Christinas elever har sytt 150 tygbindor till flickor i Nairobi

Christina Palmqvist slöjdlärare, processledare och schemaläggare på Varagårdsskolan i Bjuv. Brinner för slöjden på Varagårdssskolan, i Bjuv och i Sverige!

I Pedagogsajtens serie Nyfiken på får medarbetare svara på frågor från andra medarbetare. Den här gången svarar Christina Palmqvist, slöjdlärare på Varagårdsskolan i Bjuv, på frågor från Anna Jacobsson, utvecklingsstrateg i Bjuvs kommun.

Hur arbetar du för att skapa engagemang och inspiration hos eleverna?

Att engagera elever idag är tidvis enkelt och ibland svårt. Att försöka lirka fram lite om elevernas fritidsintressen och utgå från det är ofta en framgångsfaktor. Ska de till exempel sy en hoodie så kan de få använda Cameon (skärmaskin för vinyltryck) och pressa fast lagnamnet eller något annat de gillar på den färdiga tröjan. Det är viktigt för eleverna att de får göra saker de kan och vill använda själva och att resultatet blir proffsigt. Genom att i stort sett alltid ha egensydda plagg på mig i skolan vill jag visa och inspirera eleverna att göra sin egen design på sina plagg. Jag använder mycket mina egna instruktionsfilmer som stöd i undervisningen vilket gör att hjälpköerna blir kortare och snabbare. Många av dessa sytipsfilmer används också flitigt på andra skolor runt om i Sverige, helt gratis.

Under höstens arbetslivsdagar för årskurs 9, som fick ersätta PRAO på grund av Covid-19, körde jag ett fabrik-projekt i textilsalen. Vi sydde tygbindor till flickor i Nairobi så att de ska kunna gå i skolan hela månaden. Alla elever fick ett litet moment var som sedan skickades vidare runt i salen, som på en fabrik. Detta var enormt populärt! Och vilket resultat det blev! Nästan 150 fina tygbindor som kommer att vara guld värda för de kenyanska flickorna. Eleverna var helt eniga, detta vill de göra fler gånger! (Vill du vara med i detta projektet med dina elever så hör av dig till mig).

Tygbindor som eleverna sytt i ett fabrik-projekt i textilsalen.

Hur arbetar du för att stärka slöjdämnets ställning?

Då och då slår någon teoretiker ner på Slöjden i de nationella medierna. De är inte insatta i Slöjdens syfte och vilka förmågor vi tränar i Slöjdämnet. Jag är dels mycket aktiv på sociala medier där jag slår ett slag för Slöjd och hantverk. Som gammal gymnasielärare så brukar jag jämföra ett slöjdarbete med ett examensarbete i gymnasiet eftersom det följer samma grundstruktur; Hitta en idé, planera arbetet, genomför och dokumentera processen, skriv om resultatet och analysera detta. På skolan försöker jag hitta naturliga samarbeten med andra ämnen. Nu har jag lånat in ’Makey makey-kit’ och har börjat planera tillsammans med en lärare i Teknik hur vi ska kunna göra ett samarbete med detta. Det ska bli spännande, men det får bli efter distansundervisningen.

Vi är alla ganska trötta på Covid-19, men det finns en ljuspunkt: Det är väldigt längesedan det varit så populärt att hantverka hemma! Symaskiner, tyger, garner mm säljs mer än på väldigt många år. Slöjd är inne!

Mer om Christina

Jag driver Christinas sytips på Youtube och andra sociala medier. Kanalen har ca 1,5 miljoner visningar och drygt 10 000 följare. I ett projekt i samarbete med Healthy Thinking International driver jag ett hjälpprojekt med att sy och samla in tygbindor till flickor i Nairobis slumområden. I dagsläget har jag skickat iväg över 2000 tygbindor och trosor till. Varje flicka får 8 bindor och två par trosor. Nu har jag drygt 2000 bindor till, bland annat från våra duktiga elever och från ett tiotal andra skolor samt från privatpersoner som sytt. Denna gång ska jag själv åka ner och dela ut dessa, troligen i maj/juni det beror lite på Corona när det blir avresa. Jag ska dessutom hålla sykurs på plats för att ungdomarna ska kunna hjälpa sig själva i framtiden. Det ska bli så spännande!

Mer information om min resa och mitt arbete att göra världen lite syigare hittar du på www.christinassytips.com och på Facebook, Instagram och Youtube, så klart.