Skolbibliotekarien och läraren: Tillsammans fördjupas lokalhistorisk förståelse

På Bjäre skola i Båstad betraktas skolbiblioteket som en viktig pedagogisk resurs för att hjälpa eleverna att söka, bedöma och granska information samt att fördjupa sin förståelse av olika ämnen och teman. Läraren Josephine Larsson och skolbibliotekarien Linda Paulsson har inlett ett inspirerande samarbete som har väckt elevernas nyfikenhet och ökat deras engagemang för skolhistoria.

Josephine Larsson och Linda Paulsson.
Josephine Larsson och Linda Paulsson.

Hur började samarbetet?

I årskurs 2 arbetar eleverna med temat Att vara barn för 100 år sedan. Under detta tema utforskar de hur hemmet och skolan har sett ut, vikten av kristendomen förr i tiden och hur barnens livskvalitet har förändrats över tid. Eleverna får möjlighet att jämföra levnadsförhållandena då och nu och reflektera över vad som var bättre förr och vad som är bättre idag.

Stor vikt läggs vid läs- och skrivförmåga i alla ämnen. Eleverna får ta del av faktablad med tillhörande läsförståelsefrågor, även inom SO-ämnena. För att fördjupa förståelsen genomförs studiebesök i ett gammalt 1800-tals hus, och eleverna tittar på filmer och bilder samtidigt som de diskuterar vad de ser och hör.

– Vi har även läst boken Kalaset på Klinten som tar utgångspunkt från Klintahuset, och Anna som bodde där under 1900-talet. Även detta är ett samarbete mellan Linda och mig. Dels att Linda tipsade oss om denna bok, men även att boken möjliggör fördjupning i förståelse för hemmet men också inför studiebesöket som vi har planerat, berättar Josephine.

Linda, som är hemmahörande i Bjäre, blev intresserad av samarbetet när hon fick veta att klassen skulle besöka Klintahuset i Rammsjö. Efter att ha tagit del av elevernas arbetsmaterial, som innehöll information om skolans historia, insåg Linda att hon ville bidra med sina kunskaper.

– Det här lät jättespännande, och jag ville gärna bidra med historiska insikter om skolans utveckling i Västra Karup samt den starka kopplingen till kyrkan, förklarar Linda, som redan hade tillgång till bakgrundsmaterial och bilder från slutet av 1800-talet och framåt.

Praktiska inslag i undervisningen

Att diskutera skolhistoria och synliggöra platser genom bilder och olika föremål ger eleverna en djupare förståelse för hur skolan har förändrats över tid. Eleverna kan se hur olika händelser och beslut har format deras nuvarande skola. Samtidigt bidrar kunskapen om den lokala historien till att stärka elevernas identitet och känsla av samhörighet med både skolan och deras hemort.

Linda framför klassen.
Linda framför klassen.

Klassen har fått i uppgift att ta med sig ett gammalt föremål till skolan och samtalar kring det. För att inspirera eleverna har Linda tagit med sig skolans gamla bibel från 1840 som har passerat genom alla skolor i Västra Karup.

Eleverna uttrycker sin glädje över att få samarbeta med skolbibliotekarien, som de beskriver som en extra lärare. ”Det är fantastiskt!”, säger de. Vid utvärderingen av stunden konstaterade de att det var roligt, spännande och häftigt att få lära sig så mycket om Västra Karups skolhistorik.

// Barbarita Pino Carlsson, lektor och språkutvecklare i Båstads kommun.
barbarita.pino.carlsson@bastad.se