Internationellt samarbete för digitaliseringsstrategier i förskolan

Lena Ljungström, förskollärare i Båstad, har tillsammans med kollegor i Portugal och Belgien blivit beviljad 60 000 Euro för ett EU-projekt som ska ta fram digitaliseringsstrategier för barn 3-12 år.

Hur började det här?

– Regeringen satte 2017 upp ett mål att Sverige skulle bli bäst på digitaliseringsstrategier. Jag började då fundera på var vi i förskolan stod i det digitala? Ibland tycker jag att inget händer med det digitala i vår verksamhet. Vi testar olika verktyg för att se vad som funkar, men vi har ingen uttalad strategi med vårt digitaliseringsarbete.

Lena har alltid varit intresserad av det digitala och av samarbete. För ett par år sedan blev hon uppmärksammad av sin chef på att det fanns EU-pengar att söka för internationella projekt. Detta var något hon nappade på och deltog därför på ett kontaktseminarium med deltagare från hela Europa.

Här träffade hon andra förskollärare med samma intresse, Emilia från Portugal och Joke och Lies från Belgien.

Tillsammans kom de överens om att söka pengar för ett projekt där de ville arbeta fram digitaliseringsstrategier för barn i åldern 3-12 år.

Efter flera träffar både digitalt och fysiskt samt inte minst ett idogt arbete författades en drygt 40 sidor lång projektansökan. Allt arbete betalade sig och som en tidig julklapp fick de beviljat 60.000 Euro för sitt projekt!

Vad handlar ert projekt om?

– För att bli duktiga på digitalisering måste vi hjälpas åt i Europa för att nå detta. Det finns olika verktyg i olika länder och vi har olika muskler, traditioner och synsätt mellan länderna. Vår tanke är att vi ska utveckla digitala strategier tillsammans med barnen.

– Vår ambition är att få till en spridningseffekt av det vi kommer fram till. Därför har vi valt att försöka skapa en utvecklingsbar e-book för digital strategi som bör kunna gälla för hela Europa.

Vad händer nu?

– Jag och en annan kollega på min förskola åker i mars ner till Belgien för att träffa de andra deltagarna och börja på det riktiga arbetet. Senare i vår kommer vi att träffas i Portugal och till hösten så kommer alla till oss här i Båstad.

Hur känns det nu?

– Jag är väldigt glad, stolt och faktiskt också lite mallig att vi utan erfarenhet av projektansökningar lyckades på första försöket!

Läs mer om Erasmus+ som är EU:s program för internationellt utbyte på Utbyten.se

På besök i Kortrijk, Belgien – utställning med K-dolls. Alla i bild deltar i projektet: Aagje, Belgien, Catharina, Sverige, Emilia, Portugal, Lies, Belgien, Lena, Sverige, Joke, Belgien, Sonia, Portugal.
På besök i Kortrijk, Belgien – utställning med K-dolls. Alla i bild deltar i projektet: Aagje, Belgien, Catharina, Sverige, Emilia, Portugal, Lies, Belgien, Lena, Sverige, Joke, Belgien, Sonia, Portugal.