SKAL i praktiken: Elever på Påarps skola möter yrkeslivet hos Börje Jönssons Åkeri

Elever och en vuxen framför en lastbil

Samverkan mellan skola och arbetsliv (SKAL) blir som mest meningsfullt när det integreras i undervisningen och ger eleverna konkreta erfarenheter – precis så blev det för femteklassarna på Påarps skola genom deras SKAL-samarbete med Börje Jönssons Åkeri.

Under året har lärarna haft planeringsmöten med företaget. Genom samarbetet med SKAL har eleverna fått lära känna åkeribranschen på riktigt – både i klassrummet och ute i verkligheten. Företaget har besökt skolan, och nu var det elevernas tur att cykla till åkeriet på Ättekulla för ett företagsbesök.

Efter säkerhetsgenomgång och utdelning av varselvästar fick eleverna en guidad rundtur bland lastbilar, verkstad och däckbyten. De fick prova att sitta bakom ratten, kika in i hytterna och ställa frågor direkt till yrkesverksamma – om eldrift, fossilfritt bränsle, olyckor och logistik.

Ämneskunskaper integreras naturligt

Flera ämnen integrerades naturligt i besöket. Ett tydligt exempel var när eleverna fick se en karta över lastbilarnas positioner i realtid. Detta blev en utmärkt startpunkt för det kommande arbetet i SO om Europas länder – där eleverna kommer följa en lastbil genom Europa som en del av undervisningen.

Lärarna Marika och Ebba samt studie- och yrkesvägledaren Freja betonar att SKAL-samarbetet inte bara ger yrkesinblick, utan också väcker frågor och nyfikenhet:

– Många elever trodde att det var ”bara att köra lastbil”. Nu förstår de att det är ett komplext yrke med ansvar och kunskapskrav. Besöket utmanade deras föreställningar, säger Marika.

Elevernas reflektioner bekräftar det:

Man måste tänka på mycket som chaufför. Det är inte bara att köra.

Jag lärde mig att lastbilar kan köra väldigt långt och ibland sover man i dem!

Det var kul att se hur det ser ut på riktigt. De hade till och med en kyl i hytten!

Enkelt och effektivt med företagsbesök

För lärarkollegor som ännu inte har erfarenhet av ett SKAL-samarbete så kan Börje Jönssons Åkeri vara ett inspirerande exempel. Genom att koppla ihop företagsbesök med skolans centrala innehåll, skapas autentiskt lärande där eleverna förstår hur ämneskunskaper används i verkligheten.

– Det är ett enkelt men effektivt sätt att låta eleverna se fler verkligheter än sin egen. Att ett vanligt yrke, som bär vårt samhälle, som lastbilschaufför får ta plats i skolan stärker både förståelsen för arbetsmarknaden och respekten för olika yrken, säger Ebba.

Maria Engman, Skola- arbetslivsutvecklare på Skol- och fritidsförvaltningen ger sin syn på SKAL:

– Samarbete berikar och ger eleverna en inblick i vad som finns efter skolan gällande yrkesroller och arbetsuppgifter. Det ger både motivation och en helhetsbild hur skola och arbetsliv hänger ihop. Företagen har en viktig roll i SKAL-samarbeten med att så frön om framtiden till eleverna och de inspirerar lärarna till sin undervisning.

Tips till dig som lärare:

Ett bra SKAL-samarbete kräver inte att du ska undervisa ”utanför” ditt ämne – snarare tvärtom. Hitta kopplingar till det du ändå arbetar med. Ge utrymme för elevernas frågor. Och ta hjälp av företagets vilja att visa sin vardag.

Resultatet kan bli en engagerande och meningsfull undervisning – precis som det blev för Påarps femteklassare.