AI-optimism med ett vaksamt öga – hur kan generativ AI stärka elevernas källkritiska förmåga?

Karin Bergöö Ripell har skrivit en magisteruppsats i pedagogik. I det här blogginlägget delar hon med sig av sina resultat.
Magisteruppsats i pedagogik… bara orden får det att låta tungt! För mig blev det en möjlighet att undersöka generativ AI och försöka koppla det till min undervisning i SO. Specifikt ville jag undersöka hur generativ AI kan användas för att utveckla elevernas kritiska tänkande kopplat till källkritik.
Lesson Study i SO
När ny teknik införs i skolan påverkas både elever och lärare vilket kan skapa osäkerhet hos oss lärare, ytterligare ett moment ska hanteras och tas ställning till inom yrket. Tillsammans med två SO-lärare genomförde jag en Lesson Study hösten 2024, för att undersöka hur lärare kan använda generativ AI i undervisningen. I vår Lesson Study fick eleverna jämföra och granska svar från två olika chattbottar. Vi filmade lektionerna för att sedan kunna analysera elevernas resonemang. Studien innebar även att eleverna gjorde ett för- och eftertest för att få syn på förändringar i elevernas kritiska tänkande om generativ AI som källa.

Elevernas användning av AI
Utvecklingen av generativ AI går otroligt snabbt fram. Spridningen av generativ AI sprider sig snabbt neråt i åldrarna genom exempelvis tillgången till Chat GPT 3,5 i exempelvis Snapchat ”My AI”, en digital applikation. Internetstiftelsen (2024) skriver att 69% använder My AI i åldrarna 12–19 år. 71% av ungdomar i åldern 12–19 år uppger att de har diskuterat AI i undervisningen och ca 33% av eleverna i åldersgruppen 12–19 år använder AI-verktyg för skolarbete i Sverige. Elever i grundskolan behöver stöd i att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt, när de tar hjälp av generativa AI- språkmodeller.
Det råder delade meningar om användning av generativ AI användning inom grundskolan, forskningen är ännu liten och man vet inte vilka effekter det har på elevers lärande och utveckling. I skolans iver att hänga med i samhällets tekniska utveckling, tar man inte alltid den tid som behövs för att granska och förhålla sig kritisk till ny teknik som kommer ut. Skollagen (SFS 2010:800, kap 1, 5 §) slår fast att utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Det måste finnas ett vetenskapligt stöd för den teknik som används i skolan och att den är ett stöd för elevers lärande.
Resultaten visar varierande förmåga hos eleverna
Det var intressant att se att flera elever visade exempel på kritiskt tänkande och majoriteten av eleverna reflekterade över vad ett källkritiskt förhållningssätt innebar vid användning av chattbott. Men det framkom också att några elever har svårt att förstå vad objektivitet och värdeladdade ord innebär.
Flera elever i varje klass ifrågasatte inte chattbottens svar och hade svårt att förhålla sig okritisk till dess svar. För elever med annat modersmål än svenska är det en extra fördel att utforska chattbottar källkritiskt tillsammans lärare – elev i undervisningen.
Studien visar att elevers källkritiska förmåga varierar, vilket bekräftas av forskning (ICILS, 2023). Flera elever förstod att ord kan vara värdeladdade och det skapade ytterligare svårigheter när chattbottens text innehåller svåra ord och begrepp.
Ungefär en tredjedel av eleverna i båda klasserna hade svårt att skilja på generativ AI från andra källor. Säkerheten att granska generativ AI ökade i båda klasserna. Efter genomförd Lesson Study var eleverna i båda klasserna mindre säkra på att skilja datorgenerad text från människoskriven text, vilket kan tyda på en ökad medvetenhet om texters komplexitet. Resultatet visar att Lesson Study generellt sett hade en positiv effekt på elevernas kunskaper och attityder kring generativ AI och källkritik.
Var både nyfiken och medveten
Våga prova och var nyfiken, se möjligheter men var medveten om riskerna då vi “knuffas” mot en världsbild som finns på Internet. Samarbeta gärna med kollegor om du är osäker hur du ska använda det i klassrummet. Kolla upp vilka riktlinjerna är på din skola och i din kommun. För att få syn på vilka effekter generativ AI har på elevers lärande är det bra att utvärdera undervisningen och låt gärna ett extra par ögon observera lärandet som sker i samband med generativ AI mellan varven då redskapet är relativt nytt.
För dig som har många bollar i luften och inte vill läsa hela uppsatsen, så finns den även som en 15 min lång poddversion, gjord av en AI-tjänst som heter Notebook LM.
Vad säger Karin själv om att använda AI på jobbet?
Titta på denna video där Karin själv berättar (Shorts på youtube.com)
Intresserad av att veta mer?
Läs och ladda ner Karins uppsats i sin helhet på mau.diva-portal.org
Har du frågor kontakta Pedagogiskt center pedagogisktcenter@helsingborg.se