På Filbornaskolan blir elever både kompetenta hantverkare och tryggare människor

På Filbornaskolan möts vi av en entusiastisk Pär-Anders Enoksson, lärare på det anpassade gymnasieprogrammet Fastighet, anläggning och byggnation (FAB). I verkstaden är det en kreativ och målmedveten stämning och Pär-Anders visar upp sitt genuina intresse och engagemang för eleverna och hur han har skapat en miljö där alla har möjlighet att utvecklas. Här får eleverna inte bara verktyg för arbetslivet, utan även för att växa som individer.
Vi har knappt kommit innanför dörren till verkstaden innan Pär-Anders Enoksson entusiastiskt börjar visa upp projekt som hans elever på Fastighet, anläggning och byggnation (FAB) har arbetat med. En ramp för rullstolar och en hantel för styrketräning hinner vi se innan vi går ut på den solindränkta innegården på Filbornaskolan.
– Vi är proffs här, som eleverna säger, säger Pär-Anders.
Programmet fastighet, anläggning och byggnation (FAB) är ett av sex program på Filbornaskolans anpassade gymnasieskola . Här förbereder sig eleverna för ett arbetsliv där de kan arbeta med bland annat reparationer och underhåll av fastigheter, skötsel av grönytor och andra markarbeten.
Pär-Anders visar upp en stor stuga på innergården som eleverna har byggt för Maria Parkskolan. Stugan är tänkt att fungera som lekbod för rastleksaker och sportutrustning till eleverna på Maria Parkskolan och därför har eleverna på FAB hantverksmässigt byggt in en lucka på sidan av stugan för att underlätta utlämning. Detta har varit ett stort projekt under lång tid för alla eleverna på FAB och för Pär-Anders.
– Det är lite som en förlossning, skrattar Pär-Anders när han ska beskriva känslorna om att stugan är färdigbyggd och snart är på väg till Maria Parkskolan.

Under utbildningen får eleverna lära sig att tillverka produkter i ett snickeri, svetsa, bocka plåt, lägga plattor, parkarbete och mycket annat. Under utbildningen gör även eleverna en praktik på minst 22 veckor.
Vi sätter oss i Pär-Anders trevliga kontor inne i verkstaden. Väggarna är fyllda av klassbilder på tidigare klasser och kontaktuppgifter till företag och personer som eleverna på FAB har eller ska samarbeta med. Samarbetet och att hitta nya projekt är en viktig del av Pär-Anders arbete, och lär även eleverna att interagera med personer utanför utbildningen. Ofta ringer eleverna själva upp eventuella praktikplatser och samarbetspartners.
– Jag tycker jag är duktig på att utmana dem. Jag står alltid bredvid och finns där som en trygghet. Vi har några som ofta tvekar men de vågar alltid försöka och det är otroligt roligt att se den utvecklingen, säger Pär-Anders.
Elevernas undervisning bygger på att det finns uppdrag och projekt för eleverna att arbeta med. Detta gör att Pär-Anders måste hela tiden leta efter öppningar och möjligheter.
Pär-Anders och FAB utbildningen samarbetar med skolgårdsprojektet Skolans uterum. Genom detta projekt kan skolor inom Helsingborg stad få en chans att kopplas ihop med FAB och Pär-Anders. Ofta hör personer av sig direkt till Pär-Anders, som med Maria Parkskolans lekbod och även det senaste projektet, att bygga en stor pergola till Gantoftaskolan. Där skickade personal på skolan inspirationsbilder på en pergola och frågade om Pär-Anders och hans elever kunde bygga en sådan, och så klart kunde de det.
Pär-Anders visar upp detaljerade skisser med mått och dimensioner för pergolan som eleverna ska bygga. Eleverna är med tidigt i planeringen av projektet. De som kan och vill får göra egna versioner av skisserna som de sedan jämför.

Engagemang och utveckling
Det är svårt att missa det genuina engagemang och stolthet Pär-Anders har för sina elever och deras studier. Flera gånger berättar han om gånger där elever har utmärkt sig, det kan handla om att på egen hand via kontakter och hårt arbete fixa truck-kort eller en praktikplats. Pär-Anders berättar med stolthet om en elev som under sin tid på utbildningen har blivit mer trygg i sig själv och till och med kunnat ta på sig nytt ansvar och vara en god ambassadör för utbildningen:
– Den här killen är ju så fantastisk på det där med känslor och kan föra fram det. Om det kommer hit en grupp på studiebesök, politiker eller från andra skolor så är han en av dem som anmäler sig frivilligt för att visa upp och berätta vad vi har för utbildningar här. Det är fruktansvärt stort.
När Pär-Anders ska beskriva programmet säger han att man bygger lika mycket en människa som man bygger en hantverkare. Och det blir mer och mer tydligt under vårt samtal. Pär-Anders beskriver att vissa elever kanske känner en besvikelse över att börja studera på anpassad skola. Men som Pär-Anders beskriver det finns det mycket bättre förutsättningar för eleverna på den anpassade gymnasieutbildningen:
– Här har vi faktiskt bättre personaltäthet, vi har människor som är utbildade i att möta människor som har det svårt och så vidare. Vi har en annan kursplan helt enkelt, säger Pär-Anders och fortsätter:
– Vi har många möjligheter till stödinsatser här, kuratorer om man vill ha någon annan att prata med och våra fantastiska assistenter som hjälper till i våra FAB-grupper. De har killarna stort förtroende för.
Frihet under ansvar med hela gruppen, så svarar Pär-Anders när vi frågar honom om vad som är det bästa med hans arbete.
– Att ha en görande verksamhet med andra människor som är med på tåget är otroligt roligt, säger Pär-Anders.
Mitt under vårt samtal ringer en förälder som undrar hur det går för hennes son inför en ny APL-plats. Pär-Anders har hjälpt eleven att skriva ett personligt brev och varit i kontakt med arbetsplatsen. Bekräftelse och uppskattning från både elever och föräldrar är något som värdesätts högt:
– En förälder berättade tidigare att ”ditt arbete med vår son är uppskattat och det uppskattar även vi som vårdnadshavare mycket” och det är ju det som är betalningen med mitt arbete, säger Pär-Anders.

Vad måste man vara duktig på för att jobba i denna skolform?
– Man måste ju vara beredd, som lärare inom anpassade skolor måste vi vara beredda på att det kan svänga snabbt och kunna anpassa sig och sin undervisning. Att vara flexibel är ett måste. Du måste också vara en god lyssnare och bjuda på dig själv, och gör man det så vinner man många, säger Pär-Anders.
Pär-Anders lyfter också upp vikten av att ta hjälp av andra pedagoger och assistenter runt omkring sig, speciellt i situationer som kan vara frustrerande eller utmanande.
– Det gör ingen nytta att höja rösten. Man får ta hjälp av de som finns runt omkring om man hamnar i en klurig situation. Grundregeln är att behandla andra människor som jag själv önskar bli behandlad.
Det ringer i telefonen igen, och med det är tiden för vårt samtal slut. När vi samlar ihop våra saker och säger hejdå till Pär-Anders ropar han ”Här gör vi det med omsorg och kärlek”, på vår väg ut ur verkstaden.
Text: Filip Ramdén.
Det här är ett bra exempel på lärande för hållbara framtidsval och värdeskapande aktiviteter som Helsingborgs stads skolor arbetar med.
Läs mer om lärande för hållbara framtidsval på intranat.helsingborg.se.