Program om värdegrund för år f-6

Värdegrund är alltid ett aktuellt tema. Idag tänkte jag tipsa om ett antal program i mediakatalogen som du kan använda i år f-6. Program som ger bra diskussioner.

Först ut är Du är bäst som egentligen skapats för förskola, men fungerar väl även i förskoleklass. 6 avsnitt på 4.30 minuter var.

Att vara kompisar är roligt. Men det kan också vara svårt ibland. Hur gör man för att bli vänner igen när man har bråkat? Barn i femårsåldern berättar om sina bästa kompisar, hur de har löst problem som dykt upp i deras vänskap, om vad som gör dem lika och olika och vad det är som gör deras vänskap så speciell.

Hårda ord är en radioserie för f-klass till år 3 som består av 6 avsnitt på cirka 11 minuter var. Det finns även ett arbetsmaterial till programmen.

Vad får man säga till en kompis och hur talar vuxna till varandra? I tv visas program där deltagarna blir förolämpade, utskällda och utröstade. Får man verkligen göra så? Hur känns det när någon talar till oss med så hårda ord? Ett program för lågstadiet som berör barns värdegrund och värderingar i förhållande till kamrater.

Vara vänner är en programserie för f-klass till år 3 och har några år på nacken, men har alltid varit otroligt populärt hos dem som använt det. 9 avsnitt på 9 minuter var. Det finns ett arbetsmaterial till programmen.

Hur säger man ifrån när någon är dum? Varför är vissa människor så rädda för dem som är annorlunda? Kan man vara taskig utan att förstå det själv? Här får du se berättelser om empati, kompisskap och mod – det handlar bland annat om att vara ny i klassen, att vara olik sina kompisar och att hamna utanför. I berättelserna möter du både mobbningsoffer, förövare och den som passivt ser på. Historierna ser ut att sluta olyckligt ända tills rollfigurerna inser att de kunde ha handlat annorlunda och får chansen att ge berättelsen ett bättre slut. Vad händer när vi backar bandet och låter alla som är med vara lite schystare, och lite modigare?

Hur tänker du? är en programserie för f-klass till år 3. 3 avsnitt om cirka 14 minuter var.

Ayla och barnen umgås och tittar på film tillsammans. Filmerna de tittar på handlar om Elin som är 9 år. Elin hamnar i olika situationer, som hon sedan funderar över. Ayla och barnen diskuterar sedan vad de tycker om dilemman och problem man ibland ställs inför, både i skolan, hemma och på fritiden. Det kan handla om makt, empati, etnicitet, könsroller och jämställdhet. Diskussionen är öppen och alla kan säga och tycka vad de vill

Med all rätt kan också fungera bra i det här sammanhanget. Har f-3 som målgrupp och består av 10 avsnitt. Programmen handlar om FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas. Lärarhandledning finns för serien.

De vuxna ska se till att barnkonventionen följs, men många barn har det svårt ändå. I tio korta dramatiserade berättelser sätts olika artiklar från barnkonventionen in i sammanhang där barn som bor i Sverige kan känna igen sig själva eller sina klasskamrater. Berättelserna belyser barns rättigheter med syftet att ge en ökad förståelse för när dessa rättigheter kränks.

Kompisvecka med Farzad är en radioserie för f-klass till år 3.

Farzad funderar och filosoferar tillsammans med barn över frågor som rör livet. Om vänskap, orättvisa, döden, vad som är lögn eller sanning, om grupptryck och varför man är den man är. Stora som små frågor, men alla handlar de om vår värdegrund.

Berätta för mig är en helt ny serie för år 4-6. Passar eventuellt lite bättre för år 6 än år 4. Men kolla själv vad du tycker, alla grupper är ju så olika. Varje avsnitt är cirka 9 minuter och det finns 5 stycken. Det finns ett bra material till programmen.

Rodde går i sexan och när jobbiga saker händer så pratar han med storasyster Julia. Rodde berättar om grupptryck, mobbning och rädslor. Vad ska man göra när man får reda på att någon blir mobbad? Hur ska man skydda sig från grupptryck? Och vad gör man när en vän känner sig utanför kompisgruppen? En dramaserie som är tänkt att användas som diskussionsunderlag för frågeställningar om mobbning, utsatthet och grupptryck.

Kanske tycker du också att du kan använda programserien Orka för år 4-6. Den är från 2010 och tar upp lite svåra ämnen för barn. 7 avsnitt om ca en halvtimme var. Det finns en handledning till serien.

Om barn i kris. Serien tar upp teman som mobbning, dysfunktionella familjer med missbruk och våld, hedersproblematik, psykisk ohälsa och skilsmässa ur barnets perspektiv. I varje program finns en fiktiv karaktär som bär på de olika problemen, och programledarens uppdrag är att ta reda på hur barnet kan få hjälp genom att träffa klasskompisar, lärare, skolsystrar, psykologer och andra som finns i samhället för att hjälpa barn med problem. 

Om du istället vill använda spelfilmen för att komma in på värdegrundsfrågor, kan du kontakta mig för tips.

Claire Brandum
Filmpedagog på Pedagogiskt Center, Helsingborgs stad.
claire.brandum@helsingborg.se

Läs fler inlägg i denna blogg: Film- och mediepedagogik