Tema: Kropp och hälsa

Efter att UR släppte sin senaste suveräna programserie Snacka om sex – tänkte jag att det kunde vara dags att samla lite goa tips på program om kropp och hälsa till er pedagoger. 

Sex och samlevnad

Många passar på att läsa lite om sex och samlevnad när våren kommer och förutom den superhäftiga programserien Snacka om sex finns en hel del andra förslag:

Var kommer barn ifrån? – målgrupp åk 1-3
Detta är en animerad film för yngre barn. Hur blir det en bebis? Hur kom den in i mammans mage, hur kan den äta där inne och hur kommer den ut ur magen? Vi lär oss att det börjar med ett ägg och en spermie och att vi alla ätit genom naveln!

Puberteten målgrupp åk 4-6
Den här filmen går igenom många av de största förändringarna som sker i kroppen under puberteten. Till exempel hur kroppens utseende förändras, att du får hår på nya ställen och att du tänker mer på sex och kärlek.
Filmen undersöker också varför det ibland känns som att känslor och humör åker hiss upp och ned och förklarar också begrepp som målbrott, ägglossning och onani.

Snacka om sex – målgrupp åk 5-7
Serien tar upp sådant du behöver veta om din kropp, dina känslor och dina relationer.  Våra programledare Clara Henry och Daniel Riley delar med sig av sina egna erfarenheter och träffar andra intressanta personer som delar med sig av sina. De tittar närmare på allt från hormoner, målbrott och mens till samtycke, könsidentitet och kärlekens kemi.

Sexbyrån – målgrupp särskolans högstadie och gymnasium.

Sexbyrån är en serie om kroppen, kärlek, relationer och sex. Några av frågorna som tas upp är: Varför får tjejer mens? Hur gör man för att visa att man är intresserad av någon? Var får man onanera? Måste man ha sex om man är ihop?

100 frågor om sex – målgrupp åk 7 och uppåt

Sex-experterna Reyhaneh Ahangaran, Matias Garzon och Vierge Hård svarar på frågor om sex.

Menstruationscykel och p-piller, På tal om sex , Porrskadat tjejer och Porrskadat killar – målgrupp åk 7 och uppåt, är också bra tips.

Kroppen

Det finns alla möjliga program om kroppen och hur olika delar funkar och vad kroppen behöver för att må bra. Förutom den härliga serien Maskinen Kroppen med populära programledaren Eva Funck kommer några tips, men sök gärna vidare själv om du letar efter annat ön det jag tar upp.

Maskinen kroppen – målgrupp åk f-3
I serien går man till botten med hur tio centrala funktioner i kroppen fungerar – lungor, socker, kiss, skelett, blod, muskler, tarmar, nerver, ögon och hud. Vad är det som händer i kroppen när vi andas eller äter? Hur samverkar centrala funktioner i kroppen och vad är det som händer i kroppen när de sker? Detta och mycket mer hjälper Eva till att få svar på. Serien lär oss också hur man kan förebygga haveri i maskinen kroppen, och vad som behövs för att kroppen skall fungera på ett bra sätt.

Andning och andningsorgan – målgrupp åk 4 och uppåt
En film som undersöker andningen. Hur hämtar man egentligen andan och vad händer i kroppen när vi andas? Vi kan andas snabbt och häftigt, eller långsamt och lugnt. Det beror förstås på hur mycket luft vi behöver för tillfället. Men hur vet kroppen det? Och hur kommer luften ner i lungorna?

Blodets fantastiska egenskaper– målgrupp åk 5 och uppåt
Häng med Michael Mosley när han utforskar blodets märkliga och föränderliga värld! Nästan alla religioner och kulturer har tillskrivit blodet närapå magiska krafter. Vad bottnar detta i? Med hjälp av en halvliter av sitt eget blod låter Michael Mosley göra unika försök, med syfte att upptäcka sex förbluffande egenskaper hos blodet.

Din mage – målgrupp åk 5 och uppåt
Filmen tittar på hur mage-tarmsystemet fungerar och man träffar professorer samt hälsocoacher som ger tips och råd. Vi får lära oss om några problem och sjukdomar samt hur man på bästa sätt kan ta hand om sin mage.
Ibland verkar det som om magen har en egen vilja. Den låter, protesterar och krånglar. Hur vi mår i magen beror till stor del på vad vi stoppar i oss, när vi gör det, hur mycket vi motionerar och på hur stressade vi är. Magen är ett komplicerat system som sorterar och bearbetar det vi äter och dricker. Men var är det störst risk att något går fel?

Kroppens kemi– målgrupp åk 7 och uppåt
En spännande serie som handlar om vikten av fetter, kolhydrater, proteiner, enzymer, vatten  och vitaminer och mineraler, för våra kroppar. Varför behövs de, vad gör de för nytta och hur får vi i oss dem?

Hälsan

Att lära eleverna hur de ska göra för att behålla och bygga upp sin hälsa är en viktig del, här ingår kunskaper om hur man bäst tar hand om sig och vad man mår bra av att äta och göra.

Äta smart– målgrupp åk 6 och uppåt
Det här är ingen film om att gå ned i vikt eller att prova olika dieter. Det här handlar om att äta rätt – från början. Att inte få näringsbrist och att undvika både undervikt och övervikt. Helt enkelt att hitta din egen väg till balans i maten.
Vi äter för att må bra, men mår vi alltid bra? Och äter vi verkligen nyttigt? Många skolungdomar hoppar över frukosten och dricker läsk och godis som mellanmål. Frukosten är faktiskt dagens viktigaste måltid – och vi behöver viktiga näringsämnen för att utvecklas. Målet är att vi ska hitta en balans i vårt ätande. Ju tidigare vi börjar, desto lättare blir det att hålla en stabil vikt. Idag drabbas många människor av undernäring trots att man har en ”normal” vikt.

Positiv livsstil – målgrupp åk 6 och uppåt
Positiv livsstil är ett gediget och omfattande utbildningsmaterial som på ett balanserat och trovärdigt sätt tar upp viktiga frågor om ungdomars livsstil och hälsa.
I filmerna kommer ungdomar till tals, och tillsammans med de medverkande experterna ger materialet viktig kunskap. Positiv livsstil fungerar också som ett intresseväckande underlag för diskussion i klassen

Stress – målgrupp åk 7 och uppåt
I dagens samhälle blir det allt vanligare att ungdomar känner sig stressade och pressade. I filmen får vi följa tre ungdomar där varje person upplever en typ av stress; betygshets, jobbigt hemma och hur det är att känna sig annorlunda.
Vad händer i kroppen vid stress, varför finns stress och vad ska man egentligen göra för att inte fastna i negativ stress?

Sömn – målgrupp åk 7 och uppåt
I filmen träffar man sömnforskare och experter som berättar varför kroppen behöver sova. Och man träffar också Elisabeth som har lidit av sömnproblem.
Idag sover vi allt mindre och ändå vill vi orka allt mer. Hur ska man hinna göra allt man vill och sova så mycket som man behöver? Går det att kombinera dagens digitala och sociala samhälle med människan som biologisk varelse?
Svar ges på vad som händer om man inte får sova och vad långvarig sömnbrist innebär för risker. Dessutom tips och råd om hur man förbättrar sin sömn

Sanningen om kalorier – målgrupp åk 7 och uppåt
I det här BBC-programmet får vi följa med Dr Chris van Tulleken när han tar reda på sanningen om kalorier. Vad är egentligen kalorier? Varför ska man bry sig om dem? Vad säger innehållsförteckningen på en förpackning egentligen?

Titlar om olika slags psykisk ohälsa:
Emma vill ju leva, Må dåligt, Mitt psyke och jag, Kontrollera livet, Fobier, #willoch Små, små bitar

Känslor

Till sist har vi ju det här med känslor, som påverkar hur vi mår och hur kroppen reagerar. Eva Funck har även här skapat en serie fantastiska program för de yngre barnen om våra olika känslor.

Evas känslokoll – målgrupp åk f-3

I ”Evas känslokoll” går man till botten med våra tio vanligaste känslor – oro, ilska, intresse, sorg, empati, glädje, förvåning, skam, avsmak och rädsla. Vad är det som händer i kroppen, och vilken funktion är det tänkt att våra känslor ska fylla? Detta och mycket mer ger Eva svar på. Filmen  lär oss också hur man kan hantera svåra känslor, och hur bra känslor kan hjälpa oss att uppnå mer än vad vi tror.

Förhoppningen är att du hittat något som passar dig och kan hjälpa dig och dina elever i ert arbete. För fler programtips inom andra ämnen besök bloggen www.filmiskolan.com

För fler liknande inlägg, kolla in denna blogg: Film- och mediepedagogik