Verktyg för balans och fokus i en digitaliserad skolvardag

En ung flicka som ler framför en mobiltelefon med kamera. I förgrunden syns mobiltelefonens skärm.

I en tid där digitala verktyg genomsyrar elevernas vardag, både i och utanför skolan, är skapandet av en optimal lärmiljö som främjar studiero och ökar närvaron en prioriterad fråga. Helsingborgs stads skolor har därför valt att investera i det forskningsbaserade lärverktyget Det syns inte. Här får du tips på hur materialet kan användas som resurs i arbetet med elever i grundskolan årskurs 7-9 och på gymnasiet.

Läroplanerna för både grundskolans senare år (Lgr 22) och gymnasiet (Gy2011) betonar vikten av en trygg och stimulerande skolmiljö, där eleverna får de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig undervisningen och nå sina mål. Detta inkluderar att hantera de digitala verktyg som eleverna använder. Dessa verktyg erbjuder en mängd möjligheter till kunskapssökande, kreativitet och kommunikation. Samtidigt är det viktigt att utveckla en medvetenhet kring användandet av digitala verktyg för att säkerställa att de bidrar till välbefinnande och inlärning, snarare än att hindra dem.

Genom att satsa på Det syns inte vill man i Helsingborg ge skolorna ytterligare resurser för att rusta eleverna att navigera i dagens verklighet och stärka deras förmåga att skapa en trygg och studiefokuserad miljö. Med stöd i aktuell forskning erbjuder verktyget konkreta strategier och ökar kunskapen om psykisk hälsa, med fokus på att hjälpa eleverna att reflektera över sina egna digitala vanor och hitta en hållbar balans.

Tre röster om erfarenheter och förväntningar på Det syns inte

En av de skolor som testat verktyget är Gustavslundsskolan som är en F-9 skola med hälsoinriktning. På skolan har eleverna bland annat mer idrott och hälsa på schemat och det är en mobilfri skola.

– Kartläggningen av Det syns inte visade att våra elever behövde arbeta främst med modulen Sociala medier och spel. Under tiden vi arbetade med projektet fick eleverna lära sig bland annat hur sociala medier fungerar och varför det är så svårt att lägga undan mobilen. Eleverna fick väldigt bra tips hur de kunde göra för att hacka tillbaka sin tid och minska användning av skärmtid. Eleverna fick sätta upp klassens två mål, vilka var att stänga av notiser och att minska skärmtiden med 25 %. Många av våra elever har blivit mer medvetna och skärmtiden har minskat hos de flesta, säger Emir Bisanovic, idrottslärare på Gustavslundsskolan.

– Jag tycker att modulerna är mycket välarbetade utifrån innehållet och lätta att navigera i. Det är ett mycket gediget material, framför allt enkätundersökningen som en första kartläggning gör att det blir en tyngd. Jag kan gå från antagande till konkreta data när jag står framför vårdnadshavare och elever, säger Lotta Hejdesten, rektor på Gustavslundsskolan.

Målsättningen på skolan är att arbeta med materialet i åk 6-9 och även till viss del i åk 3-5. Där kommer även material ”Livsviktigt snack” vara en viktig grund.

– Jag tror att materialet är ett viktigt komplement till trygghet- och trivselenkäter för det kan förklara vilket mående våra ungdomar kommer till skolan med som våra pedagoger ska försöka hantera parallellt med deras krav på kvalitetssäkra sin undervisning och få alla elever att nå sina mål, minst godkänt, fortsätter Lotta.

Maria Parkskolan har också börjat att använda materialet, bland annat i samband med en träff med vårdnadshavare.

– Vi har ännu inte arbetat med materialet i grupp. Men gällande vårdnadshavare fick vi direkt återkoppling från flera efter vår infokväll, där flera framförde en uppskattning på materialet, säger skolkurator Jennie Björkvig.

Från forskning till praktiska strategier för välmående

Helsingborgs stads skolor har använt Det syns inte sedan höstterminen 2024 och det är ett samarbete mellan Elevhälsan och Pedagogiskt center.

– Vi valde verktyget eftersom det är enkelt, tydligt och har ett bra forskningsstöd. Det stärker vår tro på att det hjälper oss att skapa studiero och fokus för lärande samt hantera välmående i en uppkopplad värld, i enlighet med läroplanerna, säger Michael Jensen, utvecklingsledare på Pedagogiskt center.

Den mentala tallriksmodellen: Balans i vardagen, digitalt och analogt

Den mentala tallriksmodellen används som ett sätt att förstå vikten av balans i olika aspekter av livet:

  • Chill-tid och hjärnvila: Att skapa utrymme för återhämtning från digitala intryck och annan stimulans är viktigt för mental klarhet.
  • Motion och fysiska aktiviteter: Regelbunden rörelse bidrar till både fysisk och psykisk hälsa, och kan vara ett välkommet avbrott från skärmtid.
  • Relationer och socialt stöd: Att upprätthålla meningsfulla kontakter, både online och offline, är avgörande för välbefinnandet.
  • Fokustid – ostörd koncentration: Att träna förmågan att fokusera utan digitala distraktioner är viktigt för inlärning och mental närvaro.

Medveten digital användning: Sömn och fokus i fokus

Det syns inte uppmärksammar särskilt hur digitala vanor kan påverka sömn och koncentration. Att vara medveten om hur skärmtid på kvällen kan störa sömnen och hur notifikationer kan fragmentisera uppmärksamheten under studier är första steget mot en mer hälsosam digital livsstil. Verktyget ger eleverna möjlighet att reflektera över sina egna vanor och utforska strategier för att skapa en bättre balans, till exempel genom att införa mobilfria stunder eller perioder av fokuserat arbete utan digitala distraktioner.

Praktiska tillämpningar: Integrera materialet i skolan

Tips på hur man skulle kunna använda och integrera materialet i skolans olika verksamheter:

  • Mentorskap och elevhälsa: Använd materialet som grund för diskussioner om den mentala tallriksmodellen, sömnvanor och strategier för att minska skärmtid och öka fokus.
  • Ämnesundervisning: Koppla teman från ”Det syns inte” till relevanta ämnen som biologi (hjärnans funktion, sömn), samhällskunskap (digitaliseringens påverkan), och svenska (kritisk medieanalys).
  • Föräldrasamverkan: Använd det stödmaterial som finns för vårdnadshavare för att skapa en gemensam förståelse och strategi kring barn och ungas digitala vanor och psykiska hälsa.

Se ett smakprov på tallriksmodellen med information till vårdnadshavare från Det syns inte (detsynsinte.learnworlds.com)

Information för dig som arbetar i Helsingborgs stads skolor

Läs mer om Det syns inte och få svar på dina frågor om materialet på intranätet (intranat.helsingborg.se/sff) Som inloggad medarbetare kan du också få tillgång till utbildningsmaterial, moduler, föreläsningsmaterial och forskning.

Anmäl dig till inspirations- och erfarenhetsträff den 20 maj (intranat.helsingborg.se/sff)

Har du frågor?

Kontakta Pedagogiskt center i Helsingborg pedagogisktcenter@helsingborg.se