Pojkarna – en film om genus

CB
Claire Brandum

Filmen POJKARNA bygger på Jessica Schiefauers omtyckta och Augustprisbelönade ungdomsroman. Filmen har blivit hyllad på flera filmfestivaler runt om i världen. Pojkarna visades som skolbio under hösten 2016 och var mycket uppskattad hos både elever och pedagoger, den ger stort utrymme för efterföljande diskussioner.

När bästisarna Kim, Momo och Bella dricker saften från en märklig blomma, händer något magiskt. De förvandlas till killar och börjar utforska världen och sig själva. Njutningen och friheten pojkvärlden erbjuder dem är stor och kontrasten märkbar till de kränkningar de ofta upplever i sina flickkroppar. Med sprakande fantasi skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek, och ställer frågan om kön kanske är något vi skapar, inte föds till.

Citat ur filmen:

Om du är blind för det som är annorlunda så är den här berättelsen inte för dig. Men om dina ögon är öppna så ska du se.

Läs pressmaterialet om filmen för att få veta mer om bakgrunden, innehållet och tankar kring filmen och att vara en transperson.

Filmen har faktiskt två olika filmhandledningar som du kan välja att använda för att för- och efterarbeta filmen med dina elever. Pojkarna passar bäst från år 7- gymnasiet.

Filmhandledning från Folkets Bio
Filmhandledning från Svenska Filminstitutet.

Intresserad av att hitta fler program- och filmtips? Gå till bloggen filmiskolan.com för att hitta program och filmer och se hur de kopplar till läroplanen och se handledningar och trailers.