Vad letar du efter?
Samverkan mellan skola och arbetsliv (SKAL) blir som mest meningsfullt när det integreras i undervisningen och ger eleverna konkreta erfarenheter – precis så blev det för femteklassarna på Påarps skola genom deras SKAL-samarbete med Börje Jönssons Åkeri.
S:t Jörgens skola, den trygga F-6 skolan mitt i Helsingborg, firar i år 150 år. Skolan utmärks av sin starka vi-känsla och ett systematiskt värdegrundsarbete som skapar trygghet och gemenskap. Den unika S:t Jörgen-andan präglas av positivitet, samarbete, traditioner, stark gemenskap, tro på egen förmåga och ett engagemang för livslångt lärande, där varje elev får möjlighet att utvecklas.
I en tid där digitala verktyg genomsyrar elevernas vardag, både i och utanför skolan, är skapandet av en optimal lärmiljö som främjar studiero och ökar närvaron en prioriterad fråga. Helsingborgs stads skolor har därför valt att investera i det forskningsbaserade lärverktyget Det syns inte. Här får du tips på hur materialet kan användas som resurs i arbetet med elever i grundskolan årskurs 7-9 och på gymnasiet.
Karin Bergöö Ripell har skrivit en magisteruppsats i pedagogik. I det här blogginlägget delar hon med sig av sina resultat.
I arbetet med att främja barns och ungas psykiska hälsa är det viktigt att ge dem verktyg för att hantera livets stora frågor. I projektet Snacka om livet (SOL) som pågick 2022-2024 tog man fram konkreta och lättillgängliga material för att främja existentiell hälsa. Ett av dem var ”Sånt är livet” (SÄL) som nu efter projektets avslut är en del av Helsingborgs kuratorsgrupps värdegrundsarbete. Denna artikel beskriver delar av SOL och djupdyker i materialet SÄL.
Har du som lärare någon gång funderat över vad dina elever verkligen tittar på under lektionerna? Vad fångar egentligen deras blick och fokus? Och hur kan vi använda kunskaper om blickspårning för att utveckla undervisning?
Stressiga morgnar med bilköer utanför skolan, elever som springer över gatan utan att se sig för, och en oro över säkerheten, dålig luft och klimatpåverkan. Känns det bekant? Lösningen kan vara att få fler att gå och cykla till skolan med stöd av Miljöverkstadens projekt.
Sedan 2019 har Toftaskolan och Össjö skola arbetat målmedvetet för att stärka språk-, skriv- och läsundervisningen. Nyligen fick de möta två mycket inspirerande föreläsare, Dr. Robin Bright och Dr. Larry Swartz. Här delar rektor Petra Johnsson Jähnke med sig av skolornas erfarenheter, förhållningssätt och nästa steg i arbetet.
I en värld i ständig förändring behöver våra unga rustas med kunskap och verktyg för att skapa en hållbar framtid. Genom att samarbeta med arbetslivet kan skolan ge eleverna en mer verklighetsanknuten utbildning. Tillsammans kan vi rusta våra unga för att möta framtidens utmaningar och skapa en hållbar värld. Engagemangsakuten är ett verktyg som kan öppna dörrar för dina elever.
Genom ett systematiskt och kunskapsbaserat arbete, där trygghet och närvaro står i fokus, fortsätter Rebbelberga skola sin resa mot en mer inkluderande skolkultur. Med ett nybildat Ibis-team, gemensamma verktyg och reflektioner leder de vägen för att skapa en miljö där både elever och personal mår bra och utvecklas.
Helsingborgs stads skolor har sedan årsskiftet 22/23 ett nytt arbetssätt mot kränkande behandling och ett nytt gemensamt digitalt verktyg; DF Respons. Wieselgrensskolan i Helsingborg har under 2024 inlett ett projekt för att systematisera och stärka värdegrundsarbetet. Skolan har bland annat skapat ett nytt årshjul som tydliggör systematiken. Vid läsårsstarten ht-24 satte skolan igång det nya upplägget som bland annat innebär värdegrundstid på schemat, varje vecka för alla elever.
Det kommunala nätverket för språk- och kunskapsutveckling i Båstad skapar förutsättningar för ökad kvalitet i undervisningen och likvärdighet i alla kommunala grundskolor.