PraoPodden

logotyp

PraoPodden innehåller stort som smått för dig som tar emot praoelever eller anordnar prao.

Här får du tips och idéer om prao och en inblick i varför prao är så viktigt för den framtida kompetensförsörjningen. Vi lyfter skolans och arbetsgivarens utmaningar och söker svar. Avsändaren är PRIS – Prao i Skåne, ett ESF-projekt med syftet att utveckla praoarbetet i de 30 medverkande kommunerna i Skåne.

Läs mer och lyssna på podden på praoiskane.se.

Avsnitt 4: NPF och prao? Hur bemöter vi unga med NPF på bästa sätt?

PRIS-Prao i Skåne möter Linda Almgren.

Vad bör arbetsgivare tänka på när de tar emot praoelever med NPF? Linda Almgren jobbar idag som nätverkskoordinator i Tomelilla kommun men har nästan hela sitt liv arbetat med unga personer som har NPF; neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller -variationer. Linda berättar om arbetsgivare inom till exempel datorbranschen och flygsäkerhet/security som står i kö för att anställa personer med NPF.

För mer information om NPF; ta gärna del av foldern om bemötande av praoelever med NPF på Prao i Skånes hemsida: www.praoiskane.se/tillganglighet

Avsnittets längd; 24 minuter

Tekniker: Anna Magnusson


Avsnitt 3: Elevperspektiv i backspegeln

PRIS möter Zizou Nasir

Hur är det att som nyanländ ung elev kastas rakt in i prao? Pia Zachrison från Prao i Skåne får en pratstund med Zizou, 30-åringen som kom från Irak till Sverige som 15-åring. Han berättar om rädslan och oviljan inför att göra praon, men också om lyckan han sedan kände över att komma över tröskeln. Hör Zizou berätta om sin praoerfarenhet som han som ung nyanländ elev inte kunde sätta ord på då: bland annat om personalens påverkan på honom och om hur praon stärkte honom. Ta dessutom del av Zizous tre bästa tips till nyanlända ungdomar för att göra det bästa av sin prao: Våga – Följ ditt val – Ha kul!

Avsnittets längd: 27 minuter

Tekniker: Anna Magnusson


Avsnitt 2: Prao i en kommun 

PRIS möter Pernilla Willstrand, Helsingborgs stad

Hur kan en kommun, som också är en arbetsgivare, förbereda för en inspirerande, intressant och kvalitativ prao? Pia Zachrison från Prao i Skåne får en pratstund med Helsingborgs stads HR-konsult Pernilla Willstrand om den praointroduktion som hon tar fram på Skol- och Fritidsförvaltningen. En introduktion som man planerar att använda på fler förvaltningar. Visst borde väl kommunerna vara bäst på att jobba med strategisk kompetensförsörjning? Eleverna finns ju inhouse! Vad kan vi lära av eleverna? Hur bemöter man en elev som känner sig diskriminerad? Hör detta och en massa andra spännande diskussioner i dagens poddavsnitt. Du får även Pernillas tips för en bra praointroduktion!

Avsnittets längd: 22.34 minuter

Tekniker: Anna Magnusson


Avsnitt 1: Att sälja in prao till arbetsgivare – hur ska man tänka?

PRIS möter Rickard Bäck, Teknikcollege

Finns det någon speciell säljteknik för införsäljning av framtida kompetensförsörjning? Pia Zachrison från Prao i Skåne får en pratstund med Rickard Bäck från Teknikcollege om deras befintliga rekryteringsutbildning som är riktad till APL (arbetsplatsförlagt lärande), men han knyter den till grundskolans prao och lovar att syv:are absolut är välkomna. Hör detta och mycket annat. Vi bjuder redan här på två av Rickards bästa tips för att få arbetsgivare på prao-kroken: Nummer 1; antal företagskontakter är A och O. Nummer 2; ta rygg på andra i din organisation kring samverkan mellan kommun och arbetsgivare.

Avsnittets längd: 21.17 minuter

Tekniker: Anna Magnusson