Arbeta med hemberedskap: Fem engagerande aktiviteter för klassrummet
Det här dialog- och aktivitetsmaterialet för grundskolan är anpassat för att användas under fem dagar för att arbeta med hemberedskap. Gärna under Beredskapsveckan som äger rum varje år vecka 39.
Materialet är framtaget för att genomföras under fem dagar, till exempel under Beredskapsveckan. Varje dag är ett specifikt tema kopplat till den hemberedskap som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Helsingborgs stad har som mål att sprida kunskap kring.
Grundtanken med aktiviteterna är att låta barnen komma med lösningar genom dialog för att sedan göra en aktivitet kopplat till temat. I dialogen kan du uppmuntra dem att använda sin fantasi och de kunskaper de redan har. Målet är att barnen tillsammans lyckas lösa ”problemet” och tar kunskapen med sig hem och berättar vad de har gjort i skolan.
Vill du vara med och utveckla materialet?
Materialet är framtaget inför Beredskapsveckan i samarbete mellan Pedagogiskt center och avdelningen för trygghet och säkerhet i Helsingborgs stad. Om du testar materialet under Beredskapsveckan vill vi gärna veta vad du tycker och hur materialet har fungerat. Skicka in din mejladress till pedagogisktcenter@helsingborg.se så kontaktar vi dig efter vecka 39 för uppföljning.
Vi hoppas du vill vara med och bidra för att utveckla hur vi kan arbete och integrera hemberedskap i skolan framåt.
Vad är Beredskapsveckan?
Beredskapsveckan är en nationell kampanj som syftar till att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Kampanjen, organiseras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och äger rum vecka 39 varje år. Målet är att öka kunskapen om hur både samhället och enskilda individer kan förbereda sig inför samhällskriser, höjd beredskap och ytterst krig.
Under Beredskapsveckan går Helsingborgs stad ut med en bred kampanj till invånarna med temat ”Alla har plats för beredskap” där målet är att höja invånarnas medvetenhet om vikten av hemberedskap och förbättra förmågan att hantera potentiella kriser och samhällsstörningar.
Jakob Jansson, säkerhetsstrateg på Helsingborgs stad, understryker betydelsen av kampanjen:
– Beredskapsveckan är en viktig satsning eftersom den inte bara ökar medvetenheten om hur man kan förbereda sig för kriser, utan också stärker vår gemensamma förmåga att hantera oväntade situationer. Genom att delta skapar vi ett tryggare och mer robust samhälle där varje individ vet hur de kan bidra till att skydda sig själva och andra.
– HackShield hjälper som exempel elever att förstå och stå emot påverkanskampanjer genom att lära dem känna igen desinformation, falska nyheter och klickbete. Genom spelet får de verktyg för att kritiskt granska källor och förstå hur deras data kan användas för att manipulera dem. I klassrummet skapas diskussioner kring dessa ämnen, och eleverna uppmanas att ta med sig samtalet hem till sina föräldrar och äldre generationer. På så sätt stärks både deras egen och familjens digitala hemberedskap, vilket gör dem mer motståndskraftiga mot manipulation online. Målet är att ge eleverna en medveten och säker digital närvaro, säger Ola Sandén, mediepedagog på Pedagogiskt center.
Läs mer om kris och beredskap för dig som anställd i samband med Beredskapsveckan på Helsingborgs stads intranät på Portalen. Du kan även gå Totalförsvarsutbildningen (e-learning)
Vill du lära dig ännu mer om hemberedskap så besök MSB och gör Sju dagar – Klarar du krisen? (msb.se).
Ola Sandén, mediepedagog på Pedagogiskt center.
Jakob Jansson, säkerhetsstrateg på enheten för trygghet och säkerhet.
Louise Stierna, projektledare.