S:t Jörgens skola: 150 år av tradition, trygghet och gemenskap

Rektor och två lärare står framför ett konstverk av Helsingborg, som elever har skapat i olika material.
Gert Bengtsson, Yvonne Jönsson och Sara Bondesson, S:t Jörgens skola.

S:t Jörgens skola, den trygga F-6 skolan mitt i Helsingborg, firar i år 150 år. Skolan utmärks av sin starka vi-känsla och ett systematiskt värdegrundsarbete som skapar trygghet och gemenskap. Den unika S:t Jörgen-andan präglas av positivitet, samarbete, traditioner, stark gemenskap, tro på egen förmåga och ett engagemang för livslångt lärande, där varje elev får möjlighet att utvecklas.

När vi besöker S:t Jörgens skola skiner solen och kastanjeträden blommar. Dörren står på vid gavel och fritidspedagogerna har kopplat upp en stor ljudanläggning vid entrétrappan, som för dagen agerar som scen. Det vankas nämligen Talang! En eftermiddag när elever uppträder med sina talanger för familj och vänner. En omtyckt och uppskattad tradition bland många.

Vi träffar lärarna Gert Bengtsson och Sara Bondesson, värdegrundsansvariga på skolan, tillsammans med rektor Yvonne Jönsson. Vi pratar om värdegrundsarbetets röda tråd – om styrkan i att vara en liten skola, varför traditioner skapar en bra grund för lärande och om hur man tillsammans kan bli Vårt bästa vi.

Här delar skolan med sig av några betydelsefulla pusselbitar för värdegrundsarbetet med eleverna.

Skolgemenskap i fokus: Aktiviteter som förenar

En viktig del av S:t Jörgen-andan är de många återkommande traditionerna och aktiviteterna som skapar gemensamma upplevelser för elever och personal. Gert lyfter fram betydelsen av att hålla fast vid framgångsrika och uppskattade traditioner, som bygger relationer bland elever och lärare från olika årskurser.

– Det skapar en trygghet för eleverna att ha någonting att se fram emot tillsammans, som man kanske väntat på och längtat efter sen man började förskoleklass, men också för personal och vårdnadshavare.

S:t Jörgens skola lägger stor vikt vid att skapa en stark vi-känsla genom en mängd gemensamma aktiviteter som involverar både elever och personal. Dessa aktiviteter syftar till att skapa glädje, engagemang och en känsla av tillhörighet.

Exempel på läsårets värdegrundsskapande aktiviteter – S:t Jörgens skola

Elever och lärare på lägerskola på Barnens paradis.
Elever och lärare på lägerskola på Barnens paradis.

Dessa gemensamma upplevelser skapar inte bara glädje och sammanhållning utan också en trygghet i det välbekanta som Sara, Gert och Yvonne alla understryker vikten av, för att varje elev ska kunna fokusera på sitt lärande och sin personliga utveckling.

S:t Jörgens skola är mer än bara en plats för lärande; det är en gemenskap där man gör saker tillsammans. Skolans engagerade personal värnar om att välkomna alla nya – både elever och medarbetare – in i denna samhörighet. Det centrala läget ger unika möjligheter att nyttja stadens utbud, men det är den interna vi-känslan som verkligen definierar skolan.

Sara Bondesson, en erfaren lärare på skolan, beskriver det så här:

– Vi är många här som har jobbat ihop i många, många år och för oss sitter det liksom i ryggraden att så här gör vi på Sankt Jörgen. Det här tycker vi är ett bra arbetssätt som vi ser fungerar väl för våra elever.

Denna långa erfarenhet och kontinuitet i personalstyrkan skapar en trygg bas och en gemensam förståelse för skolans värderingar och arbetssätt.

Som Yvonne uttrycker det:

– Det allra viktigaste på en skola i arbetet med elever, det är relationer, relationer och återigen relationer. För har du inte det så kommer du inte någonstans med kunskapsutvecklingen heller. Det är så enormt viktigt.

Uppstartsaktiviteter i parken i samband med skolstart.
Uppstartsaktiviteter i parken i samband med skolstart.

Ett systematiskt värdegrundsarbete

När Helsingborgs stad avvecklade Olweusprogrammet, tog S:t Jörgen ”godbitarna” därifrån och blandade med andra metoder som skolan ansåg vara effektiva. Med tryggheten som grund arbetar skolan idag aktivt och systematiskt med värdegrundsfrågor genom ett noggrant utformat årshjul. Ett tillvägagångssätt som säkerställer att värdegrundsarbetet är kontinuerligt och integrerat i skolans dagliga verksamhet.

I årshjulet ingår bland annat följande:

  • Nolltolerans mot mobbning
  • Vårt bästa vi – schemalagda värdegrundslektioner för alla
  • Mitt bästa jag (MBJ) – värdegrundslektioner för åk 4-6
  • Elevobservationer
  • Uppföljning i DF Respons (skolledare)
  • Elevenkät
  • Trygghetskoll
  • Ordningsregler
  • Dialoggrupper vid personalmöten

I klassrummet innebär det konkret att värdegrundslektioner är schemalagda för alla elever, vilket säkerställer kontinuitet och att dessa viktiga frågor ständigt är aktuella. Värdegrundslektionerna är det som kallas för Vårt bästa vi på skolan och planeras gemensamt.

För att innehållet i värdegrundslektionerna ska bli relevant för eleverna bygger planeringen på delaktighet, bland annat genom en elevenkät. Tidigare fick endast de äldre eleverna fylla i enkäten men från och med i år har man även tagit fram en enkät för åk 1-2.

Gert Bengtsson och Sara Bondesson.
Gert Bengtsson och Sara Bondesson.

– I enkäten ville vi fånga in elevens upplevelse av trivsel, men också lite mer än så. Till exempel kan man svara att man trivs bra i skolan men också svara på frågan om man blivit retad någon gång, och om man har blivit retad hur ofta har det varit och var har det varit. Vi har också frågat lite om trygghetszoner på skolgården och om det finns någonstans som man tycker känns lite läskigt ibland eller det händer någonting när det inte finns så mycket lärare, så att man kan fånga in såna saker, säger Sara.

Att få allas enskilda synpunkt är en jätteviktig grund för Vårt bästa vi, menar Sara och fortsätter:

– Även om vi precis testat så känner vi att detta är nog rätt grej att göra även för de små för att redan tidigt vet de att vi bryr oss om hur de känner och tycker. Och i och med att de får göra detta en och en så kände vi att det kommit fram jättemycket, även på fritext trots att de är så små.

Något som också är unikt på skolan är MBJ. MBJ står för Mitt bästa jag och är schemalagt cirka 50 min i veckan och särskilt anpassat för årskurs 4-6. Det är Gert som håller i det, utifrån sin utbildningsbakgrund och som coach inom kognitiv neurovetenskap och positiv psykologi. Han har insett hur viktigt det är att vi inte bara lär oss om världen utanför oss, utan också om oss själva! Därför syftar MBJ till att stärka elevernas självkänsla och självbild, och att ge dem verktyg för att hantera sina känslor.

Jag tycker ärligt att Mitt bästa jag ska vara ett riktigt ämne som står i läroplanen. Varför? För att jag känner att jag har lärt mig mycket mer om mig och min hjärna på ett positivt sätt. Jag har också fått lite bättre självförtroende och jag tror att många behöver det.

(Elev om MBJ)

– I dagens skola får elever lära sig otroligt mycket om den yttre världen och väldigt lite om den inre. Och i dagens komplexa värld är det inte alltid så lätt att navigera om du inte först är trygg i dig själv.

På MBJ-lektionerna får eleverna bland annat jobba med vad det skulle innebära att leva ut den bästa versionen av sig själva och komma in i flow. Eleverna får lära sig om sina styrkor, i stället för att fokusera på sina svagheter, och de får träna på att uppskatta varandras styrkor i klassen.

Det här ledarskapstänket är också något som är väl synligt i S:t Jörgen-andan, från rektor, vidare till personal och från lärare till varje elev.

– Jag brukar säga att det är viktigt för all personal att man varje dag går genom för sig själv – vad har varit bra idag, det här gjorde jag bra. Inte fokus på det här gjorde jag inte bra. Viktigt att man ska vara nöjd med sin dag, säger Yvonne.

Relationer som bygger trygghet

Grundläggande för arbetet på S:t Jörgens skola är de starka relationerna mellan elever, personal och vårdnadshavare. Gert Bengtsson betonar vikten av att skapa en trygg miljö där inget barn ska behöva gå till skolan med en klump i magen. Skolan agerar proaktivt för att uppmärksamma och hantera signaler på att någon inte mår bra, vilket möjliggör en öppen dialog och snabb respons som skapar förtroende och trygghet.

Yvonne lyfter fram fritidshemmet som en betydande tillgång i detta arbete. Genom återkommande aktiviteter som schack-, basket- och fotbollsskola får eleverna möjlighet att utforska nya intressen och utveckla viktiga sociala färdigheter. Samarbetet med lokala föreningar bidrar dessutom till att eleverna får upp ögonen för aktiviteter och gemenskaper utanför skolan, vilket kan leda till att de utvecklar varaktiga fritidsintressen och hobbyer. Detta samarbete stärker inte bara elevernas känsla av tillhörighet, utan skapar också en bro mellan skolan och det omgivande samhället, i linje med skolans värdegrund om gemenskap och engagemang.

Yvonne arbetar nu sitt sista läsår innan pension. Efter mer än 15 år som rektor på S:t Jörgens skola, och inte mindre än 37 år i skolvärlden, lämnar hon arbetslivet med en verksamhet hon är mycket stolt över. Detta är den lilla skolan där alla känner, ser och hjälper varandra. Men det är tydligt att det är mycket, mycket mer än så.

Yvonne på plats på årets friidrottsdag på Hedens idrottsplats.
Yvonne på plats på årets friidrottsdag på Hedens idrottsplats.