Förskolekocken Marie om mathjältar, natur, superbär och inspiration
Förskolekocken Marie Hertzman får frågan om vad som är aktuellt på Skogsgläntans förskola. Hon berättar hur mycket som går att göra med ett blåbär, om att väga matsvinn och vara en mathjälte, om grönsaksbingo och om var hon egentligen får all sin inspiration.
Jag, Monika Rüll Lundin, miljösamordnare på skol- och fritidsförvaltningen, har hört att Marie är väldigt innovativ och kreativ vad gäller matlagningen på Skogsgläntans förskola. Jag skickade henne frågan Vad är det du kokar ihop just nu? och så här berättar hon.
Om mathjältar och naturen
Ja, du, det är många projekt igång här, men det som är mitt övergripande mål är att skapa Mathjältar av våra barn här på förskolan. Jag försöker alltid få in köket i förskolans tema. Årets tema är ”Superhjältar i naturen”. Barnen ska se vilka djur som finns i vår natur och varför de är viktiga för oss. Kökets roll i det hela är att jag med hjälp av barnen tar reda på mer om ”naturens hjältar”. Det vill säga, vad erbjuder naturen oss som vi kan äta och må bra av?
Vi kommer att titta lite närmre på ätbara saker i naturen runt omkring oss. Vad är de bra för? Vilka superkrafter har dem? Vad kan vi göra med dem? På det viset får barnen upptäcka naturen med andra ögon. Att till exempel ogräs är inte bara dåligt utan kan även vara nyttigt och bra för oss. Här får barnen ta del av den biologiska mångfalden på ett enkelt sätt och att vi ska vara rädda om naturen och ta vara på vad den har att ge oss!
Spännande att lära om superbäret blåbär
Ett exempel som vi gjort nu är att barn och personal plockade blåbär ute i vårt trädgårdsland. Därefter hade vi en samling där köket kom med. Vi pratade om blåbären, var växer de? Vad har de för superkrafter? Varför är det bra för oss att äta dem? Vad kan vi göra med blåbären som vi plockat?
Vi tog fram bilder på blåbär och lärde oss skriva till ordet blåbär. Sedan gjorde vi experiment med blåbär. Jag plockade fram magiskt pulver från köket och vi kunde får blåbären att ändra färg! Sedan fick barnen måla ett självporträtt med blåbärsfärgerna.
Vi tog det sedan ett steg vidare och barnen fick enas om vad de skulle göra med blåbären. Det blev blåbärsmuffins! Alla som ville fick vara med att baka.
Saker som vi kommer att testa i höst är allt ifrån våra vanliga bär och frukter i vår trädgård men även tex rönnbär- rönnbärsketchup, nypon- nyponchilisås, aroniabär- aroniasaft mm.
Maten som pedagogiskt verktyg
Jag känner att jag får ytterligare en dimension i mitt arbete än att bara laga mat. Köket vävs in i det pedagogiska arbetet och lärdomen går vidare ut till barnen och personalen som tar vid och fortsätter arbetet. Vi har lyckats skapa en röd tråd genom hela huset i vårt tema.
Eftersom temat är ”Superhjältar i naturen” så kör jag vidare på det och tänker mig att barnen ska få bli Mathjältar under detta läsåret. Vad är då en Mathjälte? Jo, som Mathjälte vågar man smaka på nya saker, testa sådant som man inte tyckte om förra gången, äta upp maten på tallriken m.m. Först ut kommer det till att bli vägning av vårt matsvinn. Där tar jag hjälp av min matsvinnsfilm. Under en vecka kommer barnen till att få väga maten som de skrapat av från sina tallrikar och skapa diagram med hjälp av legobitar. När veckan är slut så räknar vi ihop mängden och väger sedan upp i färska grönsaker och frukt vad som de har slängt. Detta för att barnen ska få en förståelse om att det är ätbar mat som de slänger! När vi sedan har gjort detta med våra barn så kommer vi att skicka en utmaning till 2 andra förskolor i Laröd att de ska göra likadant. Sedan med hjälp av videosamtal ska barnen kunna ringa och höra hur det har gått för barnen på de andra förskolorna.
Jag kommer även att ha grönsaksbingo 1 gång i kvartalet. Detta för att barnen ska bli taggade att våga testa nya saker men även för att de ska lära sig vilka grönsaker som är i säsong. Alla vid matbordet ska testa den grönsaken som man vill kryssa för på bingot. Grönsaksbingot ska jag även skicka ut till föräldrarna. Barnen får då ta del av de nya grönsakerna både på förskolan och hemma. Även föräldrarna kommer på detta viset att lära sig säsongens grönsaker och kanske testa nya saker de med! De föräldrar som tycker det är svårt med att köpa hem alla sorter har chansen att kunna få dem av mig. Vi kommer även att göra detta till en utmaning för de andra 2 förskolorna i Laröd.
Klicka på bilden eller länken för att skriva ut din bingobricka (pdf)
Inspirationen är alltid nära
Mycket av mina tankar och inspiration har jag sen min barndom. Jag är uppvuxen på en bondgård och där tog vi hand om allt som vi odlade. Inget skulle förfaras. Detta har kommit i ropet igen vilket jag tycker är roligt. Allt det gamla har kommit fram i nytt ljus. Sedan älskar jag att pyssla och det poppar upp nya idéer hela tiden. Fördelen när man jobbar så nära varandra som vi gör på Skosgläntan är att till exempel en pedagog kan börja göra en sak, sedan kommer jag med någon idé och tar det vidare och sen kan någon annan komma på ännu en sak. Att bolla idéer med varandra kan göra att en liten tanke kan bli så mycket mer. Samarbete är väldigt viktigt.
Det har även blossat upp många på instagram och pinterest där man kan fånga upp idéer och sen göra om och få dem på sitt sätt.
Marie Hertzman
Kock och måltidspedagog på Skogsgläntans förskola
Instagram: @skogsglantanskok
Youtubekanal: matprat på Skogsgläntan