Program om fysisk och psykisk hälsa
Har du koll på att det förutom alla pedagogiska program och spelfilmer i mediakatalogen, finns ett bra utbud på program som tar upp elevers psykiska och fysiska hälsa?
Många vet att vi har en massa bra pedagogiska program i mediakatalogen som kan vara ett stöd för dig som pedagog för att presentera eller fördjupa ett ämne, samt vara en källa till kunskap för elever som själva söker information om något. Men få känner till att det även finns en hel del program som framför allt kopplar till elevens psykiska och fysiska hälsa. Det är program som kan användas av pedagoger i helklass eller enskilt utifrån behov, alla elever kan ju ha en egen inloggning och se programmen både i skola och utanför.
Kanske vill du som jobbar i elevhälsan använda ett program för att lyfta fram något som du tycker behövs i en särskild klass eller grupp? Eller i ett enskilt samtal med en elev som upplever stress, sömnproblem, behöver stöd med kosthållning eller liknande.
Program som kommer från UR Skola kan alla pedagoger se, men vissa andra filmer kan vara tillgängliga endast för de som har avtal för mediakatalogen i Helsingborg.
Här kommer en rad tips för olika åldrar:
Tänk till snackar stress (7-gymn) – Vi pratar om stressen, oron och ångesten som vi alla kan känna, men som vi sällan pratar högt om. Det handlar om allt från framtidsstress, panikångest och kärlek till sociala medier och könsroller.
Kroppsgranskarna (7-9) – Varje dag får vi olika budskap om vad som är hälsosamt och inte, men det är svårt att veta vad som ligger bakom rönen. Hur fungerar våra kroppar?
Du mår som du äter ( 4-6) – Reportage om hur vi påverkas av det vi äter. I varje program iscensätter vi att en välkänd person får gå på en speciell diet för att se hur kroppen påverkas av maten vi äter.
Må dåligt (8-gymn) – Allt fler unga människor mår psykiskt dåligt. Skälen och symptomen varierar, men en sak är säker: det gäller att börja prata om det.
Fobier (7-9) – Ungefär 5-10 % av Sveriges befolkning lider av en orimlig rädsla för något. De allra vanligaste rädslorna är för spindlar, ormar och höjder. Men det är först när rädslan övergår till en fobi som det kan få allvarliga konsekvenser.
Alla svettas! – (7-9) – Varför svettas vi? Vad händer i kroppen när vi svettas? Filmen går igenom varför vi svettas och hur det går till. Vi tittar närmare på hur samhället ser på svett och att svettas. Vi lär oss om hur man kan hantera sin svettning.
Sömn – dygnets viktigaste aktivitet – Idag sover vi allt mindre och ändå vill vi orka allt mer. Hur ska man hinna göra allt man vill och sova så mycket som man behöver?
Går det att kombinera dagens digitala och sociala samhälle med människan som biologisk varelse?
Din mage – besvär och sjukdomar (5-9) – Ibland verkar det som om magen har en egen vilja. Den låter, protesterar och krånglar. Hur vi mår i magen beror till stor del på vad vi stoppar i oss, när vi gör det, hur mycket vi motionerar och på hur stressade vi är.
Några bra spelfilmer om psykisk ohälsa:
#will (7-9) -15-årige William kämpar för vad han tror på och försöker hela tiden vara sig själv. Det ger honom flera vänner men även en del fiender. Utåt verkar William må bra men det finns tecken på att något mörkare gnager inom honom.
Bikupan ( gymnasiet) – Johanna kommer tillbaka hem efter en tids vistelse i Köpenhamn. Familjen är splittrad, men hon är fast övertygad om att det går att få allt bra igen. Hon tar kontakt med sin tvillingbror, Jeppe, som sitter inlåst på ett boende, och försöker övertyga sig själv och de övriga i familjen om att han är på bättringsvägen, men ingen tror på henne.
Små små bitar (7-9) – Fia har det tufft hemma. Hennes pappa lider av psykisk ohälsa och hon gör allt för att gömma honom för omvärlden. Hon känner sig fastklämd i samhällets och vännernas normer, sina egna lögner och pappans gränslösa krav.
Håll utkik efter fler färska titlar som kommer efter jul …
- OECD
- Emma vill ju leva
- Mitt psyke och jag
Om du behöver hjälp att hitta program eller att logga in i mediakatalogen, kontakta mediateket@helsingborg.se
Claire Brandum, mediepedagog, Helsingborgs stad