Ett klassiskt tema – ett roligt tema

pappersbygge

Att göra egna broar av papper är ett välbeprövat, både roligt och lärorikt sätt att upptäcka hur man kan bygga hållfasta konstruktioner.

Idag var det dags att jobba med NT-utveckling i Östra Karup. Eleverna i klass 3 ska arbeta med ett teknikprojekt om broar. Vi var med och startade upp arbetet.

Första inspirationen fick Beppe och Tiggy hjälpa oss med. En trevlig serie TV-program är ”Tiggy testar” och avsnittet ”Braigaste bron” passade utmärkt idag. Även om den riktar sig till förskolebarn är det absolut sevärt med barn upp i lågstadieåldern.

Eleverna fick sedan i uppdrag att 2 och 2 bygga en minst 30 cm lång bro. Den skulle gå mellan två bord och materialet som fanns till hands var 6 A4-papper, tejp och sax. Detta är en klassiker som vi hämtat inspiration ifrån Teknikåttans kunskapsnätet.

Det blev febril aktivitet under de 15 minuter som byggandet pågick. Många olika konstruktioner blev det och när det var dags att testa vad broarna kunde bära vad det en hel del broar som åkte i golvet med alla de pennor, korkar och limstift de lastades med. Några grupper hade trots allt lyckats ganska bra och vi tittade gemensamt på hur de var konstruerade.

Vi visade också ett par tips för att lyckas bättre och med nya idéer i bagaget satte byggarglädjen fart igen. Snart hade i stort sett alla byggt stabila broar med hög hållfasthet efter att de använt de nya tipsen. Att det blev mycket starkare med papper rullade som rör eller ”dragspelsvikta” papper var tydligt.

Arbetet i klassen kommer att fortsätta redan i morgon. Eleverna kommer att börja med att diskutera i grupper:

  • Varför bygger man en bro?
  • Vad måste man tänka på när man bygger en bro?

Därefter blir det en film från urskola ”Fatta fakta : Hållfasthet” och kopplingar till dagens brobygge för att se på att rör, korrugering och balkar är metoder för att få stabila och hållfasta konstruktioner. Inspiration är bland annat hämtad från skolverket. Lektionen avslutas med att eleverna tar del av 6 olika brotyper.

Eleverna ska sedan få skriva en faktatext om en av brotyperna i samarbete med svenskan. De ska söka fakta, granska fakta och skriva en egen text. Nästa gång som vi NT-utvecklare kommer ut till klass 3 i Östra Karup får vi ta del av dessa faktatexter.  Därefter börjar nästa moment att lära sig att skissa och så småningom göra en enkel ritning. Denna ritning ska tillslut ligga till grund för tillverkning av en egen bro där de nya kunskaperna kring hållfasthet och stabilitet ska användas.

Hur många broar kan man bygga? Vi NT-utvecklare känner att vi i vårt arbete med pedagoger och elever ständigt bygger ”nya broar”  och att lusten och glädjen för natur- och teknikämnena får nya injektioner.

Läs alla blogginlägg från NT-utvecklarna i Båstad

Vi som skriver på bloggen är Maria Lejon och Karin Höjman, NT-utvecklare i Båstads kommun. Vi har som uppdrag att inspirera kommunens lärare i naturvetenskap och teknik och att genomföra en varierad och ändamålsenlig undervisning. Tillsammans hjälps vi åt att skapa lustfyllda situationer i meningsfulla sammanhang och utgår från ett naturvetenskapligt förhållningssätt. (Obs. Bloggen uppdateras inte längre)