Tema ut och flyga – Travelling by air
Jag har sedan vecka 7 arbetat med ett tema som jag kallar ”Travelling By Air” på engelskan. Här kan ni se min introduktion till temat.
I ämnet svenska har vi arbetat med förberedelser inför dokumentärfilmning . Det här temat har både sjuor och nior fått arbeta med. Vår ”bas” är Google Classroom och där har de fått sina uppgifter med tillhörande deadlines. Eleverna fick göra ett studiebesök på Ängelholms flygplats.
Temat i engelskan har byggt upp runt vad man behöver kunna när man ska ut och resa med flyg. Eleverna har fått kunskap om att skapa ett eget låtsaspass (målet var att eleverna skulle kunna beskriva sitt utseende och födelsedata). Tanken med detta var att vi skulle låtsa att vi skulle ut och resa med dessa pass. Eleverna fick även skapa sina egna boardingpass (flygnummer, plats och tid) vilket nyttigt att känna till när de själva reser.
I anslutning till studiebesöket fick eleverna besvara frågor baserat på Ängelholms flygplatshemsida, specifika ord och fraser inom flyg och resor. Eleverna fick se hur en flygplats fungerar med säkerhetskontroll, incheckning, brandövningar, se flygplan landa och lyfta, prata med en stridpilot samt lyssna på en föreläsning om allt som berörde Ängelholms flygplats. Studiebesöket för årskurs 7 var uppdelat i två grupper eftersom sjuorna var för många men niorna var en grupp. Sammanlagt var jag på flygplatsen tre gånger. Nu är jag kändis på stället!
Vi har även jobbat med muntliga övningar som gick ut på att kunna boka ett flyg. Detta för att träna elevernas uttal och muntliga färdigheter i det engelska språket.
Eleverna har fått testa att flyga ett plan i simulatorprogrammet FlightGear med ThrustMaster Usb-Joystick. Vi ”flög” från Ängelholms flygplats till Höganäs flygplats då eleverna fick testa navigera genom att följa kustlinjen och via en transparent karta. Det är inte lätt att flyga i simulator. Det blev elever varse om. Dessutom på kuppen fick de lära sig vad de olika instrumenten i Cockpit heter inne i flygplanet på engelska. För de elever som vill testa lära sig flyga via sina mobiler eller surfplattor rekommenderade jag dem att ladda ner X-Plane 10 Mobile App. Den finns för Android och iOS. Appen ger en ganska bra inblick i hur det är att manövrera ett plan. De lär sig enkelt grunderna i vad som krävs för att lyfta och landa ett Cessna-plan.
De två aviatriserna, Amelia Earhart och Elsa Andersson kom in på ett hörn i undervisningen då det är viktigt att nämna historiska kvinnor. Annars är det mest män som blivit uppmärksammade som Charles Lindberg och Enoch Thulin. Eleverna har fått ett övningsblad om två aviatriser som jag har baserat på mina kortfilmer om dessa.
Strövelstorps Byalag bjöd in mig för att titta på aviatrisen Elsa Anderssons grav, minnesskylt som originaldokument som berör henne. Det var jättekul att få ta del av. Att få läsa alla dessa gamla dokument och se välbevarade foton på Elsa Andersson. De var extra kul att Elsa var en lokalkändis och bodde nära oss i Helsingborg. Strövelstorps byalag skrev en artikel om mig på deras hemsida som ni kan ta del av här.
Flygprojektet kopplades även in i ämnet svenska då vi jobbade med Portalboken (s.179-187) i samband med dokumentärfilmningen på Ängelholms flygplats. De fick planera sin film i s.k. Storyboard-rutor från Vodoo-film. Eleverna skrev ned sin synopsis och fundera på kameravinklar samt perspektiv för att kunna skapa sin dokumentärfilm. Flera av eleverna hämtade inspiration till att skapa sin flygplatsdokumentär från YouTube. Eleverna filmade med skolans iPad och redigerar i iMovie. De som är lite mer avancerade redigerar på dator och egen utrustning. Tanken är också att några grupper ska lägga voice-over på sina filmer för att förtydliga budskapet. Eleverna har varit jätteduktiga i hela filmarbetet och redigeringen går som en dans.
Eleverna i årskurs sju bloggar om projektet ”Travelling By Air” och berättar om vad de gör och hur det går för dem på Webbstjärnan. Vi har gått vidare i första gallringen och rösta gärna på Ättekulla7. I min och eleverna i årskurs 7s blogg skriver eleverna om allting som rör flygtemat och dokumentärfilmerna läggs snart upp också. Det är en dynamisk blogg och väl värd besök ofta. Eleverna har högt flygande planer. Det är så roligt att se eleverna så engagerade och på hugget. Röstningen på bloggen pågår fram till 15 april 2016.
Vi har även fått förmånen att få ta del av en skriftlig intervju av en SAS-pilot som svarar på våra frågor om hur det är att vara pilot och vad som krävs av en sådan. Hans svar var mycket bra och detta kommer eleverna att blogga om, så håll utkik!
Elever har sagt att flygtemat är det coolaste projekt de har haft i skolan. Många av deras föräldrar har hört av sig och sagt att deras barns engelska har utvecklats enormt mycket bara under flygtemat. Projektet är ännu inte avslutat ännu utan redovisningarna av dokumentärfilmningarna i årskurs sju och nio sker vecka 14. Det ska bli så spännande att få se och bedöma deras resultat. Jag tror att jag har minst lika roligt som eleverna i det här unika tema – ”Travelling By Air”. Uppdaterar er inom kort när projektet är avslutat.
LärarinnanGöransson