Rödkålsfjärilar

En övning där barnen får lära sig om matens kemi.

Syftet med övningen

Barnen får lära sig om matens kemi.

Du behöver

  • Rödkål
  • Kniv och skärbräda
  • Blekta kaffefilter
  • Bikarbonat
  • Citronsyra
  • Stor form till rödkålssaften

Gör så här

Rödkålssaft (förbereds i förväg)

Gör rödkålsaft genom att hacka upp rödkålen i små bitar och koka i tio minuter. Sila därefter av saften och låt svalna. Häll upp i en form.

Fjärilar

Klipp ut en vingform i kaffefiltret och veckla ut. För de minsta barnen kan de räcka att klippa upp filtret på långsidorna och veckla ut.

Vänd ned fjärilarna i rödkålssaften och lägg på ett underlag. Strö över ytterst lite av bikarbonat och citronsyra och se färgskiftningar komma fram. Rödkålsaften ändrar till olika färger vid kontakt med pH-värde som är surt eller basiskt. Citronsyra är surt och bikarbonat är basiskt. Anthocyaner är en grupp ämnen som ger röda, lila och blå färger i naturen. De finns bland annat i blåsippor, blåbär, rödbetor, och rödkål. Det är dessa ämnen som gör att rödkålen blir rödare i en sur miljö och blåare i en basisk miljö.

Servera en rödkålsallad med citron eller vinäger till lunch och förklara att det är syran som gjort att rödkålen ändrat färg från mörkt lila till magenta.

JH
Josefine Hultén