Sverige under första världskriget
Första världskriget i Sverige lär oss mer om hur det var i Sverige under den tiden.
Kapitel:
Inledning (00:00 – 03:43)
Sveriges inrikespolitik (03:44 – 12:04)
Sveriges utrikespolitik och neutralitet (12:05 – SLUT)
En handledning till filmen finns också, med fakta, diskussionsfrågor, idéer om hur man kan jobba vidare efter filmen samt förslag på fördjupningar.
Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Historia i år 7-9:
- Nationalism och olika former av demokrati och diktatur i Europa och i andra delar av världen.
- De båda världskrigen, deras orsaker och följder.
- Demokratisering i Sverige. Bildandet av politiska partier, nya folkrörelser, till exempel kvinnorörelsen, och kampen för allmän rösträtt för kvinnor och män. Kontinuitet och förändring i synen på kön, jämställdhet och sexualitet.
- Exempel på hur 1800- och 1900-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.
- Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.
Citat från pedagog:
Måste få hylla filmens kvalitet och innehåll. Så enkelt, så pedagogiskt och så fräscht. Precis sådana filmer man önskar kunde visa i skolan för eleverna!
– Lärare i Samhällskunskap, år 7-9
Vill gärna tipsa om fler mycket intressanta avsnitt i samma serie: Sverige i historien – Kalla kriget och dolda allianser och Sverige i historien: Andra världskriget – neutral till varje pris
När man undervisar om första världskriget passar det även mycket bra att se den spännande serien: Brev från första världskriget och det finns fantastiskt fotomaterial i filmerna: Bilder från första världskriget