
Mörarp
Skola med årskurserna F-6.
Hur redovisas matsvinnet?
I form av kilo för hela skolan. Redovisas på whiteboard i matsalen.
Vilka deltar i arbetet?
Köksansvarig Maria och kock Lotta väger matsvinnet och skriver upp på en whiteboardtavla. Pedagogerna i årskurs 0-3 har engagerat sig och pratar ofta med eleverna vid tavlan där matsvinnet redovisas. De kom också med mjölkförpackningar fyllda med vatten som placerades vid tavlan för att få eleverna att lättare förstå hur mycket ett visst antal kilo är. Eleverna lyfter och bära runt på literpaketen och kan då lättare relatera till siffran på tavlan.
Tycho Braheskolan
Gymnasieskolan
Hur redovisas matsvinnet?
På tavla på väggen i entrén till matsalen
Vilka deltar i arbetet?
Kökets personal väger svinnet och informerar. Genom samtal om maten och hur den påverkar både hälsa och miljö byggs ett förtroende upp mellan personal och elever. Skolan har ett mycket aktivt hållbarhetsråd som har tagit egna initiativ för att motverka svinnet. Det har till exempel resulterat i bordspratare med budskap om klimatsmart mat och matsvinn. Skolledningen deltar aktivt i arbetet och letar nya utvecklingsområden.
——–
Hur gör ni?
Har ni exempel på hur man kan arbeta för att minska matsvinnet? Hör av dig så att vi kan berätta för fler!
Emma Sjöberg
Miljösamordnare, Helsingborgs stad
emma.sjoberg@helsingborg.se
073-422 21 27
Läs fler inlägg i denna blogg: Tankar om hållbar utveckling