AI-konst och Naturpoliser – Hur ska vi få Helsingborg att må bra?

I det här blogginlägget kan du läsa om avdelningen Honungsbiets viktiga projekt: Barnen skapar framtidens Helsingborg! – staden som mår bra!
På Nanny Palmkvist Väst förskolor tror vi starkt på att skapa meningsfulla projekt tillsammans med barnen, projekt som utgår från deras egna upplevelser och tankar. Vi vill ge barnen inflytande och rusta dem för framtiden genom demokratiska processer. Vårt mål är att skapa framtidstro och utveckla starka individer med såväl vetenskaplig kunskap, fantasi och kreativitet, kommunikationsförmåga, solidaritet och empati – medborgare som värnar om en hållbar värld, djur och natur.
På avdelningen Honungsbiet (1-5 år) har barn och pedagoger engagerat sig i stadens projekt ”Barn och Unga möter och skapar staden”. Tillsammans upptäcker, undersöker, leker och lär vi om viktiga och hållbara frågor som rör oss och vår omvärld.
Läs mer om Barn och unga möter och skapar staden (intranat.helsingborg.se)
Våra undersökningar har tagit många olika riktningar, alla sprungna ur barnens nyfikenhet och engagemang. Några barn har utforskat djur och natur med sina sinnen, fascinerats av musikens kraft att få kroppen att röra sig, och undersökt och jämfört vad som får oss att må bra, är det samma saker eller olika saker? Andra har fördjupat sig i skräpbussar, både genom att visuella och riktiga bussresor som att skapa egna hållbara bussar i olika återvunna material.
Barnen vill vara förebilder i vår stad
En viktig fråga som engagerat barnen har varit hur vi kan vara förebilder i vår stad. Barnen har reflekterat över kärlek, omtanke samtidigt som vikten av att vara försiktig kring främlingar. Men också platser för alla att må bra som vi inte får förstöra, som en lövhög som skapar bo för en igelkott eller nyckelpiga den långa vintern. Projektet ”Naturpoliser” växte fram under hösten, där barnen samtidigt utforskade allemansrätten och vikten av att inte störa eller förstöra och lämnade spår till invånarna i staden. Genom lek, högläsning och olika uttryckssätt och sökande efter information har barnen funderat kring polisens roll, vad det innebär att vara en förebild och varför poliser behövs. Vi skapar samtidigt en viktig förståelse och relation till polisen.
Vi har upptäckt att barnen ser behov i staden av att minska nedskräpning, att uppmuntra vänlighet och att uppmärksamma och sprida kärlek till människor som verkar ensamma. Gott föder gott. Leende sprider leende. Detta är några av de viktiga frågor vi arbetar med just nu.
Fördjupat lärande med AI
För att fördjupa vårt lärande och ge barnen möjlighet att uttrycka sig på nya sätt, iscensatte vi en kreativ station efter att några av våra pedagoger deltagit i en AI-workshop, som en del av en fortbildning arrangerat av Pedagogiskt center. Syftet var att utmana barnens föreställningsförmåga och kritiska tänkande, samtidigt som vi utvecklade deras språkliga förmågor att ex. beskriva och berätta.
Vi började med en gemensam diskussion: ”Vad gör Helsingborg till en plats att må bra i?” Barnen delade sina tankar och idéer om hur man mår bra och möjliga förbättringar. ”Man måste sova och äta”. Barnen fick möjlighet att uttrycka sig och rita sina egna förslag hur vi kan vara förebilder, med fokus på hur de ville att Helsingborg skulle kunna se ut i framtiden.
Det var här som tekniken kom in. Vi använde en AI-bildgenerator (Gemini) för att omvandla barnens ord till bilder. Barnen beskrev sina teckningar i detalj, och jag som pedagog matade in beskrivningarna i datorn. Sedan fick de se hur deras ord blev till visuella bilder!


Ett exempel var Charlie, 4 år. Han beskrev sin teckning så här:
– Det är en robot och en blå zombie som står på ett grönt gräs. Och på den sidan är ett stort träd med gröna löv. Och det är ägg som är ett zombieägg och ett robotägg.
Han berättade också om sin idé för att förbättra Helsingborg:
– Tillsammans kan de plocka allt skräp, och det kommer fler i äggen, då kan de plocka skräp, många. Solen är där bakom roboten nästan.
När Charlie såg den AI-genererade bilden utbrast han med ett stort leende:
– Ja, det blev som jag tänkte i min hjärna!
Barnen visade stor nyfikenhet och engagemang genom hela processen. De fick utveckla sin förmåga att beskriva, jämföra och reflektera. Dessutom använde de sin kommunikationsförmåga, kreativitet och kritiska tänkande.
AI – ett spännande verktyg för dialog
För oss är det viktigt att lyfta fram att AI-bilderna är en tolkning, inte en exakt kopia av barnens teckningar och att prata om vad AI är och gör. Men det är just det som gör det så spännande! Det skapar en viktig dialog om vad som är möjligt, vad som är verklighet och vad som är fantasi.
Vi pedagoger på Honungsbiet har lärt oss att AI kan vara ett roligt och spännande verktyg för att visualisera barns tankar och idéer. Det skapar engagerande och interaktiva lärmiljöer. Samtidigt är det viktigt att vi använder tekniken på ett medvetet sätt, med fokus på barnens lärande och utveckling.
Genom att kombinera teknik med kreativitet och berättande, skapar vi en framtidstro där alla barn känner sig delaktiga i att skapa sin verklighet.
Hoppas att detta kan inspirera även dig att våga prova tillsammans med barnen, vara kreativ och låta fantasi bli verklighet!


Liya 5 år beskriver sin bild:
– Där är ett träd med stammen som är brun och löven är gröna. Solen lyser och det är sommar. Det är fint ute, då mår Helsingborg bra. Då flyger det fjärilar och nyckelpigor som suger nektar på blommorna. Där är blommor i olika färger. Det ska vara en lila fjäril som flyger och två lila nyckelpigor i gräset.
När hon ser sin AI-bild:
– Jaa! Så var det faktiskt, de ser lika ut… jag ska titta.


Anton, 5 år, beskriver sin bild;
– Polisen sitter på honungsbiets rygg och dom plockar skräp i staden, det ligger skräp i naturen. Dom tar upp burkar och skräp och flaskor och sånt som andra har slängt. Naturen måste må bra som man kan leva här. Om inte träden mår bra så kan vi inte leva för de ger oss luft.
// Jennie Glendell, förstelärare och pedagogista på Nanny Palmkvist Väst förskolor.