Intresserad av att dela med dig?

Innehållet på Pedagogsajten är skapat av en redaktion och av yrkesverksamma lärare, forskare och utvecklingsledare som vill vara med. Skriv själv eller tipsa oss om någon eller något du skulle vilja läsa om.

"" "" "" "" "" ""

Vill du skriva blogginlägg?

Att skriva ett blogginlägg är ett kul sätt att dela med sig av lärdomar och erfarenheter. Ett blogginlägg kan vara reflekterande, inspirerande eller beskrivande. Kanske allt på en gång. Skicka ett mejl till pedagogsajten@familjenhelsingborg.se och berätta vad du vill skriva om så blir du kontaktad inom kort.

Vill du skicka in ett tips?

Har du ett förslag på något du tycker vi ska skriva om. Ett projekt, en verksamhet eller en person du tycker borde uppmärksammas? Skicka ett mejl till redaktionen på pedagogsajten@familjenhelsingborg.se och beskriv din idé kortfattat så kontaktar vi dig.

Genom att du skickar in en berättelse eller ett tips till Pedagogsajten godkänner du våra riktlinjer.

Varför dela med sig?

  • Skapa stolthet över det ni gör och inspirera andra samtidigt som du själv får nya idéer.
  • Bidra till en positiv lärandekultur och stärkt gemenskap.
  • Bygg upp kollektiv kunskap och ge fler tillgång till viktig information.
  • Hjälp till att bevara och sprida kunskap.
  • Visa upp det som du, din skola eller din kommun gör bra, och nå en större publik.
  • Inspirera lärare över hela landet och bidra till att fler elever får bättre lärande.
  • Hitta nya och bättre sätt att arbeta genom andras erfarenheter.
  • Visa potentiella kollegor hur ni arbetar och vad ni står för.

Vem får skriva på Pedagogsajten?

Pedagogisk personal inom Familjen Helsingborg i alla skolformer från förskola till vuxenutbildning, i kommunal verksamhet, som följer våra riktlinjer har alla möjlighet bidra med texter till Pedagogsajten.

Skapa engagemang i sociala medier

Följ och gilla Pedagogsajten på Facebook och Instagram.

Kommentera gärna våra inlägg, interagera och dela. Då hjälper du till att sprida vårt innehåll och vi kan inspirera ännu fler pedagoger och lärare. Använd också hashtaggen #videlar på dina och era egna inlägg på Instagram så kan vi tillsammans skapa inspiration från så många som möjligt i vår stora region Familjen Helsingborg.

Det senaste

Porträtt av Oskar bredvid laserskäraren Porträtt av Oskar bredvid laserskäraren Porträtt av Oskar bredvid laserskäraren Porträtt av Oskar bredvid laserskäraren Porträtt av Oskar bredvid laserskäraren Porträtt av Oskar bredvid laserskäraren

Påarps skola moderniserar slöjden med laserskärare

Oskar Sollevi arbetar på Påarps skola i den anpassade grundskolan. Tack vare ett innovationsstöd har skolan kunnat testa på att använda sig av en laserskärare i undervisningen. Idag använder Oskar laserskäraren i slöjden, men han ser många fördelar med att kunna använda den även i andra ämnen.

Två lärare i en idrottshall Två lärare i en idrottshall Två lärare i en idrottshall Två lärare i en idrottshall Två lärare i en idrottshall Två lärare i en idrottshall

Ringstorpsskolan: En skola i rörelse

På Ringstorpsskolan är rörelse inte bara en aktivitet, utan en självklarhet. Skolans ledning har prioriterat detta bland annat genom att anställa utbildade idrottslärare i alla årskurser och införa mobilförbud på rasterna, vilket uppmuntrar eleverna att vara aktiva och leka mer. Skolan deltar i olika rörelsesatsningar och de satsar på hälsa och välmående även utanför skoltiden.

En lärare En lärare En lärare En lärare En lärare En lärare

Cirkulär ekonomi i klassrummet – Elever utforskar återbruk och hållbarhet

Att undervisa om cirkulär ekonomi kan vara en utmaning – det kräver förståelse för begrepp som globala resurser och medvetna konsumtionsval. Men med en engagerad lärare som Kenneth och ett klassrum fyllt av konkreta exempel har en grupp elever på Internationella skolan i Helsingborg verkligen fått lära sig om varför och hur vi behöver tänka om våra ekonomiska och miljömässiga vanor. Följ med in i klassrummet!

en ungdom, en lärare och en grupp med yngre barn en ungdom, en lärare och en grupp med yngre barn en ungdom, en lärare och en grupp med yngre barn en ungdom, en lärare och en grupp med yngre barn en ungdom, en lärare och en grupp med yngre barn en ungdom, en lärare och en grupp med yngre barn

PRAO-mässan engagerar hela skolan

Maria Parkskolan i Helsingborg har framgångsrikt hittat ett nytt sätt att arbeta med PRAO och samverkan skola och arbetsliv (SSA). Så här har de gjort för att skapa sin egen PRAO-mässa där årskurs 9 visat upp sina praoplatser. För de extra ambitiösa eleverna väntar nu fler spännande möjligheter att utveckla sina entreprenöriella idéer.

porträtt porträtt porträtt porträtt porträtt porträtt

Så arbetar Ättekullaskolan med att fånga upp elevers frånvaro i tid

Johanna Björk är speciallärare i svenska och har jobbat de senaste 9 åren på Ättekullaskolan i Helsingborg. Hon har också rollen som närvaroombud på skolan. Som närvaroombud är hon länken mellan lärarna och elevhälsoteamet och fångar upp elever med hög frånvaro på skolan. I den här intervjun delar hon med sig av hur tidiga insatser och ett nära samarbete med kollegor, elever och vårdnadshavare kan förbättra elevernas närvaro i skolan.

Lärare och tjänstemän tittar fram bakom pileträd Lärare och tjänstemän tittar fram bakom pileträd Lärare och tjänstemän tittar fram bakom pileträd Lärare och tjänstemän tittar fram bakom pileträd Lärare och tjänstemän tittar fram bakom pileträd Lärare och tjänstemän tittar fram bakom pileträd

Görar-dagen: Fixa på skolgården tillsammans!

Det här med att göra tillsammans, tänk vilken energi det ger! Jag tror att vi alla kände så när vi glada, och lite trötta, avslutade dagen efter att vi jobbat tillsammans på görar-dagen i årets omgång av skolgårdsprojektet Skolans uterum.

porträtt en kvinna som håller upp en entrédörr porträtt en kvinna som håller upp en entrédörr porträtt en kvinna som håller upp en entrédörr porträtt en kvinna som håller upp en entrédörr porträtt en kvinna som håller upp en entrédörr porträtt en kvinna som håller upp en entrédörr

Så arbetar vi med närvaroombud i Ängelholms kommun

I Ängelholms kommun har samtliga 12 grundskolor, barn- och elevhälsa samt socialtjänst ett eller flera närvaroombud. De olika verksamheterna har möjlighet att utveckla rollen som närvaroombud efter sina egna behov. En av grundskolorna, Kungsgårdsskolan, har valt att satsa lite extra på rollen som närvaroombud och har format en tjänst (60 %).

tre personer sitter i en trappa tre personer sitter i en trappa tre personer sitter i en trappa tre personer sitter i en trappa tre personer sitter i en trappa tre personer sitter i en trappa

Framgångsrika metoder för ökad närvaro på Allerums skola

Allerums skola upptäckte att deras frånvarosiffror var högre än de hade trott. Skolan har länge haft väldigt bra resultat när de frågat elever om trygghet och trivsel, därför var det något av en överraskning att frånvarosiffrorna såg ut som de gjorde.

händer som formar ett hjärta händer som formar ett hjärta händer som formar ett hjärta händer som formar ett hjärta händer som formar ett hjärta händer som formar ett hjärta

Omtankesamtal för att främja skolnärvaro

I Ängelholm har skola, elevhälsa och socialtjänst gått samman i en ny samarbetsmodell för att tidigt identifiera och stödja barn med risk för problematisk skolfrånvaro. Genom  omtankesamtal och en vetenskapligt förankrad behovskompass hoppas man på ett förebyggande arbete som hjälper elever att trivas och utvecklas i skolan.

två personer arbetar vid dator två personer arbetar vid dator två personer arbetar vid dator två personer arbetar vid dator två personer arbetar vid dator två personer arbetar vid dator

Här satsar man på AI i skolan

Just nu får både elever och skolpersonal tillgång till AI på olika sätt runt om i många kommuner. Den nya teknologin ger många möjligheter samtidigt som den utmanar. I Helsingborg kommer därför en representant från alla kommunala skolor få delta i en masterclass med fokus på generativ AI i skolan. Skolorna får också möjlighet att delta i ett nätverk kring AI där syftet är att dela erfarenheter, stödja varandra och utforska tillsammans.

en låda med mat och andra saker i en låda med mat och andra saker i en låda med mat och andra saker i en låda med mat och andra saker i en låda med mat och andra saker i en låda med mat och andra saker i

Arbeta med hemberedskap: Fem engagerande aktiviteter för klassrummet

Det här dialog- och aktivitetsmaterialet för grundskolan är anpassat för att användas under fem dagar för att arbeta med hemberedskap. Gärna under Beredskapsveckan som äger rum varje år vecka 39.

porträttbild grupp porträttbild grupp porträttbild grupp porträttbild grupp porträttbild grupp porträttbild grupp

Wieselgrensskolan vände den stökiga lunchen till en stund för vila och avkoppling

I den här artikeln får du veta hur Wieselgrensskolan gick från idé till verklighet och förbättrade måltidsmiljön rejält för sina elever. Dessutom med enkla medel.