Under sanden
Under sanden är en mycket stark film som redogör för en bit av andra världskrigets historia som jag tror få svenska ungdomar känner till.
Det är maj 1945. Ett par dagar efter andra världskrigets slut förs en grupp unga tyska krigsfångar till Danmark. Deras uppdrag: att desarmera de två miljoner minor som har grävts ner längs den danska västkusten av nazisterna. Kommandot över gruppen av försvagade tonåringar förs av den hårdhudade danske sergeanten Carl Leopold Rasmussen. Likt många av hans landsmän känner han ett avgrundsdjupt hat mot tyskarna efter att ha genomlidit fem skräckfyllda år under ockupationen. Rasmussen låter sin ilska flöda över pojkarna som hela dagarna riskerar sina liv på stranden. Först när en tragisk olycka inträffar börjar hans sätt att se på de unga soldaterna att förändras, men kanske är det redan för sent…
Det är extra viktigt att man som pedagog ser filmen i förväg, när den har ett så här starkt innehåll, så att man är mer förberedd på eventuella reaktioner från eleverna när man ser filmen tillsammans . Sätt helst av tid för efterföljande samtal i direkt anslutning till visningen.
Många elever i våra skolor såg filmen som skolbio under vecka 14 och det har varit en uppskattad film, om än den har väckt mycket tankar. Filmen passar bäst från år 9 och gymnasiet.
Nu kan du se filmen i klassrummet med dina elever och använd gärna filmhandledningen som du hittar här, för idéer om hur ni kan följa upp filmen med samtal och hur ni kan arbeta vidare med filmen efteråt. Bland annat hittar du länkar till artiklar och intervjuer som ger er möjlighet att jobba källkritiskt med filmen. Det är alltid en extra intressant vinkel att arbeta vidare med när det gäller spelfilmer som ska spegla en del av vår historia. Dessutom hittar du länkar till många andra filmer som passar att visa för eleverna i samband med studier om andra världskriget.