Vad letar du efter?
Allt för många barn som är i en problematisk skolfrånvaro har insatser från många olika aktörer men ofta fattas den insats som skulle kunna hjälpa barnet. Om barnet behöver återhämtning för att kunna komma tillbaka till studier finns inte alltid sådana insatser att tillgå och barnet hamnar i ett limbo. Bygga Brygga i Ängelholm fokuserar på att fylla detta och liknande mellanrum. Alltså de situationer där barn riskerar att falla mellan stolarna och inte få det stöd de behöver.
Genom ett systematiskt och kunskapsbaserat arbete, där trygghet och närvaro står i fokus, fortsätter Rebbelberga skola sin resa mot en mer inkluderande skolkultur. Med ett nybildat Ibis-team, gemensamma verktyg och reflektioner leder de vägen för att skapa en miljö där både elever och personal mår bra och utvecklas.
Johanna Björk är speciallärare i svenska och har jobbat de senaste 9 åren på Ättekullaskolan i Helsingborg. Hon har också rollen som närvaroombud på skolan. Som närvaroombud är hon länken mellan lärarna och elevhälsoteamet och fångar upp elever med hög frånvaro på skolan. I den här intervjun delar hon med sig av hur tidiga insatser och ett nära samarbete med kollegor, elever och vårdnadshavare kan förbättra elevernas närvaro i skolan.
I Ängelholms kommun har samtliga 12 grundskolor, barn- och elevhälsa samt socialtjänst ett eller flera närvaroombud. De olika verksamheterna har möjlighet att utveckla rollen som närvaroombud efter sina egna behov. En av grundskolorna, Kungsgårdsskolan, har valt att satsa lite extra på rollen som närvaroombud och har format en tjänst (60 %).
Allerums skola upptäckte att deras frånvarosiffror var högre än de hade trott. Skolan har länge haft väldigt bra resultat när de frågat elever om trygghet och trivsel, därför var det något av en överraskning att frånvarosiffrorna såg ut som de gjorde.
I Ängelholm har skola, elevhälsa och socialtjänst gått samman i en ny samarbetsmodell för att tidigt identifiera och stödja barn med risk för problematisk skolfrånvaro. Genom omtankesamtal och en vetenskapligt förankrad behovskompass hoppas man på ett förebyggande arbete som hjälper elever att trivas och utvecklas i skolan.
Fredagen den 9 augusti hade Lärande och familj en kick off med fokus på samarbete.
Nu får fler förskolor och skolor i Helsingborg lära sig att använda dataanalys för smartare uppföljning. Under läsåret 21/22 började kommunen med tre pilotskolor och nu är det dags att skala upp. Arbetssättet kommer i förlängningen att implementeras på alla kommunala förskolor och skolor.
Elever från tre skolor i Båstads kommun har hittills deltagit i det fem veckor långa programmet Lära med hästar – alternativ lärmiljö, en pilotstudie för att främja elevers personliga och sociala förmågor i Båstads kommun. Programmet erbjuds för elever i kommunen genom ett samarbete som Barn och utbildning har inlett med Lisa Thorngren, grundare av verksamheten.
Pedagogiskt center arbetar på flera plan med att stötta Helsingborgs stads skolor i arbetet med ledarskap och studiero. Michael Jensen stöttar både lärarlag och enskilda lärare. Här berättar han om arbetet och sitt eget stöd men också om stödet till ledning som Pedagogiskt center arbetar med. Han tipsar också om verktyg du kan ha användning av i arbetet med att skapa studiero.
Att hantera frågor om närvaro tar tid. Kan vi spara in den tiden och samtidigt ge eleven möjligheten att ta eget ansvar för närvarorapporteringen? Kristina Törnblom är designer på Hbg Works i Helsingborgs stad och berättar om ett projekt som började i en nyfikenhet kring vilka tekniska lösningar som skulle kunna möjliggöra en automatisk närvaroregistrering utifrån skolans förutsättningar.
Att tidigt fånga upp och uppmärksamma elevers frånvaro är viktigt. På Pedagogiskt center arbetar personalen i nära samarbete med Elevhälsan med att stödja skolorna i Helsingborg i deras pedagogiska arbete. För att främja närvaro arbetar de bland annat med att utveckla och stärka mentorns roll, utveckla lärmiljöer och att stödja verksamheten med digitala system.