Måltidspedagogik som redskap till julens dofter och smaker

På John Blunds förskola använder barnskötarna Britt Asp och Biljana Halilovic måltidspedagogiken som redskap för att låta barnen skapa relationer till julens dofter och smaker. Enkla övningar planeras in i verksamheten för att barnen på ett lustfyllt sätt ska får möta smaker och lukter som väcker känslor och deras intresse för mat.

Jag och Cecilia Larsson, bitr. projektledare för SmartMat Hbg, är på besök på John Blunds förskola. De nya måltidspedagogerna Britt Asp och Biljana Halilovic hälsar oss välkomna. När vi kommer in på avdelningen sitter redan fem barn bänkade runt ett bord. Barnen hälsar nyfiket på oss och berättar sina namn och hur gamla de är. En av dem håller upp en hand med fem spretande fingrar. Två av de andra barnen är också fem år, en är fyra och en flicka får hjälp att berätta att hon är 1,5 år.

Ett smakrikt mellis

På bordet framför barnen står fyra skålar med malda kryddor och bredvid dem ligger den hela kryddan. Barnen visar inte kryddorna något större intresse.

Men så ställer sig Biljana upp och i handen håller hon en skokartong klädd i fint omslagspapper. Hon frågar om någon av barnen vill sticka ner sin hand i lådan för att se vad som finns där. Barnen är genast med på noterna och en liten hand hämtar upp en tomte ur lådan. De enas om att tomten vill vara med och han placeras på bordet mitt bland kryddorna.

Vem vill sticka ner sin hand i lådan för att se vad som finns där? undrar Biljana Halilovic.

Kanelen, ingefära, nejlika och kardemumma vispas ner i filmjölk.

Nu får ett nytt barn chansen att stoppa ner sin hand i lådan. Upp kommer en tom liten påse. Vad har det varit i den? Barnen luktar och prasslar med påsen och någon säger ”kanel?”. En ny hand i lådan och nu kommer det upp en kanelstång. Biljana frågar, ”var ska vi lägga den?” Barnen tittar sig omkring och hittar kryddorna på bordet. De ser de hela kanelstängerna och lägger dit den de precis tagit upp ur lådan. Vid det här laget har alla barn sagt kanel inte bara en, utan flera gånger. Nu väcks intresset för vad som finns på bordet. Barnen luktar på de malda kryddorna som sticker i näsan. Nya händer i lådan och nu kommer bilder av en julgran och en jultomte upp.

Samtalet fortsätter medans två bunkar med fil sätts på bordet. Britt berättar för barnen hur de ska blanda i kryddorna som står på bordet och nu nämns de vid namn. Det är kanelen, ingefäran, nejlika och kardemumma som vispas ner i filen. Sedan sätter de undan filen för att serveras till eftermiddagens mellanmål.

Ett enkelt doftljus med kryddor och glasburkar

Nu sätter Britt och Biljana fram två glasburkar. Barnen får instruktionen att dela de hela kryddorna lika i de två burkarna. De räknar koncentrerat och delar. När kryddorna är på plats skivar Britt en apelsin och lägger ner i burkarna. Britt lyfter bort burkarna till diskbänken och häller på varmt vatten. Under tiden som vattnet svalnar fortsätter utforskandet av kryddorna som finns kvar på bordet. Ett av barnen hittar några kardemummakärnor som blivit över och börjar banka på dem för att de ska gå sönder. Det händer inte mycket men när hon använder en plastkåsa och pressar på kärnorna så krasar det och doften sprider sig. Givetvis måste utforskandet fortsätta och hon testar även om kanelen går att ta sönder.

När burkarna kommer tillbaka på bordet är de varma, men inte heta, och de doftar av citrus och julkryddor. Små fingrar stoppas i vattnet och sedan i munnen för att testa vad som hänt med smaken och nog är det gott alltid. Det är spännande att titta på vad som flyter och sjunker i burken och utforskandet får ta den tid det tar. Burkarna ska sedan användas för att placera ett flytande värmeljus i för att sprida både ljussken och doft i huset.

Barnens smaktips!

Vi avslutar sedan med att fika på pepparkakor, som barnen bakat, och mjölk till det. Och det blev gott att hälla lite kanel i mjölken också hälsar barnen på John Blunds förskola.

Vill du prata måltidspedagogik i förskola och skola hör gärna av dig till Britt Asp eller Biljana Halilovic.

britt.asp@helsingborg.se
biljana.haliovic@helsingborg.se


Emma Sjöberg
Miljösamordnare, Helsingborgs stad
emma.sjoberg@helsingborg.se
073-422 21 27