Stärk elevers existentiella hälsa med samtal om livet

I arbetet med att främja barns och ungas psykiska hälsa är det viktigt att ge dem verktyg för att hantera livets stora frågor. I projektet Snacka om livet (SOL) som pågick 2022-2024 tog man fram konkreta och lättillgängliga material för att främja existentiell hälsa. Ett av dem var ”Sånt är livet” (SÄL) som nu efter projektets avslut är en del av Helsingborgs kuratorsgrupps värdegrundsarbete. Denna artikel beskriver delar av SOL och djupdyker i materialet SÄL.
Samtal om livets stora frågor
SOL-projektet har arbetat för att normalisera samtal om existentiella frågor och genom det ge barn och unga möjlighet att utforska vad det innebär att vara människa. Verktygslådan från SOL-projektet innehåller konkret samtalsmaterial som är utvecklat och testat i olika verksamheter. Materialet har visat sig ha positiva effekter, såsom fördjupade relationer, förbättrad gruppdynamik och nya insikter om livet.
SÄL – ett verktyg för värdegrundsarbete
”Sånt är livet” (SÄL) är ett värdegrundsmaterial från Elevhälsan i Helsingborg för att arbeta förebyggande på gruppnivå i skolan. Materialet syftar till att främja barn och ungas hälsa genom samtal, reflektioner och övningar som fokuserar på psykisk, fysisk och existentiell hälsa. SÄL är ett komplement till det värdegrundsarbete som redan görs i skolan och ger skolkuratorer ett konkret verktyg för att arbeta hälsofrämjande och förebyggande.
Silvana Jönsson, skolkurator och tidigare delprojektledare i SOL-projektet, berättar om arbetet med SÄL-materialet.
Vad är SÄL och hur kan det hjälpa medarbetare?
– SÄL är ett värdegrundsmaterial för att arbeta förebyggande på gruppnivå och främja barn och ungas hälsa. Det ger oss kuratorer ett ”basprogram” för att ge elever möjlighet att prata om hälsa. När vi kuratorer är ute i klasserna blir vi också ett mer känt ansikte för eleverna, vilket gör det lättare för dem att komma till oss även i andra frågor.
Hur hoppas du att materialet kommer användas?
– Jag hoppas att materialet används med stor frihet, utan krav på att följa någon särskild ordning. Att man tänker ”lågtröskel” och ger eleverna möjlighet och tid att prata om livet.
Vad gör att du brinner för det här arbetet?
– Som skolkuratorer spelar vi en stor roll i att främja och stödja elevernas psykiska hälsa. Genom att arbeta hälsofrämjande kan vi hjälpa till att förebygga psykiska problem och skapa en trygg miljö. Vårt arbete möjliggör även tidiga insatser och att vara den där trygga vuxna personen som kan stötta och inge hopp.
Användning i praktiken
Här är några idéer för hur du kan använda materialet från SOL:
- Samtalsstunder: Använd samtalsstartarna från SOL för att initiera diskussioner om existentiella frågor.
- Temadagar om hälsa: Integrera SÄL och andra material från SOL-projektet i temadagar för att främja elevernas hälsa.
- Gruppstärkande aktiviteter: Använd materialet för att förbättra relationer och gruppdynamik.
- Föräldrasamverkan: Informera föräldrar om var de kan ta del av materialet och uppmuntra till samtal i hemmet.
- Fortbildning för personal: Anordna fortbildning om hur man kan använda materialet.
”Jag insåg att min mening med livet inte är en fastställd sanning utan en personlig resa” – Gymnasieelev.
”Man får höra och förstå hur folk tänker kring olika frågor i olika sammanhang och det är ett bra sätt att lära känna varann på” – Ung inom Ungt inflytande, Ung fritid Helsingborg.
” Man borde få prata om sånt här oftare, i skolan eller något sånt, men det gör man typ aldrig. Jag hade velat prata om det oftare” – Ung på Helsingborgs bibliotek.
Genom att använda SÄL och de andra materialen från SOL-projektet är tanken att skapa en mer öppen och stöttande miljö för barn och unga att utforska livets stora frågor. Dessa verktyg ger möjlighet att främja existentiell hälsa, stärka värdegrunden och skapa en positiv inverkan på elevers välbefinnande. Låt oss tillsammans arbeta för att ge dem de bästa förutsättningarna för att växa och utvecklas.
”Det går att hitta en existentiell fråga i alla ämnen/ samtal. Genom läsning kommer olika ämnen upp naturligt, så läsfrämjande verksamhet handlar till stor del om existentiella frågor.” – Bibliotekarie.
”Förutom att stärka relationen med eleverna så gör också mitt jobb som kurator enklare genom att det blir ett sätt att jobba förebyggande på gruppnivå” – Skolkurator.