Mustang – ett uppror mot hederskulturen

I en liten turkisk by vid Svarta Havets kust bor fem föräldralösa tonårssystrar tillsammans med sin farmor och farbror. I filmen Mustang har skolan precis slutat och tjejerna är spralliga och förväntansfulla inför det stundande sommarlovet. På vägen hem efter skolavslutningen kan de inte låta bli att slänga sig i havet, där de skrattar och skojar med några killar från byn. Men vad som i deras ögon är oskyldigt tonårsstoj, anser andra vara osedlighet. Ryktet sprids snabbt i den lilla byn, och när de kommer hem möts de av en bister farmor. Hon har hört att systrarna gått för långt, och är orolig över att deras värde på äktenskapsmarknaden ska ha tagit skada. Historien växer till oanade proportioner och snart börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. Huset blir som ett fängelse och de fem systrarna tvingas kämpa mot sina fångvaktare.

Ett friskt, starkt, modigt, men tragiskt uppror mot hederskulturen.

Turkiet var det första muslimska land som införde kvinnlig rösträtt 1934. Det ska jämföras med att kvinnor fick rösträtt i Frankrike 1944 och i Kanada först 1950. Möjligheten att i val utse landets politiska ledning är dock ett trubbigt mått på kvinnlig frigörelse. Turkiet är fortfarande landet där hederskulturen på sina håll är stark, där incest och pedofili förtigs, där ledande politiker uppmanar kvinnorna att föda tre barn och låta bli att skratta offentligt.

– sagt av kritikern, Eva Sarman, för Filmeye.se

Mustang är en film om motstånd, systerskap och frigörelse. I centrum står fem systrar i en turkisk by vid Svarta havet starkt präglad av hederskultur

– sagt av Svenska Filminstitutet.

Det finns en gedigen filmhandledning till filmen, med olika frågor och ämnen att diskutera för 7-9 och gymnasiet. Handledningen innehåller även bra referenser och länkar för att lära sig mer.

Filmen var nominerad till en Oscar för Bästa utländska film 2016.