Så fungerar distansundervisning i köket och bageriet

Sedan den 18 mars har gymnasieskolan kört undervisning fullt på distans på grund av corona. Onsdag 29 april 2020 besöker vi Rönnowska skolan i Helsingborg. I köket och bageriet får vi följa med Peter Johansson, Ulrika Wenster och Patrik Olsson tillsammans med deras elever på två olika lektioner på distans.

Se filmen från Rönnowska skolans kök och bageri

Vardagen på distans börjar alltid med ett morgonmöte. Då stämmer arbetslaget av hur det går för eleverna, vad som fungerar och vad som behöver förbättras. Peter är arbetslagsledare och med på mötet är också närmsta chef, Philip Ekelund, biträdande rektor. Utifrån sina olika roller ger de stöd och tips för dagens fortsatta arbete.

Att undervisa och att laga mat på distans

Lektionerna börjar 8.20 i Google Meet. En efter en ansluter eleverna till mötet, läraren tar närvaro och checkar av nuläget och hur eleverna mår. Därefter drar lektionen igång.

Den här dagen genomför Patrik en lektion där han visar direkt i bageriet hur man gör bröd. Det är genomgång av olika degar, jäsning och demonstration av olika utbakningar. Samtidigt i köket lagar Peter och Ulrika mat med sina elever. Båda lektionerna bygger på att lärarna livesänder sina genomgångar. Hela lektionen sparas som videoinspelning som eleverna i efterhand har tillgång till att titta på igen via It’s Learning.

Kökseleverna har dagen före den praktiska lektionen fått hämta sina råvarukorgar på skolan och nu är de på plats i sitt hemmakök.

Lektionen börjar med en genomgång där lärarna visar moment som ingår i kurserna som är extra viktiga att eleverna tränar på, de pratar om fallgropar som finns och så vidare. Därefter får eleverna tid att på egen hand laga maträtten.

Under lektionstid är lärarna alltid uppkopplade i Google Meet, även om eleverna har eget arbete och teoretiska uppgifter som de arbetar med.

– Så om de vill ha kontakt kan de ropa på mig så kommer jag och kan hjälpa dem. Så man inte loggar ut och är borta ett antal minuter för att sedan logga in igen. Det är en viktig del för eleverna att känna bekräftelse, säger Peter.

Vid ett angivet klockslag får eleverna lägga upp och visa upp sin rätt, smaka av och redovisa för Peter eller Ulrika och för varandra.

– Då brukar vi gå igenom och utvärdera hur det smakar, vad det var som blev fel och vad som blev rätt, vad vi gjort bra och så vidare. Då brukar det vara bäst att vara ganska få elever så man får en kommunikation med dem. Det är en av de svåra sakerna med distans, att det är lätt att någon ramlar bort.

Ulrika Wenster visar en uppläggning för eleverna i Google Meet

En annorlunda vardag

Det finns förstås många skillnader på vardagen nu och i vanliga fall. En stor skillnad är det sociala samspelet. Och just det menar Patrik är en väldigt viktig pusselbit i dessa branscher.

– Här i bageriet kan man se om eleverna har ordning och reda bland sina grejer, om de kan jobba i par eller om man kan jobba själv. Jag tror personligen att man behöver andra människor runt omkring sig för att utvecklas, säger Patrik.

Han tror starkt på att eleverna kan lära sig mycket av varandra.

– En elev som har svårt för vissa moment kan lära av en elev som är duktig på just den saken. Även en duktig elev kan lära sig av en annan elev som jobbar på ett annat sätt och tvärtom. Det är inte bara vi som är lärare.

En annan stor skillnad för eleverna är vissa moment som helt enkelt inte går att träna på eller genomföra hemma.

– I vanliga fall har vi ju en restaurang där eleverna får laga många fler måltider och antal portioner. När de lagar mat i hemmet lagar de en portion, och det är inte samma sak som att laga 10, 20 eller 30 portioner av en rätt, säger Peter.

Motsvarigheten hos bagerieleverna är butiken som i vanliga fall finns öppen i anslutning till skolan.

– Allt det tappar man just nu. De praktiska moment som man måste vara i bageriet för att genomföra flyttar vi fram och börjar istället med de teoretiska bitarna i nästa kurs. Det gör att det kommer bli mycket praktiska moment för dem sedan när de kommer tillbaka till skolan, säger Patrik.

Patrik Olsson

Alfons Lejon går första året och har valt inriktningen kök. Han tycker att det är bra att man försöker hitta sätt att lösa situationen på och det fungerar ganska bra. Men han saknar skolan och vardagen mycket.

– Det som är bra är att man får sovmorgon och inte behöver stressa, men man tappar rutiner eftersom man inte behöver gå upp samma tid som vanligt och rör inte på sig så mycket, säger han.

Utmaningar som utvecklar

Det är mycket som är annorlunda, men det har också fört en del goda saker med sig. Distansundervisningen har till exempel blivit som en fortbildning för arbetslaget och hela kollegiet blivit mycket bättre på att producera och publicera digitalt material. Dessutom fungerar just lektionerna i Google Meet bra.

– I princip så har vi bättre närvaro nu än vid en vanlig praktisk lektion. Så det fungerar bra att de är där och man kan prata med dem och ser dem via video. De här grejerna kan vi ju dessutom använda senare också och jag kan få tankar om att göra om kursen lite till nästa år. Även om det inte är på distans så kan jag använda mycket av det jag har gjort och det jag lärt mig här nu, säger Peter.

Jenny Nguyen läser inriktning bageri och konditori och det hon saknar mest är det praktiska arbetet, sina vänner och sina lärare. Men hon tycker att distansundervisningen är bra för att det är något som är helt nytt och kul att testa.

– Jag tycker om att man får ta ansvar själv, att du måste lämna in dina uppgifter i tid och så, säger hon.

Det kan dock vara en utmaning att fånga upp alla elever.

– Det är en sak att logga in på Google Meet, men det är fortfarande så att det ska produceras olika grejer. Så en av utmaningarna är att ha koll på de som kanske är där men ändå inte lämnar in sina grejer. Sen är det också så att för vissa elever passar det inte alls med distansundervisning. Och då behöver de extra stöd i olika delar. Då behöver vi ordna så att de får det stöd de behöver på rätt sätt, säger Peter.

– Det kan vara svårt att fånga upp de som är lite tysta tycker jag. Men vissa elever, som är lite blyga här i bageriet, de gynnas av distansundervisningen för de får lugn och ro hemma. Där de sitter själv utan något störningsmoment. Och ett störningsmoment kan ju vara allt från en elev till en lärare eller en bil som kör förbi utanför. De får ett helt annat lugn hemma, säger Patrik.

Tips för distansundervisningen

  • Var tillgänglig och inloggad hela tiden, även när eleverna arbetar med teoretiska uppgifter.
  • Prata med eleverna och fråga vad som fungerar för dem.
  • Ha en tydlig planering för din lektion.
  • Börja och avsluta tydligt.
  • Ta hjälp av dina kollegor och stötta varandra.
Patrik Olsson och Peter Johansson