Mer om filmkunnighet – en del av MIK

För dig som vill ha fler bra resurser för att undervisa om filmkunnighet eller vill lära dig mer för egen del, bjuder jag idag på bra material från Filmpedagogerna Folkets Bio.

Filmpedagogerna jobbar med film och media i ett bredare perspektiv.
De utbildar i medie- och informationskunnighet (MIK), vilket omfattar sociala medier, nyheter/reklam/propaganda, representation i media, lag och rätt på nätet, normer och värderingar, storytelling, sagor och myter i populärkulturen och berättande i film.

När mitt förra blogginlägg – Vad säger läroplanen om filmkunnighet, fick lite spridning ute i landet, blev jag uppmärksammad om fler resurser som jag inte nämnde i det inlägget. Och då jag vet att det alltid är uppskattat med handfasta tips hos pedagoger, vill jag gärna dela med mig även av dessa resurser.

En resurs som har ett antal år på nacken är ”Reklamfilmens fantastiska Värld” som skapades av Filmpedagogerna i samarbete med Konsumentverket. Tyvärr kan man inte hitta det materialet på nätet längre men det finns nya bra lektioner kring reklam på Konsumentverkets hemsida. Eventuellt kommer ”Reklamfilmens fantastiska värld” att bli tillgängligt snart igen. Då lägger jag till en länk här i så fall.

Se föreläsning om berättandets grammatik – den dolda kompetensen

Tillsammans med Multimediabyrån skapade Filmpedagogerna ”Berättandets grammatik” ett material som är klassiskt och som kommer att vara länge.

Om berättandets grammatik:

Vi blev människor först när vi lyckades förmedla en erfarenhet eller visdom i form av en berättelse till en kompis. Då blev vi Homo Narrans – Den berättande människan. Rörliga bilder används i allt högre grad av makthavare när de förmedlar sina budskap till oss. Vi och kanske framför allt ungdomar ägnar allt mer tid åt film och TV, åt dramatiska berättelser. Vi har en känsla för berättelsens struktur utan att kanske ens märka det. I den här föreläsningen sätter Fredrik Holmberg ord på den dolda kompetensen och hjälper oss därmed slipa ett av de viktigaste verktyg en medborgare kan äga. Berättarkonsten.

Filmerna finns tillgängliga på Vimeo som tio korta filmdelar.

Mer material för dig som pedagog kommer produceras under 2019 och jag ska så klart tipsa även om det när det är klart.

Film, media och filmkunnighet är ju en del av MIK och jag avrundar det här inlägget med en fin film som förklarar det begreppet. Användbart för både pedagoger och elever 🙂

https://vimeo.com/274054616

Vill du ha fler förslag på resurser? Eller vill du dela med dig om hur just du jobbar med filmkunnighet? Kontakta mig gärna.

Claire Brandum
Filmpedagog på Pedagogiskt Center, Helsingborgs stad.
claire.brandum@helsingborg.se

Läs fler inlägg i denna blogg: Film- och mediepedagogik