Jorden som en stel skorpa på ett kokande inre (GOTD)

Jordbävningar, tsunamis och vulkanutbrott drabbar årligen olika delar av världen. Det kan leda till både mindre och större naturkatastrofer som orsakar dödsfall och skador på bebyggelse och infrastruktur.

Foto: Michael W. Ishak, Mount Agung, November 2017, CC BY-SA 4.0

GOTD om plattrörelser och jordbävning

En gång i tiden satt alla kontinenter samman och den kallas idag Pangea. Idén om den så kallade superkontinenten är bara 100 år gammal och Alfred Wegener var 1915 den förste med en sådan teori. 

Men vad är det egentligen som händer vid en jordbävning och hur vanligt är det? Du kan tänka på jorden som en stel skorpa, på ett kokande inre. Den skorpan består av plattor och innerst finns mantel och kärna. Från kärnan in till skorpan är det 6378 kilometer. När plattorna rör sig kan det uppstå subduktion som kan leda till exempelvis jordbävningar och vulkaniska utbrott.

Ovanligt med riktigt kraftiga jordskalv

Det är väldigt ovanligt med jordskalv över 9,0 på richterskalan. Jordbävningen i Indiska oceanen som drabbade bland annat Thailand 2004 låg på 9,3. De jordbävningar som ägt rum i södra Indonesien under den senaste veckan i södra Indonesien ligger mellan 5,0 och 6,0.

Klicka här för att ta del av minilektionen Grej of the day: Plattrörelser och jordbävning som du kan göra med dina elever. (OBS: du måste trycka på “starta presentation” för att se presentationen på bästa sätt).

Schematisk bild över de tre typerna av plattgränser.

Vill du arbeta med minilektioner om Grej of the day (GOTD) med dina elever? Här finns tips på hur du kommer igång.

Här hittar du fler av mina minilektioner, eller mikrolektioner, som du gärna få använda med dina elever. Jag har gjort korta presentationer via presentationsverktyget i GAFE.

Inger Edforss Fuchs
Förstelärare SvSO år 4-6, Västra Ramlösa skola, Helsingborg
inger.edforssfuchs@helsingborg.se
@pippipapjoddar