Kreativum – Kreativt rum fyllt med teknik och digital kompetens
Ledningen på Gläntanskolan i Helsingborg hade under en längre tid funderat på hur de skulle tillgodose elevernas intresse för att testa ny teknik. Lösningen blev slutligen en satsning på det som kommit att kallas Kreativum, ett kreativt rum fullt av potential och möjligheter för både elever och lärare.
Gläntanskolans biträdande rektor Daniel Erlandsson har privat ett stort intresse för digital teknik och ligger bakom en rad digitaliseringssatsningar på skolan. Sedan tidigare har skolan utvecklat ett koncept som går under namnet ”Stark på G” och som ska stärka elevernas fysiska och kreativa förmågor. Inom ramen för ”Stark på G” kan eleverna i årskurs 6-9 välja mellan olika inriktningar, bland annat mediehus (poddar, videoklipp och artiklar till en digital skoltidning) och programmering (robotar, kretskort och spel). I februari 2020 invigdes Gläntanskolans senaste digitala tillskott, Kreativum.
All teknisk utrustning samlad på ett och samma ställe
Grundtanken till att skapa ett digitaliseringscenter föddes sommaren 2019 när Daniel besökte Kreativum Science Center i Karlshamn. Idag kan skolans elever välja mellan ett flertal stationer, bland annat podd-studio, spelprogrammering och CAD-ritning.
– Vi hade länge funderat på hur vi skulle kunna tillgodose eleverna med ny teknik som de skulle kunna uppleva och prova på. Det var inget alternativ att köpa in dyr teknik till varje klassrum och dessutom lämpa över ansvaret på klasslärarna som inte alltid känner sig bekväma med tekniken. Vi valde istället att bygga ett kreativt rum där vi har samlat både teknik och kompetens på ett och samma ställe, konstaterar Daniel.
Ett team har jobbat med att utveckla Kreativum
Till sin hjälp har Daniel haft två medarbetare som varit med på hela resan och byggt upp Kreativum.
– Vi gjorde mycket efterforskningar, tog in synpunkter från elevrådet och skissade en hel del på hur rummet skulle utformas på optimalt sätt. Resultatet har blivit en blandning av elevernas önskemål och det som vi trott att eleverna kan bli intresserade av. Exempelvis 3d-projektering i CAD som de flesta inte är så bekväma med från början men där intresset kan väckas upp. Än så länge är det ett litet experiment, vi får se vad eleverna väljer att göra och vad som kan utvecklas vidare. Men precis som eleverna är Kreativum mångfasetterat, här finns ett brett utbud så att alla ska kunna hitta något som intresserar just dem, förklarar Daniel.
Resan har bara startat
Att få Kreativum på plats har bara varit ett delmål. Nu återstår den svåra biten att få satsningen att bli en naturlig del av skolans utbud.
– Det är lätt att starta ett projekt, desto svårare är det att hålla satsningen levande och få det att rulla på. Bara för att Kreativum nu är på plats betyder det inte att satsningen är självgående. Vi ska nu se till att verksamheten kommer igång på det sätt som vi har tänkt oss. Vi har från början varit tydliga med att detta inte ska vara något uppehållsrum. Nu håller vi på att bygga upp ett system där eleverna bokar någon av stationerna som de vill arbeta med under ledig tid. I nästa led ska Kreativum kunna användas som ett komplement till undervisningen. Till exempel genom att spela in debatter i svenska som poddar och inom NO där det är möjligt att uppleva havet genom VR, berättar Daniel.
Eleverna ska lära andra elever
En av grundtankarna är att eleverna ska vara drivande. Därför är ett av målen inför höstterminen att få igång verksamheten med elevvärdar.
– Eleverna kan redan nu anmäla sitt intresse för att bli värdar för Kreativum. De kommer att få utbildning på de olika stationerna och i sin tur kunna vägleda de andra eleverna, beskriver Daniel.
Kompetensutveckling för lärarna
Det är inte bara eleverna som ska ha nytta av Kreativum.
– Tanken är att de lärare som idag tycker att tekniken kan vara lite skrämmande och jobbig istället ska kunna se det som något roligt och intressant. Redan vid invigningen märktes det att det finns ett gediget intresse hos många av lärarna för denna satsning och det vill vi bygga vidare på så det kan bli ett komplement till deras undervisning, säger Daniel.
Positivt mottagande från eleverna
Trots att Kreativum bara har varit igång i knappt två månader har skolan redan fått mycket positiv feedback från eleverna.
– När vi på invigningen samlade alla elever i årskurs 6-9 märktes det av en speciell stämning. Under den inledande presentationen var det knäpptyst och efteråt fick vi applåder. Vi fick en hel del positiv respons. Bland annat hörde en medarbetare ett par elever som glatt konstaterade ”tänk att de har skapat detta för oss elever!”, det är givetvis kul att få den reaktionen, avslutar Daniel.