Program om värdegrund – 9 tips för förskoleklass till årskurs 6

Värdegrund är alltid ett aktuellt tema. Idag tänkte jag tipsa om ett antal program om vänskap och mobbning som du kan använda i skolan. Program som ger bra diskussioner för förskoleklass till årskurs 6.

Program för de yngre barnen i förskoleklass till årskurs 3

Det är såklart alltid upp till dig som pedagog att bedöma i vilken klass/ålder som ett program funkar.

Alla program kan du och dina elever se på UR Play eller i vissa fall SLI Play (endast för kommunala skolor i Helsingborgs stad)

1. Vara vänner

Nyaste tipset är Vara vänner som är en programserie för förskoleklass till årskurs 3 som har funnits i många år och varit mycket populär. Nu finns säsong 2 med 6 avsnitt på 9 minuter var. Det finns en lärarhandledning till programmen.

Hur känns det att bli utfryst i en chatt? När slutar ett bus att vara roligt? Och hur säger man ifrån när en kompis är oschysst mot någon? Vara vänner är en dramaserie för lågstadiet om vänskap, relationer och empati. Historierna ser ut att sluta olyckligt ända tills rollfigurerna inser att de kunde ha handlat annorlunda och får chansen att ge berättelsen ett bättre slut.

Båda säsongerna finns med teckenspråkstolkning och syntolkning.

2. Du är bäst

Du är bäst har egentligen skapats för förskola, men fungerar väl även i förskoleklass. 6 avsnitt på 4.30 minuter var.

Att vara kompisar är roligt. Men det kan också vara svårt ibland. Hur gör man för att bli vänner igen när man har bråkat? Barn i femårsåldern berättar om sina bästa kompisar, hur de har löst problem som dykt upp i deras vänskap, om vad som gör dem lika och olika och vad det är som gör deras vänskap så speciell.

3. Hårda ord

Hårda ord är en radioserie för förskoleklass till årskurs 3 som består av 6 avsnitt på cirka 11 minuter var. Det finns även ett arbetsmaterial till programmen.

Vad får man säga till en kompis och hur talar vuxna till varandra? I tv visas program där deltagarna blir förolämpade, utskällda och utröstade. Får man verkligen göra så? Hur känns det när någon talar till oss med så hårda ord? Ett program för lågstadiet som berör barns värdegrund och värderingar i förhållande till kamrater.

4. Med all rätt

Med all rätt kan också fungera bra i det här sammanhanget. Har f-3 som målgrupp och består av 10 avsnitt. Programmen handlar om FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas. Lärarhandledning finns för serien.

De vuxna ska se till att barnkonventionen följs, men många barn har det svårt ändå. I korta dramatiserade berättelser sätts olika artiklar från barnkonventionen in i sammanhang där barn som bor i Sverige kan känna igen sig själva eller sina klasskamrater. Berättelserna belyser barns rättigheter med syftet att ge en ökad förståelse för när dessa rättigheter kränks.

5. Kompisvecka med Farzad

Kompisvecka med Farzad är en radioserie för f-klass till år 3.

Farzad funderar och filosoferar tillsammans med barn över frågor som rör livet. Om vänskap, orättvisa, döden, vad som är lögn eller sanning, om grupptryck och varför man är den man är. Stora som små frågor, men alla handlar de om vår värdegrund.

6. Kompisverkstan – hur man är en bra kompis

Kompisverkstan – hur man är en bra kompis är en pedagogisk film ( endast för dem med SLI Play) som tar avstamp i begreppet ”värdegrund” och riktar sig till barn i åldrarna 7-9 år.
Hur är man egentligen en riktigt bra kompis? 
En panel om två killar och två tjejer diskuterar och deltar i tre dramatiseringar. Det finns en studiehandledning till filmen.

Hur gör man när någon pratar illa om ens klasskompis och vad är skillnaden mellan att skratta med någon eller att skratta åt någon?
Vilka verktyg kan vi använda oss av? Filmen förklarar på ett lättförståeligt och engagerande sätt vad värdegrund betyder och innebär.

Program för de som går i årskurs 4 till 6

Programmen kan så klart passa även yngre och lite äldre elever i vissa fall. Det är helt upp till dig att bedöma.

1. Lik meg

Lik meg är en programserie från Norge för årskurs 4-6 som det nu har två säsonger. Lik meg är en dramaserie för barn och ungdomar som handlar om utanförskap, vänskap och vad somliga är villiga att göra för att bli populära.

I säsong 1 handlar det om Oda och Arin som har varit bästa vänner hela livet, men vänskapen sätts på prov när de börjar sista året på mellanstadiet.
I säsong 2 är de längre in på skolåret och det börjar närma sig slutet av mellanstadiet.

2. Berätta för mig

Berätta för mig är en spännande serie för år 4-6, spännande för att den även finns på våra minoritetsspråk, samt med tecken- och syntolkning! Passar eventuellt lite bättre i sexan än fyran. Men kolla själv vad du tycker, alla grupper är ju så olika. Varje avsnitt är cirka 9 minuter och det finns 5 stycken. En dramaserie som är tänkt att användas som diskussionsunderlag för frågeställningar om mobbning, utsatthet och grupptryck. Det finns ett bra material till programmen.

Rodde går i sexan och när jobbiga saker händer så pratar han med storasyster Julia. Rodde berättar om grupptryck, mobbning och rädslor. Vad ska man göra när man får reda på att någon blir mobbad? Hur ska man skydda sig från grupptryck? Och vad gör man när en vän känner sig utanför kompisgruppen? 

3. Så här tänker jag

Så här tänker jag är animerade filmer för åk 4-6 som berör filosofiska frågor och värdegrund. I varje avsnitt utforskar vi ett grundläggande filosofiskt begrepp.

Genom vardagliga frågor i slutet av varje avsnitt uppmuntras eleverna att tänka kreativt: Vad är rättvist? Vad gör mig till den jag är?

Den här serien finns även med engelskt tal och text What makes me me? Det finns en version som passar för årskurs 4-6 och en lättare version för årskurs 1-3. Så en idé är ju att kombinera med ämnet engelska.

Av Claire Brandum

Filmpedagog på Pedagogiskt center, Helsingborg
claire.brandum@helsingborg.se

Ansvarig för Mediakatalogen och Skolbio i Helsingborg.

Tema: Värdegrund

Stöd och inspiration i skolans värdegrundsarbete. Här finns länkar till lektionsmaterial, fördjupningsmaterial, aktuella utbildningar och rapporter och forskning.