Klassrumsgym blev en succé

Sedan höstterminen 2017 finns det material till ett gym i varje klassrum på Varagårdsskolan i Bjuv. Vi i årskurs 5 var först ut med vårt.

Alla vi pedagoger på skolan hade fått önska redskap till de blivande gymmen redan i juni 2017. Skolsköterskan, Karin Björk, hade sedan beställt och efter sommarlovet stod materialet väntande i klassrummet.

För oss i årskurs 5 var det självklart att dra igång gymmet direkt. Eleverna kom pigga och nyfikna tillbaka efter sitt sommarlov och det kändes som ett bra tillfälle att presentera gymmet direkt vid terminsuppstarten.

Eleverna kan träna under lektionstid

Vi gjorde upp en struktur och regler för att få det till att fungera. Målet var att eleverna obehindrat skulle kunna gå till gymmet under lektionstid utan att det skulle påverka rådande arbetsro.

Reglerna som vi tillsammans med eleverna beslutade om var enkla men gav resultat:

  • Ska du gå till gymmet, behöver du anmäla det till din lärare.
  • Skriv datum under ditt namn så vi vet när du gymmat.
  • Du väljer en av fem valbara aktiviteter från listan.
  • Du är på en station i fem minuter.
  • Du lägger tillbaka redskap och håller snyggt på gymmet.
  • Du stör inte någon klasskompis på väg till gymmet, under gymmet eller på väg från gymmet.

Positiva effekter

Vi upplever i dag gymmet som en självgående och naturlig del av skoldagen. Vi har vid några tillfällen fått frågor från kollegor och vårdnadshavare som undrar om det inte blir oroligt med fri tillgång till ett gym inne i klassrummet.

Vi upplever att man som lärare är rädd att mista kontrollen och arbetsron. Vi tror på att man måste våga testa men samtidigt vara tydlig för eleverna kring strukturen runt gymmet.

Effekten av gymmet blir att vi kan individanpassa ytterligare. Det är lätt att ha ett gemensamt rörelsepass/brainbreak men våra elever uttrycker att det hjälper dem att ha ett klassrumsgym också då de själva kan välja sin rörelsepaus.

– Har jag suttit still länge kan det blir jobbigt. Då går jag till gymmet och efter det kan jag fortsätta arbeta, förklarar Tilda Bremer Nyström, elev hos oss i årskurs 5.

Med allt stillasittande i skolan och i hemmet tycker vi att detta är ett bra och naturligt sätt att få eleverna att röra sig under skoldagen.

Jenny Löfgren, lärare, Varagårdsskolan

jenny.lofgren@skola.bjuv.se

Roger Hatter, lärare, Varagårdsskolan

roger.hatter@skola.bjuv.se

Läs fler inlägg i denna blogg: Bjuv bloggar